Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások 2016. Szeptember 21. Dr. Molnár Judit.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások 2016. Szeptember 21. Dr. Molnár Judit."— Előadás másolata:

1 Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások Szeptember Dr. Molnár Judit

2 Polgári peres ----------------Polgári nemperes
Polgári eljárások Polgári peres Polgári nemperes eljárás eljárás

3 Elhatárolás Per: - bíróság - ellenérdekű felek - jogvita - kereset
-kétoldalú meghallgatás - bizonyítás - jogerő. Ha valamelyik elem hiányzik= polgári nemperes eljárás.

4 A polgári nemperes eljárások célja
Általában: - a jogrend védelme, - a polgári igazságszolgáltatás biztosítása Speciálisan: - pert megelőző, pert elhárító - jogok, jogviszonyok rendezése, nyilvántartása, tanúsítása Új célkitűzés: - egyszerűbb, rugalmasabb, takarékosabb eljárási forma

5 A nemperes eljárások szabályozási szintjei
Egyes eljárások speciális szabályai Általános szabályok: Ppék. (105/1952. (XII. 28.) MT rendelet) 13. § Pp. (Egyebekben - amennyiben az egyes nemperes eljárásokra vonatkozó jogszabályok másként nem rendelkeznek vagy az eljárás nemperes jellegéből más nem következik - a nemperes eljárásokban is a Pp. szabályait kell megfelelően alkalmazni.)

6 A polgári nemperes eljárások szabályozási helye
Külön jogszabályban szabályozott eljárások Pp.-ben szabályozott eljárások

7 Pp.-ben szabályozott nemperes eljárások
Egyezségi kísérletre idézés (127. §) Előzetes bizonyítás ( §) Ideiglenes intézkedés szellemi alkotásokkal kapcsolatos ügyekben Alkotmányjogi panasz esetén követendő eljárás (359/B-364. §) Az apaság vélelmének megdöntése nemperes eljárásban (301/A-301/H. §) Megkeresett bíróság előtti eljárás (44. §) Bíróság kijelölése iránti eljárás (45. §) Bíró kizárására irányuló eljárás ( §) Általános meghatalmazás bejegyzése iránti eljárás (73. §)

8 Egyezségi kísérletre idézés
Pp § - Keresetindítás előtt - a perre hatáskörrel bíró és illetékes - járásbíróság előtt - egyezségi kísérletre idézést lehet kérni. A létrejött egyezséget jegyzőkönyvbe kell foglalni, és a jóváhagyásra a 148. §-t kell alkalmazni. Ha mind a két fél megjelent, de az egyezség nem jött létre, a bíróság a felperes kívánságára a keresetet jegyzőkönyvbe foglalja. Ha az egyezségi kísérletre kitűzött határnapon az idézést kérő fél nem jelent meg, vagy az ellenfél kívánatára keresetét nem adja elő, őt az ellenfél kérelmére az okozott költségben el kell marasztalni. Ha pedig az ellenfél nem jelent meg, az eljárás költségét a megindítandó per költségéhez kell számítani. E rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni akkor is, ha a felek idézés nélkül, egyezségkötés céljából jelennek meg a bíróság előtt.

9 Előzetes bizonyítás Pp § Az érdekelt fél kérelmére akár a per megindítása előtt!!!, akár annak folyamatban léte alatt előzetes bizonyításnak van helye, ha: a) valószínűnek mutatkozik, hogy a bizonyítás a per folyamán, illetőleg annak későbbi szakában már nem lenne sikeresen lefolytatható, vagy az jelentős nehézséggel járna; b) valószínűsíthető, hogy a bizonyítás előzetes lefolytatása a per ésszerű időn belül történő lefolytatását, illetőleg befejezését elősegíti; c) valamely dolog hiányaiért a felet szavatosság terheli; d) a bizonyítás előzetes lefolytatását külön jogszabály megengedi.

10 Ideiglenes intézkedés szellemi alkotásokkal kapcsolatos ügyekben
Általában az ideiglenes intézkedés nem nemperes eljárás (a keresetindítás időpontjától kérelmezhető) Csak a szellemi alkotásokkal kapcsolatos ügyekben értelmezhető nemperes eljárásként. Lehetővé teszi: Szjt 94/A. § (9)-(13). bek. Sztv § (10)-(14) bek. Védjtv. 95. § (10)-(14) bek. Háttérszabály a Pp §:

11 Alkotmányjogi panasz esetén követendő eljárás
Kiindulás: - Az AB valamely jogszabály Alaptörvény ellenességét megállapította, - azt teljesen vagy részben megsemmisítette, - ezt a jogszabályt a közzététel napjától kezdődően nem lehet alkalmazni. (de nincs visszaható hatály!!! – a közzététel előtti jogviszonyokra automatikusan nem terjedhet ki az AB döntés) Megfelelő eljárási eszköz kell ahhoz, hogy a konkrét ügyben - a már megsemmisített jogszabály miatt - született döntéssel szemben jogorvoslatot lehessen előterjeszteni. Eljáró fórum: Kúria

12 Az apaság vélelmének megdöntése nemperes eljárásban
Pp. XVI/A. fejezete Az eljárás „feltétele” : - A kitűzött meghallgatáson a kérelmezők és mindazon személyek, akiknek a hozzájárulása az apai elismerő nyilatkozat teljes hatályához szükséges, együttesen jelen vannak és az apaság vélelmének megdöntéséhez, az apai elismerő nyilatkozat megtételéhez és teljes hatályához szükséges feltételek fennállnak. Ha a meghatározott feltételek valamelyike nem áll fenn, akkor a bíróság az apaság vélelmének megdöntése iránti kérelmet elutasítja. Eljáró bíróság: - a gyermek belföldi lakóhelye, belföldi lakóhely hiányában belföldi tartózkodási helye szerint illetékes bíróság; - amelynek területén az anya belföldi lakóhelye vagy belföldi lakóhely hiányában belföldi tartózkodási helye található. - Ha az illetékes bíróság nem állapítható meg, az eljárásra a Budai Központi Kerületi Bíróság illetékes.

13 Megkeresett bíróság előtti eljárás, Bíróság kijelölése iránti eljárás
A bíróság eljárása saját területén kívül: Pp. 44. § Főszabály: A bíróság csak a saját területén vagy a székhelyén teljesítendő bírói cselekményeket foganatosíthatja közvetlenül. Egyébként a bíróság a területén vagy székhelyén kívül teljesítendő bírói cselekményeket megkeresés útján foganatosítja. Az eljáró bíróság kijelölése: Pp. 45. § Jogerős határozatok folytán felmerült hatásköri vagy illetékességi összeütközés esetében, úgyszintén akkor, ha az illetékes bíróság nem állapítható meg, vagy kizárás miatt nem járhat el, az eljáró bíróságot soron kívül ki kell jelölni.

14 Bíró kizárására irányuló eljárás
Pp § Kizárási okok Kizárás módjai: igazgatási ügykörben; kizárási eljárás lefolytatása (tárgyaláson vagy tárgyaláson kívül)

15 Általános meghatalmazás bejegyzése iránti eljárás
Pp. 73. § - Természetes és jogi személy - a képviselője részére - olyan meghatalmazást is adhat, - amely őt perek vitelére általánosságban jogosítja fel. Az eljárás: Az általános meghatalmazást nyilvántartásba vétel végett a bíróságnál be kell jelenteni. Eredmény:a meghatalmazás a nyilvántartást vezető bíróságnál pótolja az egyes perekre szóló külön meghatalmazást.

16 Nemperes eljárások az új Pp-ben
Hatályos Pp. Új szabályozás 1. Egyezségi kísérletre idézés Egyezségi kísérlet perindítás előtt 2. Előzetes bizonyítás Előzetes bizonyítás 3. Ideiglenes intézkedés Ideiglenes intézkedés a perindítást szellemi alkotásokkal kapcsolatos ügyekben megelőzően 4. Alkotmányjogi panasz esetén követendő eljárás Alkotmányjogi panasz esetén k. e. 5. Az apaság vélelmének megdöntése nemperes eljárásban 6. Megkeresett bíróság előtti eljárás Bizonyítás felvétel megkeresett bíróság útján 7. Bíróság kijelölése iránti eljárás Bíróság kijelölése iránti elj. 8. Bíró kizárására irányuló eljárás Bíró kizárására irányuló e. 9. Általános meghatalmazás bejegyzése iránti e. - Általános meghatalmazás bejegyzése i. e.

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások 2016. Szeptember 21. Dr. Molnár Judit."

Hasonló előadás


Google Hirdetések