Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fontosabb illetékekkel kapcsolatos részletszabályok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fontosabb illetékekkel kapcsolatos részletszabályok"— Előadás másolata:

1 Fontosabb illetékekkel kapcsolatos részletszabályok
Illeték szakterület Fontosabb illetékekkel kapcsolatos részletszabályok Tatabánya, október 16. Készítette: Gieber Regina

2 lakáspolitikai célt szolgálók, a gazdálkodók érdekeit érvényesítő,
Illetékekről szóló évi XCIII. törvény (továbbiakban Itv) visszterhes vagyonátruházási illetékmentességek – és kedvezmények rendszere: lakáspolitikai célt szolgálók, a gazdálkodók érdekeit érvényesítő, szociális jellegűek. Gépjármű forgalmazók illetékmentessége, Ingatlanforgalmazók illetékkedvezmény, Termőföld földműves általi megszerzése, Ingatlannak kedvezményezett eszközátruházás útján történő megszerzése, stb. Nemcsak jogosultságot jelentenek az adózók számára, hanem kötelezettségeket is, melyek megszegésének súlyos következményei vannak.

3 Gépjárműforgalmazók illetékmentessége
Illetékekről szóló évi XCIII. törvény (Itv) 26.§ (1) bekezdésének l pontja Kit nevezhetünk gépjármű forgalmazónak? Az Itv. az adózó nettó árbevételét veszi alapul: Gépjármű forgalmazó az olyan vállalkozó, melynek előző adóévi nettó árbevételének legalább 50 százaléka gépjárművek és pótkocsik értékesítéséből származott. Itv. 102.§ (1) bek. n) nettó árbevétel: a helyi adókról szóló évi C. törvény szerinti nettó árbevétel Az illetékmentesség alkalmazásának feltétele: Adóévente nyilatkozat tétele az adóévi nettó árbevételének megoszlásáról. „GJFORGNYIL”

4

5 A nyomtatvány, valamint kitöltő és ellenőrző programja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) honlapjáról ( letölthető. A NAV honlapján megjelentetett nyomtatványt elektronikus úton kell benyújtani (az adóigazgatási rendtartásról szóló évi CLI. törvény 36. § (4) bekezdése értelmében) A nyilatkozat az előterjesztését követően ellenőrzésen esik át az ügyintéző által, ahol az először annak az ellenőrzése történik meg, hogy az űrlapot az arra feljogosított személy nyújtotta-e be….

6 Az adatlapot 3 esetben lehet használni:
1. Pénzügyi lízinget folytató vállalkozó kérelme az illeték mentességet megállapító határozat kiadása iránt. A pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét ellátó szerv (Magyar Nemzeti Bank) által vezetett nyilvántartásban szereplő lízingcég esetében az illetékmentesség alkalmazásakor nem releváns a nettó árbevétel megoszlása. 2. A már korábbiakban említett gépjármű-forgalmazó kérelme és nyilatkozata az illeték-mentességet megállapító határozat kiadása iránt 3. Gépjármű forgalmazó bejelentése az árbevétel alakulására vonatkozó nyilatkozatában vállaltak NEM teljesülése esetén. Ha a vállalását nem tudja teljesíteni, úgy azt a tényt az adóév hatodik hónapjának 15. napjáig jelentheti be a NAV felé, amely ilyenkor a meg nem fizetett illetéket 50%-kal növelten állapítja meg pótlólag az adózó terhére.

7 GJFORGNYIL-01 2. 1. 3.

8 1. A mentesség alkalmazásához az szükséges, hogy a vállalkozó adóévenként nyilatkozzon az állami adóhatóságnál, hogy az előző adóévi nettó árbevételének megoszlása eleget tesz az illetéktörvény által támasztott feltételeknek. Természetesen előfordulhat olyan eset, hogy a nyilatkozattételre az adóév hatodik hónapjának 1. napja - vagyis a beszámoló-készítés határidejének lejárta – előtt kerül sor, amikor még nem lehet biztosan tudni, hogy az előző adóévi nettó árbevétel megoszlása pontosan hogyan alakult. Ilyenkor a vagyonszerzőnek arról kell nyilatkoznia, hogy előreláthatóan meg fog felelni a mentesség igénybevételéhez szükséges feltételeknek. Ez a leggyakoribb esetkör.

9 2. Az adózó az adóév hatodik hónapjának első napját követően nyilatkozik. Ilyen esetben már pontosan tudatában van annak, hogy a nyilatkozattételt megelőző adóév nettó bevételének több mint 50 százaléka gépjármű forgalmazási tevékenységből származott, így nyilatkozatát ezen tény figyelembe vételével teszi meg.

10 3. Gépjármű forgalmazást KEZDŐ vállalkozó nyilatkozata.
1.) Teljesen kezdő vállalkozó 2.) Az adott tevékenységet az adóévben kezdő vállalkozó a) gépjármű forgalmazási tevékenységet az adott adóévben veszi fel a tevékenységei közé b) az a vállalkozó, aki az illetékkötelezettség keletkezésének évét megelőző évben jelentette be a gépjármű forgalmazási tevékenységet, de a bejelentés évében 0 forint volt a bevétele, az illetékmentesség alkalmazása szempontjából kezdőnek minősül. Arról kell nyilatkozni, hogy a vállalkozó az első adóévben valószínűleg meg fog felelni az Itv. által – a mentesség igénybe vételéhez – támasztott feltételeknek.

11 Mi van akkor, ha a vállalás alapfeltétele nem teljesül?
1.) Ha a későbbiek során bebizonyosodik, hogy az adózó a vállalását nem tudja teljesíteni, úgy azt a tényt az adóév hatodik hónapjának 15. napjáig jelentheti be a NAV felé, amely ilyenkor a meg nem fizetett illetéket 50%-kal növelten állapítja meg pótlólag az adózó terhére. 2.) Abban az esetben, ha a vállalkozó nem jelenti be azt, hogy az előző adóévi nettó árbevételének megoszlása nem az illetéktörvény szerint meghatározott módon alakult, hanem erre adóellenőrzés keretében derül fény, akkor az állami adóhatóság a meg nem fizetett illeték kétszeresét írja elő pótlólag a vállalkozó részére. Bejelentés a főlapon: A nyomtatvány 01-es számú lapjának kitöltése:

12 Figyeljék ügyfélkapujukat, hivatali kapujukat!!
Az illetékmentesség megadása nem mentesíti az adózót a vagyonszerzés bejelentési kötelezettségének teljesítése alól. A gépjármű megszerzését tanító okiratot az Itv. 26.§ (1) bekezdésének l. pontjában foglalt mentesség igénybevétele esetén az erről szóló állami adóhatósági határozat bemutatásával együtt, az okirat keltétől számított 15 napon belül a bekövetkezett jogváltozás átvezetésére illetékes járási hivatalnál kell bemutatni. Ennek a határidőnek az elmulasztása esetén továbbra is van lehetősége az adóhatóságnak mulasztási bírság megállapítására. Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló évi CCXXII. törvény alapján a gazdálkodóknak a kérelmeiket elektronikus úton kell előterjeszteni, és az adóhatóság is elektronikus úton küldi meg döntéseit az adózók felé. Figyeljék ügyfélkapujukat, hivatali kapujukat!!

13 Illeték törlési vagy visszatérítési kérelem
ITV nyomtatvány Illeték törlési vagy visszatérítési kérelem

14 Vagyonszerzési illeték
Eljárási illeték Illetékbélyeg - csak papíros alapon!

15 Vagyonszerzési illeték

16 Eljárási illeték

17 Illetékbélyeg

18 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! További szép napot kívánok!
Illetékbélyeg Köszönöm megtisztelő figyelmüket! További szép napot kívánok!


Letölteni ppt "Fontosabb illetékekkel kapcsolatos részletszabályok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések