Fogyasztói panaszok, eljárások a civil fogyasztóvédelemben dr. Kispál Edit Gödöllő, 2010. április 23.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
jogorvoslati rendszere
Advertisements

KÖZÉRDEKŰ KERESETEK ÉS KÖZÉRDEKŰ IGÉNYÉRVÉNYESÍTÉS AZ NFH GYAKORLATÁBAN április 3.
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
Fogyasztói igényérvényesítés – bírósági eljárás
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Cégnyilvántartás.
Szabálysértési méltányossági kérelem
A vezető tisztségviselők felelőssége fizetésképtelenség esetén
Az Ást április 15-i módosításának bemutatása dr. Veisz Gábor áldozatsegítési osztályvezető Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal áldozatsegítési.
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
Fogyasztói igényérvényesítés – közérdekű keresetek
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosítása A békéltető testületeket érintő tervezett változások Dr. Mozolai Mónika osztályvezető 2012.
Hatósági és civil fogyasztóvédelmi feladatok, merre tovább fogyasztóvédelem? Dr. Baranovszky György Gödöllő, április 22.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Fogyasztóvédelmi panaszok, vállalkozások, oktatás dr. Kispál Edit április 3.
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
A csőd- és felszámolási eljáráshoz közvetlenül kapcsolódó peres eljárások
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
CSŐDELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK
A Nemzeti Civil Alapprogram szervezeti felépítése, feladat- és hatáskörök Előadó: dr. Ugron Gáspár.
TÁMOP Fogyasztóvédelmi ismeretek az utazások területén Dr. Eitmann Norbert Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület október 6-8.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Országos népszavazás és népi kezdeményezés
Elektronikus eljárás a polgári perben
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Általános szerződési feltételek – tisztességtelen szerződési kikötések
Új közbeszerzési szabályok július 1-től
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A KÖZJEGYZŐI FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS.  A közjegyző jogszolgáltató hatósági tevékenysége  Az eljárás kereteit biztosítja  Érdemi igazságszolgáltatást.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
A közigazgatási eljárás II.
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Met. módosítás július 01..
A bírósági végrehajtás I.
A közigazgatási perek április 3..
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
E-ügyintézés az adózásban 2006.
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
Polgári perjog előadás
Kompetenciák 1. Joghatóság
ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit november 14.
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési szabályok változása és
BAMKH Hatósági Főosztály
Közbeszerzési Döntőbizottság
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Fogyasztói panaszok, eljárások a civil fogyasztóvédelemben dr. Kispál Edit Gödöllő, április 23.

Lehetőségek bemutatása  Sky Europe csőd  PPO.hu károsultak  Csoportos keresetindítás

Sky Europe csőd  Történet: a szlovák légitársaság anyagi helyzete miatt valamennyi járatát azonnali hatállyal felfüggesztette szeptember elsején. Így az utasok vagy külföldön maradtak, vagy az elutazásuk vált lehetetlenné.  Felhívás a fogyasztóknak (több mint 150 panasz, 250 érintett)‏  Levél a légitársaságnak  Megkeresés a jogalkotók felé (Szociális és Munkaügyi Minisztérium, Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)‏  Felszámolás

Sky Europe csőd  Panaszok továbbítása Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület által működtetett Európai Fogyasztói Központhoz  Kapcsolatfelvétel a szlovák Európai Fogyasztói Központtal  Felszámolás, hitelezői igény/kártérítési bejelentése 45 napig, űrlaphoz segítség  Jelenleg összesen 3400 nyilvántartásba vett hitelező, az elismert követelések összege 123 millió EUR, az el nem ismert követelések összege 57 millió EUR.

Utasokat megillető jogok  261/2004/EK rendelet a visszautasított beszállás és légijáratok törlése vagy hosszú késése esetén az utasoknak nyújtandó kártalanítás és segítség közös szabályainak megállapításáról:  Repülőjegy árának visszatérítése és  szeptember 1-jei általános járattörlést követő két héten belül utazóknak kártalanítás (repülőút hosszától függően eur) és  Kártérítés (más légitársaságnál kényszerűen vásárolt repülőjegy, benzinköltség és autópálya-díj, szállodai átfoglalás összege, munkakiesés, stb)‏  Megoldás??? (Akik bankkártyával fizettek, nagyobb eséllyel jutottak hozzá a jegy árához.)‏

PPO.HU ügy  Történet: ppo.hu oldalt üzemeltető cég több tízezer fogyasztó bankszámláját terhelte meg 2490 forinttal tudtuk nélkül. Internetes szolgáltatás, pl. mobil egyenleg feltöltés, autópálya matrica vásárlás)‏  Problémák: 1.ki az üzemeltető (Centillion AG, Investech Kft)‏ 2.Mikor és hogyan változtak az ÁSZF szabályai (ingyenes, 940 Ft, 2490 Ft, egyszer fizetendő regisztrációs díj, vagy éves regisztrációs díj, tagdíj vagy regisztrációs/adminisztrációs díj)‏ 3.OTP Bank, illetve a többi bank eljárása (chargeback)‏ 4.Fogyasztók tájékoztatása ( , hírlevél, belső levelező rendszer)‏

PPO.HU ügy  ÁSZF módosítás: külön tájékoztatni kell a másik felet arról az általános szerződési feltételről, amely a szokásos szerződési gyakorlattól, a szerződésre vonatkozó rendelkezésektől lényegesen vagy valamely korábban a felek között alkalmazott kikötéstől eltér. Ilyen feltétel csak akkor válik a szerződés részévé, ha azt a másik fél - a külön, figyelemfelhívó tájékoztatást követően - kifejezetten elfogadta

PPO.HU ügy  Felhívás a fogyasztóknak (több mint 150 panaszos)‏  Levél az üzemeltető cégnek  Hatósági eljárások (GVH), rendőrségi nyomozás  Békéltető testületi eljárások  Szerződéses partnerek reakciói  Megoldás? (van akinek a bank szinte rögtön visszautalta az összeget, van aki a békéltetős testületi eljárás megindulását követően visszakapta, de ezek egyelőre egyedi esetek)‏

Csoportos keresetindítás  Még nem hatályos, február 22-én fogadta el az országgyűlés, de Köztársasági Elnök úr nem írta alá, visszaküldte megfontolásra.  Polgári Perrendtartásról szóló évi III. törvény  Jelentősége: eddig is volt lehetőség közérdekű keresetre a fogyasztók széles körét érintő jogszabálysértés esetén (csak megállapítás, nincs marasztalás, csak külön perben lehet fellépni ezt követően.)‏

Csoportos keresetindítás Milyen esetben indítható?  ha a csoportos keresetindítást kezdeményező erre irányuló kérelmet tesz, és  jelentős számú természetes vagy jogi személy jogát érintő jogvitáról van szó, és  a perben közösen érvényesíteni kívánt azonos jog lényegileg hasonló ténybeli alapokon nyugszik, és  ha objektíven meghatározhatóak azok a tények vagy jellemzők, amelyek a jogvitában érdekelt csoport tagjait leírják

Csoportos keresetindítás Ki kezdeményezheti?  bármely természetes vagy jogi személy, aki a jogvita eldöntésében közvetlenül érdekelt  olyan társadalmi szervezet, amely létesítő okirata alapján a jogvitával összefüggő területen érdekvédelmet vagy jogvédelmet lát el  ügyész  külön jogszabályban meghatározott felhatalmazás alapján a jogvitával összefüggő területen hatáskörrel rendelkező közigazgatási szerv

Csoportos keresetindítás  Kötelező jogi képviselet (valamennyi felperesnek egy jogi képviselő)‏  megyei bíróság hatáskörébe tartozik  Kereseti kérelem: 1.bíróság állapítsa meg, hogy az alperes megsértette a jogvitában érdekelt csoport valamennyi tagjának jogát azok perben állása nélkül, 2.állapítsa meg a jogsértés jogkövetkezményeit az egyes, előbb említett személyek tekintetében

Csoportos keresetindítás Intézkedések  megengedhetőségről a bíróság a keresetlevél benyújtását követő 45 napon belül végzéssel dönt  Végzés tartalmazza azokat a feltételeket és tényeket, melyek fennállása esetén a csoportos keresethez csatlakozni lehet, és  csatlakozásra nyitva álló határidőt ( nap)‏  kezdeményező fél jogosult a csoportos keresetindítás tényét nyilvánosságra hozni, illetve a jogvitában érdekelt csoport tagjait a csoportos keresethez való csatlakozásra felhívni

Csoportos keresetindítás Helyt adó ítélet tartalma  Annak megállapítása, hogy az alperes a jogvitában érdekelt csoport valamennyi tagjának perbe vitt jogát megsértette,  a jogsértés bármilyen jogkövetkezményének meghatározását, így különösen a kártérítési felelősséget, feltéve, hogy az valamennyi a perben érintett tagot illetően egyedileg megállapítható  erre irányuló kérelem esetén a bíróság elrendeli, hogy a helyt adó ítéletet az alperes költségén nyilvánosságra hozzák úgy, hogy arról a jogvitában érdekelt csoport tagjai a lehető legnagyobb számban tudomást szerezzenek

Köszönöm a figyelmüket!