Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ 2015. ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ 2015. ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria."— Előadás másolata:

1 2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria

2 Bejelentési szabály változása
- A kisadózó vállalkozás bejelenti a kisadózónak, kisadózóknak a nevén, címén, adóazonosító jelén kívül a társadalombiztosítási azonosító jelét is. 7.§(1) - Nyilatkozni kell arról is, hogy a biztosítás kisadózókénti bejelentéssel jött-e létre. Az adóhatóság a főállású kisadózók biztosítotti időtartamáról, az ellátások alapjáról is tájékoztatja az egészség- és nyugdíjbiztosítási szerveket. 7.§(3)

3 Továbbra is - A főállású kisadózó biztosítottnak minősül.
Az ellátások alapja Ft magasabb összegű tételes adó fizetése esetén Ft - Szolgálati idő Ha a nyugdíjjárulék alapot képező kereset kevesebb a minimálbérnél, a biztosítási időnek csak az arányos időtartama vehető szolgálati időként figyelembe. - Szünetel a főállású kisadózó biztosítása abban a hónapban, amelyben a főállású kisadózó után az adót az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése miatt nem kell megfizetni.

4 Szünetelő egyéni vállalkozó
- Nem kell havonként megismételni a bejelentést arra vonatkozóan, hogy nem keletkezik tételes adófizetési kötelezettség a szüneteltetés miatt. - A kötelezettség módosítása hivatalból történik a rendelkezésre álló adatok alapján. 8.§

5 Munkaviszonytól való elhatárolás
/Vélelem az adatszolgáltatásra köteles adózó és a kisadózó közötti munkaviszonyról/ Megdől a vélelem, ha egynél több valósul meg az alábbiakból: - a kisadózó nem kizárólag személyesen végzi a tevékenységet - bevételének legalább 50 %-át nem az adatszolgáltatásra kötelezett személytől szerezte - az adatszolgáltatásra kötelezett személy nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára - a tevékenység végzés helye a kisadózó birtokában van - az anyagokat, eszközöket nem a kötelezett bocsátotta rendelkezésre - a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg. - máshol főállású munkavállaló, vagy társas vállalkozó a kisadózó, a bevételének több, mint felét nem az érintett vállalkozástól szerezte 14.§(3)

6 Adóalanyiság megszűnésének időpontja
A naptári év utolsó napján 100 ezer forintot meghaladó nettó adótartozás esetén: az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat jogerőre emelkedésének napját magába foglaló hónap utolsó napjával szűnik meg az adóalanyiság. Eddig a negyedév utolsó napjával szűnt meg az adóalanyiság a tartozás miatt §

7 Osztalék A kisadózó vállalkozás kisadózóként be nem jelentett tagja /aki tevékenységben nem vesz részt/ a társaság nyereségéből részesedik osztaléknak minősül, az összeg eddig egyéb jövedelem volt. Szja tv. 66. §

8 Nyilvántartott készletérték
A nyilvántartott készletérték után akkor sem kell adózni, ha az egyéni vállalkozó a kata törvény hatálya alól áttér az eva törvény hatálya alá. 25.§(2) Szja törvény hatálya alól történő átlépésnél meg kell állapítani a készletértéket, megszűnés esetén katás bevételnek kell tekinteni változatlanul. 25.§(2a)

9 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ 2015. ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria."

Hasonló előadás


Google Hirdetések