Az európai fizetési meghagyásos eljárás 1896/2006/EK RENDELET.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A közjegyző szerepe és lehetőségei a végrehajtási eljárásban
Advertisements

2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
Felkészülés a évi országgyűlési képviselő-választásra
Fogyasztói igényérvényesítés – bírósági eljárás
Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület ÚMVP IV. tengely LEADER.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A bírósági végrehajtás
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
Szabálysértési méltányossági kérelem
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
Pedagógus oklevelek elismerése
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
A választási eljárásról szóló évi XXXVI. törvény EP választásra vonatkozó különös részi szabályai Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
Elektronikus eljárás a polgári perben
Elektronikus fizetési meghagyás
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
Fogyasztóvédelmi jogviták rendezése a Pest Megyei Békéltető Testület gyakorlatában Egyszerűen - Gyorsan - Ingyenesen „Törökbálinti Ősz” – Vásár és Kiállítás.
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
A Központi hitelinformációs rendszer bemutatása
A perújítás előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
dr. Szedő Szilvia Támogatás-koordinációs Főosztály Belügyminisztérium
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
Láncügyletek áfa kezelése szeptember 19.. Láncügylet Definíció: ugyanazon termék több alkalommal történő továbbértékesítése oly módon, hogy a termék.
A FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS Dr. Nyilas Anna. S ZABÁLYOZÁSA : évi L. törvény - a Polgári perrendtartás alkalmazása Az egyes közjegyzői nemperes.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
Felkészülés az elektronikus fizetési meghagyás (e-FMH) eljárásra informatikai szempontból május 19. Felkészülés az elektronikus fizetési meghagyás.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
A KÖZJEGYZŐI FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS.  A közjegyző jogszolgáltató hatósági tevékenysége  Az eljárás kereteit biztosítja  Érdemi igazságszolgáltatást.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
A bírósági végrehajtói szervezet és feladatai
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Az európai fizetési meghagyásos eljárás
Közigazgatási eljárás III.
1. Felszámolási eljárás megindítása
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Met. módosítás július 01..
A bírósági végrehajtás
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A bírósági végrehajtás I.
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Az Európai Unió polgári eljárásjogának kialakulása, fejlődése Joghatósági szabályok az Európai Unióban Debrecen, november 16.
Illetékesség, kijelölés
Végrehajtási perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A közigazgatási perek április 3..
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
A folyamatba épített ellenőrzés
Polgári perjog előadás
Kompetenciák 1. Joghatóság
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
2016. december 2., EU ETS szakmai konzultációs nap
Nemzetközi magánjog II.
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési Döntőbizottság
KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Az európai fizetési meghagyásos eljárás 1896/2006/EK RENDELET

kiegészítő és szabadon választható eszközként áll a jogosult rendelkezésére, akinek továbbra is jogában áll a nemzeti jogban előírt eljárást igénybe venni Cél az európai fizetési meghagyások szabad áramlásának lehetővé tétele minimumszabályok megállapítása révén, Eltörölni az elismerést és végrehajtást megelőző köztes eljárást a végrehajtás szerinti tagállamban.

nem alkalmazható: a) házassági vagyonjogon, végrendeleten és öröklésen alapuló jogok; b) csődeljárás, fizetésképtelen társaságok vagy más jogi személyek felszámolására vonatkozó eljárások, csődegyezség, kényszeregyezség és hasonló eljárások; c) szociális biztonság; d) szerződésen kívüli kötelmekből eredő követelések, kivéve: tartozás-elismerés esetén, és közös tulajdonból eredő számszerűsített tartozás kiegyenlítése.

határokon átnyúló ügy: amelyben legalább az egyik fél az eljáró bíróság székhelye szerinti tagállamtól eltérő tagállamban rendelkezik állandó lakóhellyel vagy szokásos tartózkodási hellyel. Magyar vagy 3. állambeli jogosult - magyar kötelezett ellen: kizárólag magyar fizetési meghagyásos eljárást EU-s jogosult - magyar kötelezettel szemben: magyar és európai fizetési meghagyásos eljárást is, magyar, EU-s és 3. állambeli jogosult - EU-s kötelezettel szemben: csak európai fizetési meghagyásos eljárást EU-s jogosult - 3. állambeli kötelezettel szemben: csak európai fizetési meghagyásos eljárást indíthat magyar vagy 3. állambeli jogosult - 3. állambeli kötelezettet magyar közjegyző előtt nem vonhatja eljárás alá (mert nincs meg a feltétel) A követelés: a kérelem benyújtásának időpontjában esedékes, meghatározott összegű pénzkövetelés.

Joghatóság Ha a kötelezett fogyasztó, kizárólag azon tagállam bíróságai rendelkeznek joghatósággal, amelyekben a kötelezett állandó lakóhellyel rendelkezik. Ha a kötelezett tagállami lakóhellyel rendelkezik, az 1215/2012/EU rendelet alkalmazandó Ha a kötelezett 3. állambeli, az Nmjtvr. Alkalmazandó.

Az eljárás lefolytatása - kérelem „A” formanyomtatvány: a felek és adott esetben képviselőik neve és címe, valamint azon bíróságé, amelyhez a kérelmet benyújtották; b) a követelés összege, beleértve a főkövetelést, valamint adott esetben a kamatot, a kötbért és a költségeket; c) amennyiben a követelésre kamatot kérnek, a kamatláb és az időszak, amelyre a kamatot kérték, kivéve, ha a származási tagállam joga szerint a főkövetelés után automatikusan törvényes kamatot számolnak fel; d) a jogalap, beleértve a követelés, és adott esetben a kért kamat alapjául szolgáló körülmények ismertetését; e) a követelést alátámasztó bizonyítékok ismertetése; f) a joghatóság megalapozása; g) az ügy határokon átnyúló természete.

a jogosultnak ki kell jelentenie, hogy legjobb tudomása és meggyőződése szerint az adott tájékoztatás megfelel a valóságnak, tudomásul veszi, hogy bármely szándékoltan valótlan nyilatkozat a származási tagállam joga szerinti megfelelő szankciókat vonhatja maga után Eljáró szerv: Mo-n a kérelmeket csak papír alapon és csak a közjegyzőhöz lehet benyújtani, aki az iratokat papír alapon állítja elő, és kézbesítteti a feleknek. bármelyik közjegyzőhöz benyújtható Eljárási díj: Mo-n a főkövetelés tőkeösszegének a 3 %-a, de legalább 5000 Ft és legfeljebb Ft.

A jogosult jelezheti a bíróság számára, hogy a kötelezett általi ellentmondás esetén nem kívánja a polgári peres eljárásra való áttérést a 17. cikk alapján Ezt legkésőbb a fizetési meghagyás kibocsátásáig jelezheti

A kérelem megvizsgálása Hatály Határon átnyúló ügy Pénzkövetelés Joghatóság Tartalmi elemek megléte ◦ ha hiányoznak, kiegészítés és kijavítás – B formanyomtatvány

A kérelem módosítása Ha a kibocsátás követelményei csak a kérelem egy része tekintetében teljesülnek, a bíróság erről a „C” formanyomtatványon tájékoztatja a jogosultat. A jogosult elfogadhatja vagy elutasíthatja a bíróság által megállapított összeget tartalmazó európai fizetési meghagyási javaslatot. Ha a jogosult elfogadja: a bíróság európai fizetési meghagyást bocsát ki a követelés részére vonatkozóan. Az eredeti követelés fennmaradó részét illető következményekre a nemzeti jogot kell alkalmazni. Ha a jogosult a bíróság által meghatározott határidőn belül nem küldi meg válaszát, vagy elutasítja: a bíróság teljes egészében elutasítja az európai fizetési meghagyás iránti kérelmet.

A kérelem elutasítása A bíróság elutasítja a kérelmet, amennyiben: a) a kibocsátás követelményei nem teljesülnek; b) a követelés nyilvánvalóan alaptalan; c) a jogosult a bíróság által elrendelt kijavítás, kiegészítés esetén nem küldi meg válaszát; d) a jogosult a bíróság által meghatározott határidőn belül nem küldi meg válaszát, vagy elutasítja a bíróság javaslatát a módosítási felhívásra A jogosultat a „D” formanyomtatványon a kérelem elutasításának indokairól tájékoztatni kell. A kérelem elutasítása ellen fellebbezésnek nincs helye.

Az európai fizetési meghagyás kibocsátása A bíróság a lehető leghamarabb, általában a kérelem benyújtását követő 30 napon belül, az „E” formanyomtatvány felhasználásával európai fizetési meghagyást bocsát ki.

Tájékoztatások Az európai fizetési meghagyásban a kötelezettet tájékoztatni kell a választási lehetőségéről, amely szerint: a)megfizetheti a meghagyásban megjelölt összeget a jogosultnak; b)az európai fizetési meghagyás kötelezett részére történő kézbesítésétől számított 30 napon belül a származási bíróságnak megküldött nyilatkozatban ellentmondással élhet. Az európai fizetési meghagyásban a kötelezettet tájékoztatni kell arról, hogy: a)a meghagyást kizárólag a jogosult által nyújtott adatok alapján bocsátották ki, és ezeket a bíróság nem ellenőrizte; b)a meghagyás végrehajthatóvá válik, kivéve, ha a bírósághoz ellentmondást nyújt be; c)amennyiben ellentmondást nyújt be, az eljárás a származási tagállam hatáskörrel rendelkező bíróságain a polgári peres eljárásra vonatkozó szabályokkal összhangban folytatódik, kivéve, ha a jogosult kifejezetten kérte, hogy ebben az esetben az eljárást szüntessék meg.

Minimumszabályok A fizetési meghagyás kézbesítésére vonatkozóan ◦ Kézbesítés a kötelezett általi átvétel igazolásával  személyes kézbesítés, átvételi elismervénnyel;  személyes kézbesítés, a kézbesítést végző illetékes személy igazolásával, amely tartalmazza, hogy a kötelezett átvette az iratot vagy bármely jogos indok nélkül visszautasította annak átvételét,  postai kézbesítés, átvételi elismervénnyel  elektronikus kézbesítés, átvételi elismervénnyel

Kézbesítés a kötelezett általi átvétel igazolása nélkül a) személyes kézbesítés útján a kötelezett személyes címére, a kötelezettel egy háztartásban élő vagy ott alkalmazott személyeknek; b) amennyiben a kötelezett önálló vállalkozó vagy jogi személy, személyes kézbesítés útján a kötelezett üzlethelyiségeiben a kötelezett által alkalmazott személyeknek; c) a meghagyás elhelyezése útján a kötelezett postaládájában; d) a meghagyás letétbe helyezése útján valamely postahivatalban vagy a hatáskörrel rendelkező hatóságoknál, és a kötelezett postaládájában a letétbe helyezésről szóló írásos értesítés elhelyezésével e)postai kézbesítés útján igazolás nélkül f) elektronikus úton, a kézbesítésről szóló automatikus visszaigazolással, feltéve, hogy a kötelezett előzetesen kifejezetten elfogadta a kézbesítés ezen módját. De: Az a)-d) pont esetén kell a kézbesítést végző illetékes személy által aláírt irat, amely tartalmazza: a kézbesítés módját; a kézbesítés időpontját; Az a) és b) pontja szerinti kézbesítés esetén azon személy által aláírt átvételi elismervény, akinek a meghagyást kézbesítették.

Ellentmondás - „F” formanyomtatvány a meghagyás kötelezettnek történő kézbesítése időpontjától számított 30 napon belül kell megküldeni. A kötelezettnek az ellentmondásban nyilatkoznia kell arról, hogy vitatja a követelést, annak indokát azonban nem kell megjelölnie. Ha határidőn belül a kötelezett ellentmondást nyújt be, az eljárás a származási tagállam hatáskörrel rendelkező bíróságán a polgári peres eljárásra vonatkozó szabályokkal összhangban folytatódik, kivéve, ha a jogosult kifejezetten kérte, hogy ebben az esetben az eljárást szüntessék meg. A jogosultat tájékoztatni kell arról, hogy a kötelezett élt-e ellentmondással, és arról, hogy az eljárás átalakul polgári peres eljárássá.

Végrehajthatóság amennyiben a határidőn belül nem nyújtottak be ellentmondást a származási bírósághoz, a származási bíróság a „G” formanyomtatványon haladéktalanul végrehajthatónak nyilvánítja az európai fizetési meghagyást A bíróság megküldi a jogosultnak a végrehajtható európai fizetési meghagyást. Mo-i végrehajtás: végrehajtási lappal történik, európai fizetési meghagyás alapján az adós lakóhelye, székhelye - ezek hiányában az adós végrehajtás alá vonható vagyontárgyának helye, külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe, illetve közvetlen kereskedelmi képviselete esetén a fióktelep, illetőleg a képviselet helye - szerinti törvényszék székhelyén működő járásbíróság, Budapesten a Budai Központi Kerületi Bíróság; ha az európai fizetési meghagyást a magyar közjegyző bocsátotta ki, az európai fizetési meghagyást kibocsátó közjegyző állítja ki.

Felülvizsgálat különleges esetekben A kötelezett kérelmére Ha a fizetési meghagyást a 14. cikkben előírt módon kézbesítették (kötelezett általi kézhezvétel bizonyítéka nélkül); és a kézbesítés – a kötelezett önhibáján kívül – nem történt meg kellő időben ahhoz, hogy védelméről gondoskodhasson, vagy a kötelezettet vis maior vagy önhibáján kívüli különleges körülmények akadályozták abban, hogy a követelés ellen ellentmondással éljen. + a fizetési meghagyást egyértelműen tévesen bocsátották ki, tekintettel az e rendeletben megállapított követelményekre, vagy egyéb különleges körülményekre.

A végrehajtás megtagadása A végrehajtást a kötelezett kérelme alapján a végrehajtás szerinti tagállam hatáskörrel rendelkező bírósága elutasítja, amennyiben az európai fizetési meghagyás: összeegyeztethetetlen valamely tagállamban vagy harmadik országban hozott bármely korábbi határozattal vagy meghagyással, feltéve hogy: a) a korábbi határozat ugyanazon jogalap tárgyában, ugyanazon felek között született; b)a korábbi határozat megfelel a végrehajtás szerinti tagállamban való elismeréséhez szükséges feltételeknek; c)az összeegyeztethetetlenséget a származási tagállamban bírósági eljárás keretében nem lehetett volna kifogásként felhozni. + amennyiben a kötelezett megfizette a jogosultnak az európai fizetési meghagyásban megítélt összeget. = Mo-n a végrehajtási lap visszavonásával történik

Köszönöm a figyelmet!