Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pedagógus oklevelek elismerése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pedagógus oklevelek elismerése"— Előadás másolata:

1 Pedagógus oklevelek elismerése
Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Pedagógus oklevelek elismerése Budapest, november 10.

2 Pedagógus szakképzettségek: óvodapedagógus tanító
      Pedagógus szakképzettségek: óvodapedagógus tanító tanár (általános és középiskolai) gyógypedagógus

3 Jogszabályi háttér a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló évi C. törvény (Elismerési törvény); a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)

4 képesítési rendeletek
129/2001. (VII. 13.) Korm. Rendelet a felsőoktatásban a bölcsészettudományi és egyes társadalomtudományi alapképzési szakok képesítési követelményeiről 168/2000. (IX. 29.) Korm. rendelet a gyógypedagógiai felsőoktatás alapképzési szakjainak képesítési követelményeiről F158/1994. (XI. 17.) Korm. rendelet a tanító, a konduktor-tanító és az óvodapedagógus alapképzésben a képesítési követelményekről 2009, illetve 2011-től: 15/2006. (IV. 3.) OM rendelet az alap- és mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményeiről

5 1. Az Elismerési törvény II. Része szerint
A z Európai Unió valamely tagállamának (+Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc) állampolgára által az Európai Unió valamely tagállamban szerzett pedagógus oklevelek elismerésének módjai 1. Az Elismerési törvény II. Része szerint Végzettségi szint és szakképzettség elismerése 1.1. Az elismeréshez szükséges iratok: az eredeti oklevél hiteles másolata + 5db fénymásolat, az eredeti leckekönyv v. leckekönyvi kivonat hiteles másolata + 5 db fénymásolat, a fenti okiratok (hiteles) fordításai + 5db fénymásolat, az eljárási díj befizetését igazoló feladóvevény vagy a pénzintézeti átutalás igazolásának másolata. A kérelmezőnek kérelme benyújtásakor állampolgárságát, személyes adatait az állampolgárság és a személyi adat igazolására szolgáló hatósági igazolvánnyal, illetve magyarországi lakóhelyét lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal igazolnia kell.

6 1.2. Kompenzációs intézkedések (A Bölcsészettudományi Szakbizottság állásfoglalása alapján) A képzés időtartamában vagy tartalmában mutatkozó jelentős eltérés esetén az eljáró hatóság a szakképzettség elismerését feltételekhez kötheti (pl. szakmai vizsga ). [Tanítók és óvodapedagógusok esetében a magyar nyelv és irodalomhoz tartozó tantárgycsoportokból, történelem szakosok esetében Magyarország történetéhez tartozó vizsgák.] A határozat ebben az esetben rendelkezik az előírt feltétel teljesítésének határidejéről , módjáról; ajánlást tartalmaz a teljesítés helyére vonatkozóan.

7 Az Elismerési törvény III
Az Elismerési törvény III. Része szerint, az európai közösségi jog alapján Szakképzettség elismerése 2.1. Az elismeréshez szükséges iratok: az eredeti oklevél hiteles másolata + 5db fénymásolat, az eredeti leckekönyv v. leckekönyvi kivonat hiteles másolata + 5 db fénymásolat, a fenti okiratok (hiteles) fordításai + 5db fénymásolat, az eljárási díj befizetését igazoló feladóvevény vagy a pénzintézeti átutalás igazolásának másolata. A kérelmezőnek kérelme benyújtásakor állampolgárságát, személyes adatait az állampolgárság és a személyi adat igazolására szolgáló hatósági igazolvánnyal igazolnia kell. A III. Rész szerinti elismerésnél a kérelmezőnek nem kell igazolnia magyarországi lakóhelyét.

8 2.2. Kompenzációs intézkedések (A Bölcsészettudományi Szakbizottság állásfoglalása alapján) A képzés időtartamában vagy tartalmában mutatkozó jelentős eltérés esetén az eljáró hatóság a szakképzettség elismerését ebben az estben is feltételekhez kötheti : alkalmassági vizsga (a kérelmező szakmai tudására vonatkozó magyar nyelvű elméleti, illetve gyakorlati vizsga) vagy legfeljebb hároméves alkalmazkodási időszak (a szakma Magyarországon történő gyakorlása az adott szakma képesített szakemberének felügyeletével) teljesítését írhatja elő. Az eljáró hatóság előírhatja, hogy a kérelmező a szakma gyakorlása mellett képzésben is részt vegyen.  

9 Az eljáró hatóságnak biztosítania kell a lehetőséget, hogy a kérelmező választhasson az alkalmazkodási időszak és az alkalmassági vizsga teljesítése között. A határozat ebben az esetben is rendelkezik az előírt feltétel teljesítésének határidejéről , módjáról; ajánlást tartalmaz a teljesítés helyére vonatkozóan. A kérelmezőnek e határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül írásban nyilatkoznia kell arról, hogy alkalmassági vizsga vagy alkalmazkodási időszak és képzés teljesítésével kíván eleget tenni az előírt feltételeknek. A pedagógus szakmát akkor gyakorolhatja a kérelmező, ha rendelkezik a szakma gyakorlásához Magyarországon szükséges (magyar) nyelvismerettel.

10 Melyik eljárást célszerű választani
  Melyik eljárást célszerű választani? +előnyök - hátrányok Az Elismerési törvény II. Része szerint + a határozat a végzettségi szintről (főiskolai, egyetemi) is rendelkezik - a kérelmezőnek magyarországi lakóhelyét lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal igazolnia kell - a feltételek teljesítését illetően nincs választási lehetőség

11 Az Elismerési törvény III
Az Elismerési törvény III. Része szerint + nem felsőfokú oklevél által tanúsított pedagógus szakképesítés is elismerhető pedagógus (óvodapedagógus, tanító) szakképzettségként + a kérelmezőnek nem kell igazolnia magyarországi lakóhelyét + választási lehetőség a feltételek teljesítését illetően - a határozat a végzettségi szintről nem rendelkezik.

12 Az Európai Unió valamely tagállamában történő munkavállalás megkönnyítése Hatósági bizonyítvány Az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központja a pedagógus szakma valamely EU tagállamban történő gyakorlása érdekében kérelemre hatósági bizonyítványt állít ki. A hatósági bizonyítvány tartalma: a kérelmező hol, milyen képzés eredményeképpen, milyen oklevelet szerzett, a képzés előfeltétele, jogszabályban előírt időtartama, az oklevélnek a 2005/36/EK irányelv 11. cikke szerinti besorolása , a közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény 17. §-a alapján az oklevél milyen évfolyamokon, milyen tantárgyak tanítására jogosítja tulajdonosát.

13 Az hatósági bizonyítvány kiállításához szükséges iratok:
az oklevél másolata , az eljárási díj befizetést igazoló bizonylat másolata, a kérelmező személyes adatait igazoló hatósági igazolvány.

14 Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Orosz Ilona Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ 1054 Budapest, Báthory utca 10. Telefon: (06-1) Telefax: (06-1) Internet:


Letölteni ppt "Pedagógus oklevelek elismerése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések