Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott."— Előadás másolata:

1 Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott járulékaival!

2  Start  Start Plusz  Start Extra

3  Kedvezmények nyújtása  Foglalkoztatás elősegítése a fiatal pályakezdők, GYES-ről GYED-ről visszatérők, tartós munkanélküliek és 50 év feletti korosztálynak

4

5  A Start kártya finanszírozása a Magyar költségvetésből történik

6  Kiváltására jogosultak köre: a pályakezdők  Feltételei:  a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait befejezte, vagy megszakította,  a tanulmányai befejezését követően első ízben létesít munkaviszonyt és előtte semmilyen formában nem végzett munkát.  Csak egyszer igényelhető!  A kedvezmény a munkaadót abban az esetben illeti meg, ha a pályakezdő a munkába lépést megelőző napon rendelkezik START-kártyával vagy azt helyettesítő igazolással.

7  az alap- és középfokú végzettséggel rendelkező vagy végzettséggel nem rendelkező pályakezdő fiatal foglalkoztatásakor a munkáltatót a 27% szociális hozzájárulási adó együttes összege helyett a foglalkoztatás 1 évében a dolgozó havi bruttó keresetének 17%-át, második évében 7%- ának megfelelő fizetési kötelezettség terheli.  A Start kártya érvényessége 2 év!

8  a felsőfokú végzettségű pályakezdő fiatal foglalkoztatásakor a szociális hozzájárulási adó teljes összege helyett a foglalkoztatás első kilenc hónapjában a bruttó munkabér 17%-ának, azt követő három hónapjában 7%- ának megfelelő közterhet köteles a munkáltató megfizetni.  A Start kártya érvényessége 1 év!

9

10  Jogosultak köre:  Az aki GYES,GYED ápolási díj megszünését követő 365 napon belül dolgozni szeretne  Aki Gyes mellett dolgozni szeretne ( 1 éves gyerek mellett)  Tartósan álláskereső személy

11  1 év után a 27%-os TB. Járulék helyett 17%  A második év után 7%  A munkaadó a kedvezményre abban az esetben jogosult, ha a foglalkoztatás időtartama a 30 napot meghaladja és a munkaidő legalább a napi négy órát eléri.

12  A kártya érvényességének időtartama a kiállítás keltétől számított két év, legfeljebb a kiállítás keltétől az igénylő öregségi nyugdíjjogosultságának eléréséig terjedő időszak.  A kártyát ezen időszak alatt a munkáltató őrzi meg.  Többször is kiváltható!!

13

14 A START EXTRA kártya az alábbi adatokat tartalmazza: a kártya tulajdonosának neve, születési ideje, születési helye, anyja neve; a kártyatulajdonos adóazonosító jele; a kiállítás kelte; az érvényesség időtartama.

15  kiváltására jogosult:  az az álláskereső, aki az igénylés időpontját megelőzően legalább 3 hónapig álláskeresőként volt nyilvántartva és az 50. életévét betöltötte  életkorra való tekintet nélkül legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik,  a bérpótló juttatásra jogosult álláskereső, akit az igénylés időpontjában az állami foglalkoztatási szerv álláskeresőként nyilvántart, és bérpótló juttatásban részesül.

16  a foglalkoztatás első évében a munkaadó mentesül a 27%-os társadalombiztosítási járulék megfizetése alól,  a foglalkoztatás második évében a tb- járulék összege helyett a bruttó munkabér 17%-ának megfelelő járulékfizetési kötelezettség terheli.

17  A kártya érvényességének időtartama a kiállítás keltétől számított két év, de legfeljebb a kiállítás keltétől az igénylő öregségi nyugdíjjogosultságának eléréséig terjedő időszak.  A kártyát ezen időszak alatt a munkáltató őrzi meg.

18  Az új Start Plusz és Extra kártyák legkésőbb 2011. december 31-éig igényelhetőek, ezek alapján a munkaadót legfeljebb 2013. december 31-éig illeti meg a járulékkedvezmény  Uniós költségvetésből finanszírozták őket, ez megszűnik!

19  járulék a nyugdíjjárulék, a magán-nyugdíjpénztári tagdíj, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék, a társadalombiztosítási járulék, a táppénz-hozzájárulás, az egészségügyi szolgáltatási járulék, valamint a korkedvezmény- biztosítási járulék.  Járulékot a foglalkoztató és a biztosított fizet.

20  SZJA (16 %)  Nyugdíjjárulék (10%) MNYP tag esetén is!  Természetbeni egészségbiztosítási járulék (4%)  Pénzbeli egészségbiztosítási járulék (3%)  Munkaerő-piaci járulék (1,5%)

21  Szociális hozzájárulási adó (a korábbi munkaadói nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási járulék és munkaerő-piaci járulék) (27%)  Szakképzési hozzájárulás (1.5%)

22  2012. január 1-jétől megszűnik!  Helyébe a szociális hozzájárulási adó lép, amely lényegében ugyanazokat terheli (foglalkoztatók, egyéni és társas vállalkozók, stb.) mint a társadalombiztosítási járulék terhelte.  A szociális hozzájárulási adó alapja: lényegét tekintve megegyezik a társadalombiztosítási járulék alapjával.  Mértéke: 27 százalék.

23 Mértéke:  10 százalék nyugdíjjárulék (vagy 10 százalék magánnyugdíj-pénztári tagdíj, melyet közvetlenül az adott pénztárnak kell megfizetni, illetve bevallani)  4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulék  3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulék  1,5 százalék munkaerő-piaci járulék

24


Letölteni ppt "Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott."

Hasonló előadás


Google Hirdetések