Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Társasház.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Társasház."— Előadás másolata:

1 Társasház

2 Kötelezés Társasházi közös tulajdon esetén a kötelezés alanya nem a társasház közössége, hanem a tulajdonostársak egyetemlegesen

3 Ttv. 1. § (1) Társasháztulajdon jön létre, ha az épületingatlanon az alapító okiratban meghatározott, műszakilag megosztott, legalább két önálló lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség, illetőleg legalább egy önálló lakás és egy nem lakás céljára szolgáló helyiség a tulajdonostársak külön tulajdonába kerül (a továbbiakban: társasház). Az épülethez tartozó földrészlet, továbbá a külön tulajdonként meg nem határozott épületrész, épületberendezés, nem lakás céljára szolgáló helyiség, illetőleg lakás - … - a tulajdonostársak közös tulajdonába kerül.

4 Étv. 51. § (1) Az építésügyi és építésfelügyeleti hatóság az általa elrendelt munkálatok elvégzésére - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - az ingatlan tulajdonosát kötelezi. Ha a szabálytalan építési munkát más végeztette, a munkálatok elvégzésére az építtetőt kell kötelezni

5 Ptk § (1) Ha többen tartoznak egy szolgáltatással, illetőleg egy szolgáltatást többen követelhetnek, és e szolgáltatás osztható, jogszabály eltérő rendelkezése hiányában minden kötelezettől csak a ráeső részt lehet követelni, és minden jogosult csak az őt megillető részt követelheti. A kötelezettek, illetőleg a jogosultak részaránya kétség esetében egyenlő. (2) Ha a szolgáltatás nem osztható, a teljesítés bármelyik kötelezettől vagy valamennyiüktől követelhető (a kötelezettek egyetemlegessége).

6 Döntés közlése Ket. 78. § (1) A határozatot közölni kell az ügyféllel és azzal, akire nézve az jogot vagy kötelezettséget állapít meg, az ügyben eljárt szakhatósággal és a jogszabályban meghatározott más hatósággal vagy állami szervvel. (5) A hatóság a döntést hivatalos iratként kézbesíti. Telefax útján nem közölhető a határozat és az önállóan fellebbezhető végzés, kivéve, ha a döntés közlésére jogosult személy vagy szerv ezt előzetesen kérte vagy ehhez hozzájárult.

7 2003. évi CI. törvény a postáról 3. § E törvény alkalmazásában:
10. Hivatalos irat: a közigazgatás és az igazságszolgáltatás szervei… által feladott olyan könyvelt küldemény, amelynek feladásához és kézbesítéséhez (illetve a kézbesítés megkísérléséhez), valamint azok időpontjához jogszabály jogkövetkezményt fűz, illetve amely a jogszabályban meghatározott határidő számításának alapjául szolgál. A hivatalos irat az e célra rendszeresített tértivevénnyel adható fel.

8 15. § (1) Ügyfél az a természetes vagy jogi személy, továbbá jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek jogát vagy jogos érdekét az ügy érinti, akit hatósági ellenőrzés alá vontak, illetve akire nézve a hatósági nyilvántartás adatot tartalmaz.

9 Engr. 3. § (2) Az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásban külön vizsgálat nélkül ügyfélnek minősül a kérelem tárgya szerinti ingatlannal rendelkezni jogosult. (3) Az építésügyi hatósági eljárásokban minden esetben vizsgálni kell a következők ügyféli jogállását: a) a közterület kivételével a közvetlenül szomszédos - az eljárással érintett ingatlannal, ingatlanokkal közös határvonalú (telekhatárú) - telekkel rendelkezni jogosult,

10 A közös képviselő ezen jogok egyikét sem gyakorolhatja
A rendelkezési jog Ptk § (1) A tulajdonost megilleti az a jog, hogy a dolog birtokát, használatát vagy hasznai szedésének jogát másnak átengedje, a dolgot biztosítékul adja vagy más módon megterhelje, továbbá hogy tulajdonjogát másra átruházza vagy azzal felhagyjon. A közös képviselő ezen jogok egyikét sem gyakorolhatja

11 Ttv. 50. § (1) A közös képviselő (az intézőbizottság elnöke) - a (2) bekezdés rendelkezésének kivételével - jogosult a közösség képviseletének ellátására a bíróság és más hatóság előtt is. E jogkörének korlátozása harmadik személlyel szemben hatálytalan.

12 (2) Építésügyi hatósági eljárásban - amennyiben a társasház közössége ügyfélnek minősül - annak képviseletére az (1) bekezdésnek megfelelően a közös képviselő (az intézőbizottság elnöke) jogosult, azonban az új építmény építésére, valamint a meglévő építmény tömegének megváltoztatására jogosító, továbbá a társasház kérelmére hozott építési engedélyt valamennyi tulajdonostársnak kézbesíteni kell.

13 79/2004. (IV. 19.) Korm. Rendelet a postai szolgáltatások ellátásáról és minőségi követelményeiről 16. § (1) A postai szolgáltató a könyvelt küldeményt, továbbá a levélszekrénybe méretei miatt nem kézbesíthető, nem könyvelt küldeményt - a postai szolgáltató és az igénybevevő eltérő megállapodásának hiányában, illetve a 14. § (3) bekezdésében meghatározott eltéréssel - a címzettnek, illetve az egyéb jogosult átvevőnek személyes átadással kézbesíti.

14 (2) A címzetten kívüli egyéb jogosult átvevőnek tekintendő a meghatalmazott, a helyettes átvevő (19. §) és a közvetett kézbesítő (20. §).

15 b) a címzett bérbeadója vagy szállásadója, ha az természetes személy.
19. § (1) Ha a természetes személy címzett a kézbesítés időpontjában nem tartózkodik a címben megjelölt helyen és ott nem található meghatalmazottja sem, a postai küldemény - ha a címzett azt nem zárta ki - az ott tartózkodó alábbi személyeknek (helyettes átvevő) is kézbesíthető: a) a címzett 14. életévét betöltött közeli hozzátartozója (Ptk §-ának b) pontja) vagy élettársa, b) a címzett bérbeadója vagy szállásadója, ha az természetes személy.

16 20. § (1) A postai szolgáltató a postai küldeményt a címzett természetes személy - az e) pont esetén a címzett szervezet és természetes személy - helyett az adott címen működő a) fegyveres szerv, b) büntetés-végrehajtási, illetve javítóintézet, c) egészségügyi, illetve szociális ellátást nyújtó intézet, d) szálloda, diákszálló, munkásszálló, üdülő, e) irodaház, üzletház, f) a c)-e) pontokban felsoroltakkal jogszabály alapján egy tekintet alá eső szervezet vezetője, illetve meghatalmazottja (a továbbiakban: közvetett kézbesítő) részére kézbesíti a szervezet által biztosított helyen.

17 (2) Az (1) bekezdés c)-f) pontjaiban említett szervezetek közvetett kézbesítője - valamint, ha jogszabály eltérően nem rendelkezik, az a) és b) pontjában meghatározott szervezetek közvetett kézbesítője is - köteles gondoskodni arról, hogy az átvett küldeményeket a címzett legkésőbb az átvétel napját követő napon megkapja.


Letölteni ppt "Társasház."

Hasonló előadás


Google Hirdetések