Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vita az osztalékokról Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew Will 16. fejezet McGraw Hill/Irwin.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vita az osztalékokról Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew Will 16. fejezet McGraw Hill/Irwin."— Előadás másolata:

1 Vita az osztalékokról Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew Will 16. fejezet McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved

2 16- 2 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Tartalom  Hogyan fizetnek a vállalatok osztalékot?  Hogyan hozza meg a vállalat az osztalékpolitikai döntést?  Az osztalékfizetés és a részvényvásárlás információtartalma  Vita az osztalékról  A jobboldaliak  Az Adók és a radikális baloldaliak  A középutasok

3 16- 3 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Az osztalék fajtái  Készpénzes osztalék  Szokásos osztalék  Speciális osztalék  Osztalékrészvény  Részvény-visszavásárlás (3 módja) 1. Részvényvásárlás a piacon 2. Vásárlási ajánlat a részvényeseknek 3. Magántárgyalás (green mail, azaz zöldutas ügylet)

4 16- 4 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Osztalékfizetés módja Készpénzes osztalék – A vállalat által a részvényeseknek fizetett pénz.

5 16- 5 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Osztalékfizetés módja Készpénzes osztalék – A vállalat által a részvényeseknek fizetett pénz shareholders. Osztalékfizetés napja – Az a nap, amely meghatározza, hogy egy részvényes jogosult-e osztalékra; bármely, az e napot megelőző időpontban részvényt tartó jogosult osztalékra.

6 16- 6 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Osztalékfizetés módja Készpénzes osztalék – A vállalat által a részvényeseknek fizetett pénz. Ex-dividend nap – Az a nap, amely meghatározza, hogy egy részvényes jogosult-e osztalékra; bármely, az e napot megelőző időpontban részvényt tartó jogosult osztalékra. Nyilvántartási nap – Az ezen a napon részvényt tartó személyek megkapják az osztalékot.

7 16- 7 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Osztalékfizetés módja Osztalékrészvény – További részvények szétosztása a részvényesek között.

8 16- 8 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Osztalékfizetés módja Osztalékrészvény – További részvények szétosztása a részvényesek között. Részvényfelaprózás – További részvények kibocsátása a részvényesek számára.

9 16- 9 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Osztalékfizetés módja Osztalékrészvény – További részvények szétosztása a részvényesek között. Részvény-visszavásárlás – A vállalat részvényeket vásárol vissza a részvényeseitől. Részvényfelaprózás – További részvények kibocsátása a részvényesek számára.

10 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Osztalékpolitikai döntés 1. A vállalatok az osztalékok fizetésénél hosszú távú célokat követnek. 2. A vezetők inkább az osztalékok változására, semmint az abszolút szintjére koncentrálnak. 3. Az osztalék változásai hosszú távon a fenntartható nyereségszintet követik. 4. A vezetők vonakodnak az osztalékszint olyan változásaitól, amelyet később esetleg vissza kell vonniuk. A Lintner-modell (Hogyan döntenek a vállalatok az osztalék mértékéről?)

11 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Osztalékpolitikai döntés  Megcélzott osztalékfizetési hányad  Az osztalék változása

12 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Osztalékpolitikai döntés  Az osztalék változása

13 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Osztalékpolitika Változás EPS/árfolyam t = 0-hoz képest Év Az osztalék változásának hatása az EPS-re (Forrás: Healy és Palepu, 1988)

14 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Az osztalékpolitika irreleváns  Mivel a befektetők nem akarják részvényeiket pénzzé tenni, ezért nem fizetnek többet azon cégek részvényeiért, amelyek több osztalékot fizetnek. Más szavakkal: az osztalékpolitikának nincs hatása a vállalat értékére.

15 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Az osztalékpolitika irreleváns Példa Tegyük fel, hogy a National Demiconductornak nincs felesleges készpénze, de 1000 dollár osztalékot jelent be. Szintén szüksége van 1000 dollárra befektetésekre. Az MM-elméletet és az alábbi mérleget felhasználva mutassa be, hogy az osztalék kifizetésére kibocsátott részvények nem változtatják meg a cég értékét. Mérleg Készpénz Eszközök Összesen Új projekt NPV-je Részvények száma Részvényárfolyam 12 $

16 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Az osztalékpolitika irreleváns Példa Tegyük fel, hogy a National Demiconductornak nincs felesleges készpénze, de 1000 dollár osztalékot jelent be. Szintén szüksége van 1000 dollárra befektetésekre. Az MM-elméletet és az alábbi mérleget felhasználva mutassa be, hogy az osztalék kifizetésére kibocsátott részvények nem változtatják meg a cég értékét. Eredeti mérleg Változáskori mérleg Készpénz Eszközök Összesen Új projekt NPV-je Részvények száma Árfolyam 12 $ 11 $

17 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Az osztalékpolitika irreleváns Példa Tegyük fel, hogy a National Demiconductornak nincs felesleges készpénze, de 1000 dollár osztalékot jelent be. Szintén szüksége van 1000 dollárra befektetésekre. Az MM-elméletet és az alábbi mérleget felhasználva mutassa be, hogy az osztalék kifizetésére kibocsátott részvények nem változtatják meg a cég értékét. Eredeti mérlegVáltozáskori mérleg Új mérleg Készpénz (91 $11 ) Eszközök Összesen Új proj. NPV-je Részv. száma Árfolyam 12 $ 11 $ 11 $ ÚJ RÉSZVÉNYEK KIBOCSÁTÁSA

18 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Az osztalékpolitika irreleváns Példa (folytatás) Részvényesi érték Eredeti Részvény Készpénz 0 Összesen Részvény = 1000 db × 12 $ = $

19 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Az osztalékpolitika irreleváns Példa (folytatás) Részvényesi érték EredetiVáltozáskori Részvény Készpénz Összesen Részvény = 1000 db  11 $ = $

20 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Az osztalékpolitika irreleváns Példa (folytatás) Részvényesi érték Eredeti Változáskori Új Részvény Készpénz Összesen Részvény = 1091 db  115 $ = $  Következtetés: az új kibocsátást osztalékkal finanszírozzák.

21 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Az osztalék növeli az értéket Piaci tökéletlenségek és részvényesi hatás Léteznek olyan részvényesek, akik előnyben részesítik a magas osztalékot, de ebből nem következik, hogy az osztalék növelésével előnyhöz lehetne jutni. Az ilyen részvényeseknek a magas osztalékot fozető részvények széles választéka áll a rendelkezésére a választáshoz. Ezek a befektetők a kereslet növelésével képesek az ilyen, magas osztalékot fizető részvények árfolyamát emelni.

22 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Az osztalék növeli az értéket Osztalék és jelzés Az osztalék növelése jó hírt jelent a pénzáramlásról és a bevételekről. Az osztalékok csökkentése rossz hír. Mivel a magas osztalékot megcélzó politika nagy költséggel jár azoknak a cégeknek, amelyek nem rendelkeznek elég pénzáramlással, ezért az osztalékok növelése az adott cég jó állapotát és a vezetők jövőbeli pénzáramlásokba vetett hitét jelzik.

23 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Az osztalék csökkenti az értéket Adókövetkezmények A vállalatok az osztalékot tőkenyereséggé képesek alakítani. Ha az osztalékot magasabb adókulccsal adóztatják, mint a tőkejövedelmet, akkor a befektetők az ilyen lépést jutalmazni fogják. Ilyen adózási környezetben a részvényeseknek és a vállalatnak visszamaradó pénzáramlás magasabb lesz, mintha osztalékot fizettek volna.

24 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Adók és osztalékpolitika  Mivel a tőkejövedelmeket kevésbé adóztatják, a vállalatok a lehető legkisebb osztalékot kell, hogy fizessék.  Az osztalékpolitikának az adótörvényekhez is alkalmazkodnia kell.

25 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Adók és osztalékpolitika

26 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Adók és osztalékpolitika évi határadókulcsok (USA)

27 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Adók és osztalékpolitika Az Egyesült Államokban a részvényeseket kétszer adóztatják.

28 McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Adók és osztalékpolitika A kivetéses rendszerben, mint például Ausztráliában a részvényesek adóhitelt kapnak a vállalat által kifizettet adó erejéig (adatik ausztrál dollárban)


Letölteni ppt "Vita az osztalékokról Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew Will 16. fejezet McGraw Hill/Irwin."

Hasonló előadás


Google Hirdetések