Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének."— Előadás másolata:

1 BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének lehetséges irányai Országos Fogyasztóvédelmi Konferencia, 2013. április 3. Előadó:Dr. Horváth Zsuzsanna felügyelőségvezető

2 I. Történeti kitekintés  Jogharmonizációs igények  A fogyasztóvédelemről szóló 1997.évi CLV. törvény megalkotása  A fogyasztóvédelem fogalmának és intézményrendszerének átfogó szabályozása Megkönnyítette a fogyasztóvédelem megismerhetőségét!

3 II. A fogyasztóvédelemről szóló törvény szerkezete  Első rész: általános és a fogyasztói érdekvédelmet biztosító rendelkezések szabályozása: - a törvény hatálya, értelmező rendelkezések; - a fogyasztók életének egészségének és biztonságának a védelme; - a fogyasztók vagyoni érdekeinek a védelme; - a fogyasztók tájékoztatása; - a fogyasztók oktatása; - a fogyasztói jogok érvényesítését segítő speciális jogérvényesítési rendszer.

4 II. A fogyasztóvédelemről szóló törvény szerkezete (folytatás)  Második rész: a fogyasztóvédelem állami, önkormányzati és érdekképviseleti intézményrendszerének, valamit a fogyasztóvédelmi felügyelőségek eljárási szabályainak szabályozása: - az állami fogyasztóvédelem intézményei; - az önkormányzatok fogyasztóvédelmi feladat-és hatásköre; - érdekképviseleti szervek jogköre; - Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és a területi felügyelőségek eljárási szabályai.  Harmadik rész: Záró rendelkezések.

5 III. A fogyasztói jogok érvényesítését segítő speciális jogérvényesítési rendszer  Békéltető Testület, mint alternatív vitarendező fórum  Feladata: - Egyezség létrehozásának megkísérlése. Ennek hiányában Döntés meghozatala  Döntések lehetnek: - Kötelezőek - Ajánlás jellegűek  A Tanács döntése elleni jogorvoslat - Fellebbezésnek nincs helye! (Érvénytelenítés kérhető a bíróságtól.)  A fogyasztóvédelmi hatóság egykori szerepe a döntések végrehajtásának ellenőrzésében.

6 IV. A békéltető testületi eljárások helyzete napjainkban  A békéltető testületi eljárás előnyei a fogyasztók szemszögéből: - térítésmentes - gyors - egyre több egyezség születikNépszerűsége terjed!  Jellemző problémák, melyek megnehezítik a fogyasztói jogok érvényre juttatását: - a fogyasztók még nem ismerik eléggé a BT eljárását - a vállalkozások együttműködési hajlandósága csekély - a fogyasztók nem jelzik a Testület felé, hogy a vállalkozás nem teljesítette az ajánlást  Mit tehet / mit tesz a fogyasztóvédelmi hatóság? BT ajánlása, népszerűsítése! Szóbeli, írásbeli tájékoztatások (BT űrlap megküldése, a kérelem megírása!)

7 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének."

Hasonló előadás


Google Hirdetések