Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket"— Előadás másolata:

1 ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
érintő legutóbbi jogszabály változások Dr. Szőgyényi-Kovács Szabolcs Főosztályvezető-helyettes Klímapolitikai Főosztály Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 2016. december 2.

2 Módosuló jogszabályok
Az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában történő részvételről szóló évi CCXVII. törvény – Ügkr. Az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában történő részvételről szóló évi CCXVII. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 410/2012. (XII. 28.) Korm. rendelet – Ügkr. vhr. Az üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatos hitelesítési tevékenységet végző szervezetek akkreditálásáról és nyilvántartásáról szóló 295/2012. (X.16.) Korm. Rendelet – 295/2012. Kr.

3 Ügkr. módosítása - röviden
nov.22-én fogadta el az Ogy. Az OKTF a térítésmentes kiosztásra megállapított ÜHG-egységek mennyiségének alapjául szolgáló adatok megfelelőségének felülvizsgálatát az NGM-mel együttműködve végzi, hatósági ellenőrzés keretében. A forgalmi jegyzékben szereplő számla kezeléséért számlavezetési díjat kell fizetni Törvényi szinten is rögzítésre került! A számlavezetési díj meg nem fizetése esetén a díj 110%-ával megegyező mértékű bírságot szab ki az OKTF. A bírság megfizetésével a számlavezetési díj megfizetettnek minősül A késedelmi pótlék el lett törölve a Vhr.-ben! Az állam tulajdonában lévő vagyoni értékű jogosultságok (ún. ESD- egységek) tekintetében a bevételek felhasználásáról csak a bevétel keletkezését követő évben kell az NGM miniszternek beszámolnia az Ogy. felé.

4 Ügkr. vhr.-t érintő módosítások
Az OKTF és az NGM közötti jobb együttműk.-t szolg. rendelkezések Pl. az OKTF a kibocsátási engedély + annak módosítása másolatát is megküldi az NGM miniszternek. A 2. § (4) bek. szerinti változás bejelentés tartalmilag maradt ugyanaz, kiegészült a kibocsátási engedély módosítására vonatkozó kérelem benyújtásának előírásával változás bejelentéssel egyidejűleg! Nem kell a 3. § (1) bek. c) pontja szerinti „változatlanság-bejelentést” megtennie: annak a létesítménynek, mely az összes hőjét exportálja egy v. több ETS létesítmény számára az Ügkr. 17. § (1) bek. szerinti létesítménynek (villamosenergia-termelők, CO2 elkülönítését szolgáló létesítmények, CO2 szállítására szolg. csővezetékek és CO2 tárolóhelyek.) A 6 hónapot meghaladó leállást be kell jelenteni a leállást követő 30 napon belül az NGM-nek, OKTF-nek.

5 295/2012. Kr.-t érintő módosítások
Az akkreditáló szerv, az OKTF és az NGM közötti jobb együttműködést szolg. rendelkezések (pl. tájékoztatási kötelezettség akkreditáció felfüggesztésérőről, visszavonásáról) Más tagállamban akkreditált hitelesítőnek (az akkreditált státusz elismerése iránti eljárásban) a kérelmében fel kell tüntetnie a Mo-on hitelesítést végző személy nevét, elérhetőségét és annak igazolását, hogy szerepel a más tagállamban akkreditált hitelesítőnél, mint hitelesítő szakértő. Az akkreditált hitelesítő a státusz fennállásának 5. évében kezdeményezheti az akkreditált státusz megújítását. Az EMMI javaslata alapján kiegészítésre kerültek a hitelesítő szakértőkre vonatkozó képesítési feltételek az általános követelmények és a szakirányú felsőfokú végzettség tekintetében.

6 Kihirdetés – várhatóan a dec.8-ai Közlönyben
Köszönöm a figyelmet! Elérhetőség további kérdés esetén:


Letölteni ppt "ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket"

Hasonló előadás


Google Hirdetések