Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN"— Előadás másolata:

1 A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Vér? Vizelet? Hajszál? Nyál?

2 A munka törvénykönyvének előírásai szerint a munkavállaló köteles a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni A munkáltató pedig a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizheti munkavállalóját.

3 A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény
(a továbbiakban: Mt.) fogalmazza meg a munkavállaló kötelezettségét, amely szerint munkára alkalmas állapotban kell megjelennie a munkahelyén. Az pedig a munkáltató kötelezettségei között található, hogy biztosítsa a biztonságos munkavégzés körülményeit.

4 A bírósági álláspont A két kötelezettség együttes olvasata szerepel a Legfelsőbb Bíróság Munkaügyi Kollégiumának MK számú állásfoglalásában is, mely kiemeli, hogy a biztonságos munkavégzésre alkalmas állapotban történő munkavégzési kötelezettség előírásából következik, hogy a munkavállaló munkaidőben nem lehet alkoholtól befolyásolt állapotban. Ugyanezt erősíti meg a munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) is, amikor kimondja, a munkavállaló munkája ellátása során nem veszélyeztetheti sem a maga, sem pedig más egészségét és testi épségét.

5 A munkáltató biztonságos munkavégzés követelményeit kialakítandó kötelezettségénél fogva köteles rendszeresen meggyőződni arról, hogy a munkavállalók megtartják-e a rájuk vonatkozó rendelkezéseket. A munkajogi előírások betartásának ellenőrzésére vonatkozó szabályokat mind az Mt.4, mind az Mvt. 5 is pontosítja RENDSZERES KÖTELEZETTSÉG

6 Mivel a munkáltatót is terheli az együttműködési és a tájékoztatási kötelezettség, ezért az ellenőrzési/szondáztatási rendszer teljes folyamata szigorúan szabályozott kell legyen!

7 A munkavállalóknak pontos tájékoztatást kell kapniuk az
alkohol és drogfogyasztás munkahelyi tilalmáról Ismertetni kell velük az ellenőrzés pontos menetét, az ellenőrzésre vonatkozó eljárási szabályokat, úgy mint az ellenőrzés célját és módját, az annak végzésére jogosult személyeket és az annak során használt eszközöket, az ellenőrzés dokumentációs rendszerét, a munkavállalót az eljárás alatt, illetve az azt követően megillető jogorvoslati és jogérvényesítési jogait (ellenőrzés megtagadása és ennek jogkövetkezményei). Fontos kiemelni, hogy abban az esetben, ha mind a tiltás, mind pedig az ellenőrzés lehetőségének kihirdetése megtörtént, úgy az Mvt. alapján már együttműködési kötelezettség terheli a munkavállalót, így amennyiben megszegi az együttműködési kötelezettségét, úgy ellene munkajogi szankció alkalmazható.

8 Ellenőrzési lehetőség, csak a munkavégzésre alkalmatlan állapot gyanújának fennállta esetén lehetséges. Általános munkahelyi drogszűrés a jelen jogrendben a kivételes, külön jogszabály hatálya alatt működő szervezeteket ( pl Honvédség) kivéve, nem elképzelhető. A munkavállalók ellenőrzésének bevezetése során a szükségesség-arányosság alapjogi teszt elvégzésén túl fontos azt is mérlegelni, hogy vajon a munkabiztonság, illetve a munkára képes állapot ellenőrzése, mint munkáltatói jog érvényesülése semmilyen más módon nem érhető-e el és a munkavállalók személyiségi jogai korlátozása nem haladja meg azt a mértéket, amely feltétlenül szükséges ezen jog érvényesüléséhez.

9 Ha tesztelünk….

10 Csak olyan munkakörben ahol a munkára alkalmatlan állapot nem csak a munkavégzés minőségét befolyásolja, hanem a munkavállaló saját, vagy mások testi épségét veszélyezteti Csak a munkára alkalmatlan állapot gyanúja alapján. Csak a nyálból végzett vizsgálatok elfogadhatóak a munkáltató munkavállaló viszonyában, még a vizeletvizsgálat is invazívnak minősül a munkaviszony keretein belül.

11 Mindenképpen szükség van kontrollteszt rendszerre, amely a koncentrációképességet, a reakcióidőt és a finom-motorikus képességeket vizsgálja és képet ad a pillanatnyi állapot meghatározásához.

12 Mit állapíthatunk meg? A munkavégzésre alkalmas állapot hiányát
Következmény? Jegyzőkönyv… Szabadság kivétele… fizetett vagy fizetetlen, illetve többszöri előfordulás esetén a munkaszerződés, az Mt. illetve a kollektív szerződés szabályai alapján alkalmazható jogkövetkezmények.

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN"

Hasonló előadás


Google Hirdetések