Amit a diákmunkáról tudni kell

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az egyszerűsített foglalkoztatás (EF) új szabályai – 21 pontban
Advertisements

Munkaszervezési ismeretek
Előadás Dr. Végh Lajos a A Munka Törvénykönyvéről szóló
A közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkajogi szabályozás
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon

A munka világa A munkavállalók szociális és gazdasági érdekeinek védelme, továbbá a munkabéke fenntartása érdekében hazánkban is törvény (2012. évi I.
8. Tétel Vállalkozásában lehetősége nyílik alkalmanként foglalkoztatni még egy fodrászt. Határozza meg, hogy mely foglalkoztatási forma keretén belül.
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
7. Tétel Ahhoz, hogy szalonja teljes körű szolgáltatást nyújtson, szüksége van további szépségápolással foglalkozó szakemberre (fodrász, kozmetikus, masszőr.
Bukarest április1 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége -
A munkaviszony jogellenes megszüntetése december Dudás Katalin.
A munkaszerződés december Dudás Katalin. A munkaszerződés szerepe jogviszony-alapító jogviszony-alapító tartalommegállapító tartalommegállapító.
Amit a munkaviszonyról a munkavállalónak tudni kell….
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Készítette:Baptiszta Beatrix
12. Munkaügyi rendszer.
Munkaerő-piaci és foglalkozási információk nyújtása munka iránt érdeklődőknek Időpont: Helyszín: Polgármesteri Hivatal „B” épület 5350, Tiszafüred, Kossuth.
14. Tétel Foglalja össze, hogy a munkaviszony megszüntetésének milyen módjait ismeri, különös tekintettel a speciális esetekre! Beszéljen a mellékelt nyomtatványok.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatott munkavállalók országos statisztikája, a továbbfejlesztés irányai Munkaügyi Tanácsok Országos Konferenciája.
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
ADÓTÖRVÉNYVÁLTOZÁSOK Évi LXXVII tvr.. SZJA ADÓTÁBLA A évtől az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében a személyi jövedelemadó alapja.
Amit a munkaviszonyról a munkavállalónak tudni kell….
2010. December Dudás Katalin
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
Az Európai Unió más tagállamába kiküldött munkavállalók társadalombiztosítási jogállása, közteher-fizetési kötelezettség Széll Zoltánné előadása.
Munkaszervezési ismeretek
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A munkaviszony megszüntetése
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
Vállalkozási feltételek Németországban vállalkozási szerződések teljesítéséhez Koji László elnök Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 1013.
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Előadó: dr. Kártyás Gábor
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA GYULAVÁRI TAMÁS
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
A közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkajogi szabályozás dr. Szabó Melinda szociális igazgatási szakreferens Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Szociális.
 A munka, az egyik alapvető szükségletünk.  Munkájuk alapján becsülik meg az embereket. A munka biztosítja a megélhetést.  A családi munkamegosztásban.
Munkajogi ismeretek.
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások év.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
15. Az eladók foglalkoztatása
MUNKAIDŐ 2. rész.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
Met. módosítás július 01..
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
A KOLLEKTÍV MUNKAJOG RENDSZERE
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
A munkaviszony megszűnése, megszüntetése
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Bérköltség - csökkenés - jogszerűen?
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkaidő 2. előadás.
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

Amit a diákmunkáról tudni kell

I. A munkavállalás különböző formái

1. Alkalmi munkák AM könyv Bármikor kiváltható valamely munkaügyi kirendeltségen, vagy az önkormányzatnál ingyen és bérmentve Kiváltás után a következő év január 15.-éig le kell adni Ezzel 2 éven belül 180 napot dolgozhatsz 1 napi béred legalább 1200Ft-nak kell, hogy legyen, de legfeljebb 4000Ft lehet Mindig legyen nálad

2. Munkaviszony Jellemzői: Önállótlan, előírt munkavégzés Előírt munkaidő Munkavégzéshez szükséges eszközöket a munkáltató biztosítja Havi fizetés

3. Polgári jogi jogviszony Jellemzői: Önálló munkavégzés Korlátozott megbízói, ill. megrendelői utasítás Egy feladat Egyszeri fizetés

II. Utak a munkakereséshez

1. Iskolaszövetkezetek Belépés feltételei: 16 éves kor feletti, nappali tagozatos diáknak kell lenned Részjegy fizetése (ált. 1000 Ft) munkaszerződés

Amit a leggyakrabban keresnek Adatrögzítés Irodai-, adminisztratív munkák Telefonos ügyfélszolgálat Csomagolás, címkézés, borítékolás Könnyű fizikai munkák Hostess Szórólaposztás, plakátozás Programkezelés, szoftvertesztelés, rendszergazdai munkák

2. Saját utak Mit kell tenned? Levél útján Részletes önéletrajz Indokolni, hogy miért akarsz ott dolgozni

3. Interneten való munkakeresés

III. Diákmunka-szerződés

Mire van szükséged a szerződés megkötéséhez? Iskolalátogatási igazolás Személyi igazolvány TAJ- szám Adószám Néhány esetben bankszámlaszám

2. Szabályokról, bérekről

3. Minek kell a szerződésben állnia Írásba kell foglalni Munkaviszony kezdete Munkáltató pontos megnevezése, címe, neved, lakcímed, valamint egyéb munkaviszony szempontjából lényeges adatok Főnököd megnevezése

A munkaszerződés megkötésével egyidejűleg tájékoztatást kell kapnod szóban, majd munkaszerződés megkötésétől számított 3 napon belül írásban Munkaköri feladataidról, a munkakör betöltéséhez szükséges végzettségről Az irányadó munkarendről A munkabér egyéb elemeiről A bérfizetés napjáról A munkába lépé napjáról A rendes szabadság mértékének számítási módjáról é kiadásának szabályairól A munkáltatóra é a munkavállalóra irányadó felmondási idő megállapításának szabályai A munkáltató kollektív szerződés hatálya alá tartozik-e A munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezet megnevezése A munkáltatónál működik-e üzemi tanács

Néhány szó az adóról Szakmai gyakorlat céljából történő munka esetén: Nem jár adóteherrel Iskolaszövetkezeten keresztüli munkavállalás esetén: Adóbevallási, ill. adófizetési kötelezettség Adójóváírás (minimálbér alatt 0 Ft)

Néhány szó az adóról Nyári szünidő alatt történő munkaviszony esetén: Adójóváírás Munkáltatónak van eho fizetési kötelezettsége Nyári szünidő alatt történő megbízási jogviszony keretén belüli munka esetén: Önálló tevékenységből származó jövedelem Adóelőleg levonása Ha időarányosan eléri a jövedelem a minimálbér 30%-át, akkor az járuléklevonással jár