Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Polgári perjog előadás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Polgári perjog előadás"— Előadás másolata:

1 Polgári perjog előadás
Joghatóság

2 A joghatóság fogalma A nemzetközi magánjogról szóló évi 13. tvr. (Nmjtvr.) rendelkezik róla (IX. fejezet) ügyek megosztása a különböző országok, illetve azok hatóságai között amikor az adott ügy nemzetközi elemet tartalmaz

3 A joghatóság fajai - általános, - különös,
fogyasztói szerződésből és munkaszerződésből eredő jogvitákra vonatkozó, - kizárólagos, - kizárt, - a felek által kikötött.

4 Általános joghatóság magyar bíróság eljárhat
ha a tvr. nem zárja ki, úgy az alperes belföldi lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye, jogi személy esetében belföldi székhelye. alperesi pertársaság [Pp. 51. § a) és b) pont] esetén, amennyiben legalább az alperesek egyikének lakóhelye (székhelye) vagy szokásos tartózkodási helye belföldön van. főkötelezett és a mellékkötelezett együttes perlése esetén, ha a főkötelezett lakóhelye (székhelye) vagy szokásos tartózkodási helye belföldön van. viszontkereset tekintetében, ha a kereset elbírálására joghatósággal rendelkezik.

5 Különös joghatóság felperes választási lehetősége
különös joghatósági okok [Nmjtvr /A. §§], így pl. szerződéssel összefüggő jogviták esetében belföldi teljesítés hely. tartási kötelezettségből eredő jogvita esetén a tartásra jogosult belföldi lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye. bűncselekménnyel okozott kár megtérítése iránti igény, ha a bűncselekmény magyar büntető joghatóság alá tartozik. külföldi vállalkozás elleni perek, ha belföldön fiókteleppel vagy képviselettel rendelkezik és a jogvita utóbbinak tevékenységével kapcsolatos.

6 Joghatóság fogyasztói szerződésből és munkaszerződésből eredő jogvitákra
magyar bíróság eljárhat akkor is, - ha a fogyasztó lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye belföldön van és - a fogyasztóval szerződő, szakmai vagy gazdasági tevékenységi körében eljáró fél a) belföldön tevékenységet fejt ki/belföldi fogyasztók felé irányul vagy b) belföldön fiókteleppel vagy képviselettel rendelkezik c) önálló vállalkozóként belföldön letelepedettnek minősülő külföldi állampolgár.

7 Joghatóság fogyasztói szerződésből és munkaszerződésből eredő jogvitákra
magyar bíróság eljárhat akkor is, - ha a szokásos munkavégzés helye belföldön van/ utoljára belföldön volt illetve - ha a munkáltatónak az a telephelye, amely őt alkalmazta, belföldön található, feltéve, hogy a szokásos munkavégzés helye nem ugyanazon államban van/volt.

8 Kizárólagos joghatóság
[Nmjt. Tvr. 62/A. – 62/B. §§] taxatíve felsorolás belföldön fekvő ingatlannal kapcsolatos dologi jogi hatályú jog érvényesítése/bérleti/haszonbérleti szerződést érintő eljárás magyar állampolgárságú örökhagyó belföldi hagyatékát érintő hagyatéki eljárásban külföldön diplomáciai képviselőként eljáró vagy egyébként a joghatóság alól mentes magyar állampolgár elleni eljárás, kivéve, ha a Magyar Állam a mentességről kifejezetten lemondott belföldi iparjogvédelmi jog megadásával, terjedelmével és megszűnésével kapcsolatos eljárás belföldi székhelyű jogi személy vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság alapításával, fizetésképtelenségével, megszűnésével kapcsolatos eljárásban, a jogi személy (társaság) nyilvántartásba vételének alapjául szolgáló szerződés vagy alapszabály (alapító okirat) érvényességével kapcsolatos eljárásban, illetőleg a jogi személy (társaság) szervei által hozott határozatok felülvizsgálata iránti eljárásban.

9 Kizárólagos joghatóság
[Nmjt. tvr. 62/C. – 62/E. §§] taxatív felsorolás Nem járhat el magyar bíróság külföldön fekvő ingatlannal kapcsolatos dologi jogi hatályú jog érvényesítése iránti eljárásban, valamint bérleti és haszonbérleti szerződést érintő eljárásban nem magyar állampolgár örökhagyó külföldi hagyatékát érintő hagyatéki eljárásban Magyarországon diplomáciai képviselőként eljáró vagy egyébként a joghatóság alól mentes külföldi állampolgár elleni eljárásban, kivéve, ha a külföldi állam a mentességről kifejezetten lemondott külföldi iparjogvédelmi jog megadásával, terjedelmével és megszűnésével kapcsolatos eljárásban külföldi székhelyű jogi személy vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság alapításával, fizetésképtelenségével, megszűnésével kapcsolatos eljárásban, a jogi személy (társaság) nyilvántartásba vételének alapjául szolgáló szerződés vagy alapszabály (alapító okirat) érvényességével kapcsolatos eljárásban, illetőleg a jogi személy (társaság) szervei által hozott határozatok felülvizsgálata iránti eljárásban.

10 A felek által kikötött joghatóság
vagyonjogi ügyek felmerült vagy jövőbeli jogvita esetére; valamely állam bíróságainak vagy egy meghatározott bíróságának joghatóságát. alakiságok: rugalmasak írásban; szóban, írásbeli megerősítéssel; olyan formában, amely megfelel a felek között kialakult üzleti szokásoknak; vagy nemzetközi kereskedelemben olyan formában, amely megfelel az olyan kereskedelmi szokásoknak, amelyeket a felek ismertek vagy ismerniük kellett, és amelyeket az ilyen típusú szerződést kötő felek a szóban forgó üzletágban általánosan ismernek és rendszeresen figyelembe vesznek. eltérő megállapodása hiányában kizárólagos joghatóságot eredményez.

11 A felek által kikötött joghatóság
1.) kifejezett kikötés formájában a kikötés kizárt vagy kizárólagos joghatósági szabályokat nem sérthet gazdaságilag gyengébb fél védelme a fogyasztói szerződésből, illetőleg munkaszerződésből eredő jövőbeli jogviták esetén 2.) hallgatólagos alávetés (kivéve ha a magyar joghatóság kizárt) alperes nem kifogásolja a magyar bíróság joghatóságának hiányát perbebocsájtkozik

12 A joghatóság hiánya és ennek jogkövetkezményei
1.) kizárt joghatóság esetén keresetlevél idézés kibocsátása nélkül elutasítása permegszüntetés 2.) nem kizárt a joghatóság, de! eljárás megszüntetése, ha az alperes az első tárgyalást elmulasztotta, és írásbeli védekezést sem terjesztett elő vagy az alperes a bíróság joghatóságának hiányát kifogásolja.


Letölteni ppt "Polgári perjog előadás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések