KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
jogorvoslati rendszere
Advertisements

Ügyvédi közreműködés polgári perekben
Felkészülés a évi országgyűlési képviselő-választásra
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
Közigazgatási alapismeretek
Fogyasztói igényérvényesítés – bírósági eljárás
Önkormányzati Pénzügy „Változások”-2010 Budapest
Az Európai Közösségek Bírósága - A Bíróság - Az Elsőfokú Bíróság - (A Közszolgálati Törvényszék)
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
Szabálysértési méltányossági kérelem
A Fővárosi Törvényszék
SZECSKAY Ügyvédi Iroda CEBC – XXI. Vezérigazgató Találkozó Lobbizás európaiul március 31. Budai Judit.
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
MINŐSÉGELLENŐRZÉS A GYAKORLATBAN
megjegyzések a katonai ügyészi és katonai bírói
: Készült: Közbiztonsági referensek felkészítésére Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság A polgármester elsőfokú polgári védelmi.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Beadvány-szerkesztés a polgári perben
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Az államigazgatási eljárás Az államigazgatási szervek tevékenységét a következőképpen lehet csoportosítani: - külső eljárás vagy hatósági eljárás, -
A tárgyalás a polgári perben
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
A felek és más perbeli személyek
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
A felülvizsgálat előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
Házassági perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A perújítás előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
Az általános meghatalmazások jegyzéke, a gondnokoltak jegyzéke. A társadalmi szervezetek, alapítványok nyilvántartása. A befejezett ügyek.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
A bírósági végrehajtói szervezet és feladatai Igazságügyi szervezet és igazgatás április.
Házassági perek sajátos szabályai Eljáró bíróság hatáskör járásbíróság illetékesség házassági perek szabályai köréből [Pp. XV. fejezet]: - vagylagos [Pp.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A KÖZJEGYZŐI FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS.  A közjegyző jogszolgáltató hatósági tevékenysége  Az eljárás kereteit biztosítja  Érdemi igazságszolgáltatást.
A közigazgatási bíráskodás - A közigazgatási bíráskodás - Az eljáró bíróságok Polgári eljárásjog Polgári eljárásjogelőadás Dr. Pribula László egyetemi.
A közigazgatási perek I.
Önkormányzat és állam.
A bírósági végrehajtói szervezet és feladatai
Egyéb személyállapottal kapcsolatos perek
A közigazgatási eljárás II.
Közigazgatási eljárás III.
Társasház.
Az ügyészi szervezet és feladatok
Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások Szeptember 21. Dr. Molnár Judit.
A bírósági végrehajtás I.
Apasági (egyéb származási) perek,
Illetékesség, kijelölés
A közigazgatási perek április 3..
A közigazgatási bíráskodás alapjai
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
E-ügyintézés az adózásban 2006.
A perköltség fogalma a célszerű és jóhiszemű pervitel
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
GONDNOKSÁGGAL KAPCSOLATOS PEREK SAJÁTOS SZABÁLYAI
A polgári eljárás szakaszai
Határozatok Fajtái Ítélet per érdemében ítélet teljességének elve
A perköltség fogalma [Pp. 75. §. (1) bek.]
Polgári perjog előadás
Kompetenciák 1. Joghatóság
Perképesség 1. perbeli jogképesség 2. perbeli cselekvőképesség.
A perköltség fogalma a célszerű és jóhiszemű pervitellel összefüggésben keletkezett költség lehet perköltség - a költségek felmerülésének helye (akár bíróság.
A Fővárosi Törvényszék
2016. december 2., EU ETS szakmai konzultációs nap
Közbeszerzési Döntőbizottság
BAMKH Hatósági Főosztály
KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Előadás másolata:

KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN 2015. Szeptember 18.

A KÉPVISELŐ A perbeli képviselő az a személy, akinek képviseleti jogosultságát jogszabály, jogügylet, vagy hatósági határozat teremtette meg. A képviselő tevékenysége nyomán a képviselt személy közvetlenül válik jogosulttá vagy kötelezetté.

A KÉPVISELET TÍPUSAI 1. Jogszabályon alapuló képviselet →TÖRVÉNYES KÉPVISELET 2. Bírósági vagy más hatósági határozaton alapuló képviselet → ÜGYGONDNOKI KÉPVISELET 3. Meghatalmazáson, megbízáson, munkaszerződésen alapuló képviselet → ÜGYLETI KÉPVISELET

TÖRVÉNYES KÉPVISELET Természetes személyek esetén (perbeli cselekvőképesség hiányában) 1. szülő 2. gyám 3. gondnok 4. ideiglenes gondnok Jogi személyek esetén (minden esetben) 1. Állam – az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter 2. Önkormányzat – (fő)polgármester, megyei közgyűlés elnöke 3. Költségvetési szerv – a vezetője 4. Kft – ügyvezető 5. Rt – igazgatóság tagjai 6. Társasház – közös képviselő

ÜGYGONDNOKI KÉPVISELET Hatósági határozattal létrejövő képviseleti forma. Célja egy eljárás megindítása, folytatása, befejezése. Az ügygondnoki szerepkör – vegyes intézmény Ki láthat el ilyet?

Az ügygondnok kirendelése Pp. 74. § Kötelező esetei: (pld.) - ha a keresetlevelet az alperessel hirdetmény útján kell közölni (Pp. 102. § (3) bek.); - ha az eljárás félbeszakadása túl hosszú (Pp. 111. § (5) bek.); - személyállapottal kapcsolatos perekben is. Mérlegelhető esetei: (pld.) - holtnak nyilvánítási eljárásban; - a hagyatéki eljárásban az örökös érdekében.

ÜGYLETI KÉPVISELET - Meghatalmazottak A meghatalmazás alakiságai: Pp. 69. § A meghatalmazást írásba kell foglalni vagy jegyzőkönyvbe kell mondani. Az írásbeli meghatalmazást közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba (195., 196. §) kell foglalni. Az ügyvédnek adott meghatalmazáshoz, ha azt a fél sajátkezűleg írta alá, tanúk alkalmazása nem szükséges. A külföldön kiállított meghatalmazást közokiratba vagy hitelesített magánokiratba kell foglalni. (felülhitelesítés)

A meghatalmazás terjedelme Pp. 70. §  - egyes perbeli cselekményekre; - a per vitelére; - általános meghatalmazás.

Meghatalmazottak köre Negatív megközelítés – Ki nem lehet meghatalmazott? aki tizennyolcadik életévét még nem töltötte be; akit jogerős bírói ítélet a közügyektől eltiltott; akit a bíróság jogerősen gondnokság alá helyezett.

Meghatalmazottak köre Pozitív megközelítés – Pp. 67. § (1) bek. a) a félnek a 13. § (2) bekezdésében megjelölt hozzátartozója; b) a fél pertársa, továbbá pertársának törvényes képviselője vagy meghatalmazottja; c) az ügyvéd és az ügyvédi iroda; d) közigazgatási szerv, egyéb költségvetési szerv vezetője vagy alkalmazottja a szervnek a tevékenységével kapcsolatos pereiben; e) az önkormányzatokat (azok szerveit) érintő perekben a helyi önkormányzat képviselő-testületének a tagja, a polgármester, a jegyző és a polgármesteri hivatal alkalmazottja; f) a szakszervezet a saját tagjának perében, valamint a külön jogszabályban meghatározott perekben; g) az érdek-képviseleti célra alapított szervezet saját tagjának olyan perében, amelynek tárgya a szervezet alapszabályában meghatározott érdek-képviseleti célok körébe vonható; h) a szövetkezet ügyintézésre jogosult tagja vagy alkalmazottja a szövetkezet pereiben; i) a jogi személy és egyéb gazdálkodó szervezet alkalmazottja munkáltatójának gazdasági tevékenységével kapcsolatos pereiben, a jogtanácsos (jogi előadó) pedig azokban a perekben is, amelyekben külön jogszabály a képviseletre feljogosítja; j) akit erre külön jogszabály feljogosít.

JOGI KÉPVISELET Jogi képviselet – kötelező jogi képviselet Kötelező jogi képviselettel érintett eljárások és bíróságok: Pp. 73/A. § (1) - az ítélőtábla előtti eljárásban az ítélet, valamint az ügy érdemében hozott végzések ellen fellebbezést (csatlakozó fellebbezést) előterjesztő fél számára, a Kúria előtti eljárásban a 235. § (3) bekezdésében meghatározott fellebbezést (csatlakozó fellebbezést) és a felülvizsgálati kérelmet (csatlakozó felülvizsgálati kérelmet) előterjesztő fél számára, b) a törvényszék elsőfokú hatáskörébe tartozó perekben, a per minden szakaszában, a jogorvoslati eljárás során is, kivéve pl. közhatalom gyakorlásával okozott károk megtérítése iránti perek, sajtó-helyreigazítási perek, személyhez fűződő jogból fakadó perek.

Jogi képviselők köre Pp. 73/C. § - az ügyvéd (ügyvédi iroda), -  a jogtanácsos, - a külön törvényben meghatározott személyek (pl. szabadalmi ügyvivő). Továbbá jogi képviselőnek kell tekinteni: - a természetes személy, jogi személy törvényes képviselőjét, - a 67. § (1) bekezdésének a), b), d), e) és h) pontjában meghatározottak szerint az ott megjelölt személyeket, -  a jogi személy és egyéb gazdálkodó szervezet alkalmazottját, - akit a meghatalmazottként való képviseletre külön jogszabály feljogosít akkor, ha e személy jogi szakvizsgával rendelkezik. - a jogi szakvizsgával rendelkező személy saját ügyében jogi képviselő nélkül is eljárhat.

Köszönöm a figyelmet!