Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HAJDU & MENYHEI ÜGYVÉDI IRODA
Advertisements

Az adó- és Vámhatóság végrehajtási tevékenysége
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
Illetéktörvényünk sajátosságai…(?!?)
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Ingatlan - adó v Adó  Célja: állami újraelosztás  Közszolgáltatások működtetése  Rendőrség, tűzoltóság, egészségügy  Végrehajtó szervezet.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
2011 évközi változások az illeték törvényben i változások 1.Önálló orvosi tevékenység működtetési jogának folytatása kikerült az öröklési.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
HELYI ADÓK, ILLETÉKEK, GÉPJÁRMŰ- és CÉGAUTÓADÓ, BALESETI ADÓ
HELYI ADÓK, CÉGAUTÓADÓ, ILLETÉKEK JOGALKALMAZÁS Dr. Kovács Attila
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Készítette: Matukovics Gábor,1 Honlap:
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
Szja-változások Karácsony Imréné szakállamtitkár Pénzügyminisztérium december 3.
Helyi adók évközi Iparűzési adó
Szolgáltató adóhatóság 2009’ Bevallások egyszerűsítése Elektronikus szolgáltatások bővítése TEÁOR és szakmakód konverzió Sajtótájékoztató február.
Adózási alapismeretek 3. konzultáció Személyi jövedelmadó
Adózási alapismeretek 5.2 konzultáció Helyi adók
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
1 Az Áfa évi változásai CÉL: a fogyasztás helyén adóztatni („célország szerinti adózás elve”)
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
1 Az Illetékekről szóló évi XCIII. törvény évközi módosításai.
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
A társasági adóról szóló évi LXXXI. törvény 2008/2009/I.
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
1 A közvetlen támogatások igénybevételének főbb feltételei Lakástulajdon Méltányolható lakásigény Egyéb feltételek Az önkormányzat jegyzője igazolja a.
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Szolnok, február 22. Összeállította: Dr. Túróczi Imre Forrás: NAV Információs levelek 13. szám.
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
Vagyon-, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem Mezőgazdasági tevékenység adózása az Szja-ban.
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
A környezetvédelmi termékdíj évi változásai Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Tájékoztatási Osztály.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak Dr Darák Péter Budapest, április 11.
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
2010. évi XCIV. törvény az egyes ágazatokat terhelő különadóról.
R29 Tőkebefektetések éves adatszolgáltatása
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ
Az áfa-törvény jövő évi változásai
ADÓ Adótörvény változások 2006/2007 Demetrovics Gergely, szenior menedzser február 2.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
MiFiN Mikrofinanszírozó Zrt. hitelezési termékei
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
Illetéktörvény évközi változásai Készítette: Wünsch József NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó és Vámigazgatósága Ügyfélkapcsolati Osztály 1.
2014. évi társasági adó törvény változások Készítette: Juhász Ágnes.
Láncügyletek áfa kezelése szeptember 19.. Láncügylet Definíció: ugyanazon termék több alkalommal történő továbbértékesítése oly módon, hogy a termék.
Társasági adó 2011, évi változások  Adókulcsváltozás 10% 500 M Ft-ig 19% 500 M Ft felett  Megszűnik a külföldi szervezet társasági adó-kötelezettsége.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
1 Egyéb adók (2013. év). 2 Innovációs járulék feltöltési kötelezettség dec. 20-ig dec. 20-ig mentesség családban legalább 3 gyermeket nevelnek 2+1 év.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Az első házasok kedvezménye
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
. Készítette: Bőszén Adrienn NKE-ÁKK BA II
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
ADÓ 2010 Egyéb adók változásai.
Dr. Kovács László főtitkár
Dr. Kiss Mariann Tájékoztatási Főosztály
Fontosabb illetékekkel kapcsolatos részletszabályok
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény évközi és 2018
Előadás másolata:

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény változásai

Öröklési és ajándékozási illeték 2009.07.09. naptól mentes az ajándékozási illeték alól: A gazdasági társaság térítésmentes eszközátruházás keretében történő ingó vagyontárgy szerzése, ha az a 18. § (2) bekezdése alapján nem tartozik a visszterhes vagyonátruházási illeték alá (nem mentes a gépjármű, pótkocsi, közterületen álló ingatlannak nem minősülő felépítmény) A követelés gazdálkodó szervezetek közötti ingyenes megszerzésével kapcsolatos ügylet [követelés elengedés, tartozás átvállalás] Hitelintézet által elengedett követelés, ha a hitelintézet igazolja, hogy az elengedés az adós és családja megélhetése ellehetetlenülésének megelőzése érdekében történik, az azonos helyzetben lévők egyenlő elbánásának elve alapján 2010.01.01. naptól megszűnik az üzletrész öröklésének illetékmentessége

Visszterhes vagyonátruházási illeték 2010.01.01-jétől visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettség alá esik a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betét megszerzése, ha a vagyonszerző tulajdonában álló vagyoni betétek összege eléri, vagy meghaladja az összes vagyoni betét 75 %-át A HÁZASTÁRS, A BEJEGYZETT ÉLETTÁRS, GYERMEK, SZÜLŐ, VALAMINT A KAPCSOLT VÁLLALKOZÁS(OK) TULAJDONÁBAN LÉVŐ VAGYONI BETÉTEKET IS SZÁMBA KELL VENNI.

Visszterhes vagyonátruházási illeték Belföldi ingatlantulajdonnal rendelkező társaság fogalma: - ha belföldön lévő ingatlantulajdonnal rendelkezik,illetve - belföldi ingatlantulajdonnal rendelkező gazdasági társaságban legalább 75%-os - közvetett, vagy közvetlen – részesedéssel rendelkezik Közvetett részesedés arányának meghatározásának menete megtalálható az Itv. 102. § (1) bekezdés o) pontjában

Visszterhes vagyonátruházási illeték Az illeték alapja (Itv. 102. § (1) bekezdés e) pont): - a társaság tulajdonában álló ingatlanok forgalmi értéke, - növelve a társaság közvetlen, vagy közvetett 75 %-os tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek tulajdonában lévő ingatlanok forgalmi értékének a részesedésre eső arányával Illetékalap csökkentő: - a 2010.01.01. előtt megszerzett, - a 2010. 01.01-jét követően, de 5 évnél régebben megszerzett, - az ajándékozás, öröklés útján megszerzett vagyoni betétre eső forgalmi érték - 75% feletti újabb részesedés megszerzése esetén azon vagyoni betétre jutó forgalmi érték, amely után az illetéket már megfizették

Visszterhes vagyonátruházási illeték Az illetéket az összeszámítandó vagyoni betétek tulajdonosai külön-külön kötelesek megfizetni a tulajdonukban levő vagyoni betétek alapján számított illetékalap után. Bejelentési kötelezettség azt a vagyonszerzőt terheli, akinek vagyonszerzésével a vagyoni betétek összege eléri az összes vagyoni betét 75 %-át. Bejelentendő: - az összeszámítandó vagyoni betéttel rendelkező személyek azonosító adatai (név, adóazonosító jel, vagy adószám), - a részesedések aránya

Illeték mértékek 2010.01.01-jétől a visszterhes vagyonátruházási illeték általános mértéke 10 %-ról 4 %-ra csökken. Ha az ingatlan forgalmi értéke az 1 Mrd forintot meghaladja, az e fölötti rész után az illeték mértéke 2 %, de ingatlanonként max. 200 millió forint. Ez a szabály az ingatlanos társaságban fennálló vagyoni betét megszerzése esetén is alkalmazandó Lakástulajdon szerzése esetén az illeték 4 millió forintig 2 %, e fölött - a korábbi 6 % helyett - 4%

Illetékmentesség Megszűnik a gazdálkodó szervezetek átalakulására vonatkozó általános mentesség, helyette A TAO tv. szerinti kedvezményezett átalakulás keretében történő vagyonszerzés, és A TAO tv. szerinti kedvezményezett részesedéscsere keretében történő vagyonszerzés válik illetékmentessé

Lízingcégek Az ingatlanforgalmazók kedvezményét (2% -os illeték), valamint a gépjárműforgalmazók mentességét 2010.01.01. naptól bármelyik lízingcég igénybe veheti, nincs meghatározva, hogy a lízingtevékenységen belül milyen arányt képviseljen az ingatlan,illetve a gépjármű lízingje.

Átmeneti rendelkezések a gazdasági válság hatásainak enyhítésére Azokban a 2004.10.01. és 2009.05.31. között illetékkiszabásra bejelentett ügyekben, melyekben a vagyonszerző vállalta a lakóház felépítését (4 éves mentesség), a feltétel teljesítésének határideje 6 évre módosul, ha a vagyonszerző erre irányuló kérelmét benyújtja. A kérelem benyújtásának határideje, ha a lakóház felépítésére nyitva álló határidő: 2008.10.01. és 2010.01.15. között járt le => 2010.01.31. 2010.01.15-ét követően járna le => a lakóház felépítésére nyitva álló határidő lejárta.

Átmeneti rendelkezések a gazdasági válság hatásainak enyhítésére 2 évvel került meghosszabbításra az ingatlanok továbbértékesítésére (ingatlanforgalmazók) nyitva álló határidő, a vagyonszerző erre irányuló kérelme benyújtása esetén. A kérelem benyújtásának határideje, ha a továbbértékesítésre nyitva álló határidő: 2008.10.01. és 2010.01.15. között járt le => 2010.01.31. 2010.01.15-ét követően járna le => a továbbértékesítésre nyitva álló határidő lejárta.

Átmeneti rendelkezések a gazdasági válság hatásainak enyhítésére A törvény kihirdetését követő naptól 2012.12.31-ig átmeneti illetékmentességben részesülnek azok a visszlízing ügyletben résztvevők, akik saját ingatlanukat értékesítik, és lízingelik vissza.

Köszönöm a figyelmet!