Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Kovács László főtitkár

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Kovács László főtitkár"— Előadás másolata:

1 Dr. Kovács László főtitkár
A Kis- és Középvállalkozások támogatása Magyarországon Dr. Kovács László főtitkár 2017. november 14.

2 A kis- és közepes vállalkozásokat érintő szabályok
Cél: kkv-k sikeres szereplése a közbeszerzésekben, a verseny minél szélesebbre nyitása és a versenyfeltételek elérhetővé tétele a kkv-k számára. Kbt. preambulum: helyi kkv-k eljárásba való bekapcsolódása.

3 A kis- és közepes vállalkozásokat érintő főbb változások az új Kbt
A kis- és közepes vállalkozásokat érintő főbb változások az új Kbt.-ben Eljárások egyszerűsítése, adminisztratív terhek csökkentése nyilatkozati elv bevezetése, ingyenes, elektronikus úton elérhető közbeszerzési dokumentáció.

4 A kis- és közepes vállalkozásokat érintő főbb változások az új Kbt
A kis- és közepes vállalkozásokat érintő főbb változások az új Kbt.-ben Alkalmassági követelmények előírásának szigorú korlátozása referencia: legfeljebb a közbeszerzés 75 %-át elérő értékű/mennyiségű/mértékű, Árbevétel - nem minősülhet alkalmatlannak: éves teljes árbevétel: a közbeszerzés értékét elérő teljes árbevétel, beszerzés tárgya szerinti árbevétel: adott közbeszerzés értékének 75%-át elérő összegű, a beszerzés tárgya szerinti árbevétel.

5 A kis- és közepes vállalkozásokat érintő főbb változások az új Kbt
A kis- és közepes vállalkozásokat érintő főbb változások az új Kbt.-ben A biztosítékkal kapcsolatos követelmények enyhítése kötelező előleg nyújtása biztosíték nélkül (min. 5%-max. 75 millió Ft) biztosíték újratöltési kötelezettség előírásának megtiltása, korábbi garanciális rendelkezések, amelyek megmaradtak; teljesítésigazolás és kifizetés szabályai, AK-i szerződésszegés jogkövetkeményeinek korlátozása semmis (135. § (11) bekezdés).

6 A kis- és közepes vállalkozásokat érintő főbb változások az új Kbt
A kis- és közepes vállalkozásokat érintő főbb változások az új Kbt.-ben A részajánlat-tétel új szabályai AK minden esetben köteles vizsgálni a lehetőségét, indoklási kötelezettség, AK döntése szerint: ugyanazon AT legfeljebb meghatározott számú részben nyertes.

7 A kis- és közepes vállalkozásokat érintő főbb változások az új Kbt
A kis- és közepes vállalkozásokat érintő főbb változások az új Kbt.-ben Nemzeti eljárásrend szabályai 113. § (2) bekezdése szerinti eljárás: a gazdasági szereplők kiválasztásakor lehetőség szerint a mikro-, kis- vagy középvállalkozások részvételét biztosítva kell eljárni, a évi XXXIV. törvény 3. § (4) bekezdésében foglalt korlátozó rendelkezés (kkv definíció) nem alkalmazandó. 115. § szerinti eljárás: az ajánlattételre felhívandó gazdasági szereplők kiválasztásakor lehetőség szerint a mikro-, kis- vagy középvállalkozások részvételét biztosítva kell eljárni, az AK a különböző eljárásokban ajánlattételre felhívni kívánt gazdasági szereplők személyét lehetőség szerint változtatja. Nem minősül KKV-nak az a vállalkozás, amelyben az állam vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése - tőke vagy szavazati joga alapján - külön-külön vagy együttesen eléri vagy meghaladja a 25%-ot.

8 A kis- és közepes vállalkozásokat érintő főbb változások az új Kbt
A kis- és közepes vállalkozásokat érintő főbb változások az új Kbt.-ben Részvétel jogának fenntartása (114. §) árbevétel: előző évben, áfa nélkül árubeszerzés és szolgáltatás esetén 100 millió forintot, építési beruházás esetén 1 milliárd forintot nem éri el, fenti feltételeknek megfelelő alvállalkozót vesz igénybe, fenti feltételeknek ugyancsak megfelelő más szervezet kapacitására támaszkodik. Építési beruházás esetében: ha a beszerzés értéke 500 millió Ft alatti.

9

10

11 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Dr. Kovács László főtitkár"

Hasonló előadás


Google Hirdetések