Kérdések és válaszok az iskoláztatási támogatás felfüggesztéséről

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hiányzással kapcsolatos szabályok 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. §
Advertisements

Határokon átnyúló gyámhivatali eljárások Balatonvilágos, május 19. Előadó: dr. Purda Zsuzsánna.
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Tájékoztatás a települési önkormányzat jegyzőjének mint I
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
Gyermekvédelmi alapellátás
NEVELÉSI OKTATÁSI INTÉZMÉNY FELADATA IGAZOLTLAN MULASZTÁS ESETÉN (11/1994. (VI.8.) MKM rend. 20.§ (Neveir) ; Gyer. 91./F §; 91./G.§ (1) ; Cst. 15.§ és.
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
Törvényi változások a gyermekvédelemben (T/9318)
Jogi eljárások az oktatásban
Tájékoztató Fórum Észak Kelet-Pest Megyei Leader Egyesület 2170 Aszód Pesti út
Készítette: Lukács Beáta Bevezetés Óvodáztatási támogatás.
A kapcsolattartás szabályozása
A kapcsolattartás útvesztőiben
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Szabálysértési méltányossági kérelem
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
Kárenyhítési esetek tapasztalatai és gyakorlati problémái dr. Tóth Zsófia áldozatsegítő szakreferens Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal június.
A Ket. módosításaival kapcsolatos jogalkalmazási tapasztalatok
Szociális ellátás a településeken - család- és gyermekvédelem -
Eseti gondnok, ügygondnok Jegyzőknek
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
Dr. Hegedűs Annamária Belügyminisztérium február 9.
„Az igazolatlan iskolai hiányzásokkal összefüggő gyámhatósági
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
Főbb szociális, gyámügyi jogszabályváltozások 2011.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Polgármesteri Akadémia A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról Dr. Lóránt Zoltán főigazgató február
A választási eljárásról szóló évi XXXVI. törvény EP választásra vonatkozó különös részi szabályai Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Két éven túli védelembe vétel
Forrás: X. Konszenzus füzet Fontos  a megelőzés  a hatékony prevenció érdekében szükséges az összehangolt együttműködés az országos és helyi.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Aranyosiné Borsodi Éva közoktatási szakértő
Jogorvoslatok a Ket-ben
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A 18 éves korra emelt tankötelezettséggel kapcsolatos pedagógusi tapasztalatok Istenes Mónika Budapest január 27.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Összevont szülői értekezlet 9. évfolyam számára
Apasági (egyéb származási) perek,
Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet.
A TANKÖTELEZETTSÉG TELJESÍTÉSE A KÖZNEVELÉS RENDSZERÉBEN
Átvándorlók-bevándorlók kontra hajléktalan ellátás
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
A tankötelessé váló gyermekek beíratása 2016 Tanköteles gyermek abban az évben, amelyben augusztus 31. napjáig a 6. életévét betölti (de legkésőbb az.
Győr-moson-sopron megyei kormányhivatal
1 Az alapellátás és a szakellátás kapcsolata, közös feladatok, célok Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Konferenciája Budapest, 2007.szept Gulyásné.
Betöltötte a 3. évet -Óvodába járásra kötelezett legalább napi 4 órában -Abban az évben, amelynek augusztus 31. előtt betölti a 3 éves kort, a nevelési.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
Közigazgatási eljárás III.
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
Apasági (egyéb származási) perek,
A közigazgatási perek április 3..
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
DARUS a gyermekekért.
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
Előadás másolata:

Kérdések és válaszok az iskoláztatási támogatás felfüggesztéséről Készítették: Kámánné dr. Tóth Anita Fanni dr. Hegedűs Ágnes dr. Benkő Zsuzsanna

Az iskoláztatási támogatás felfüggesztése Figyelem! Adatszolgáltatási kötelezettség: 2010. november 15-i állapotról 2010. november 22-ig! Az eljárások során segítséget nyújtanak még a NEFMI Gyámügyi és Gyermekvédelmi Főosztálya által kiadott útmutatók. Kérdést 23 jegyzőtől kaptunk, 164 nem válaszolt. Kámánné dr. Tóth Anita Fanni - dr. Hegedűs Ágnes - dr.Benkő Zsuzsanna

Kámánné dr. Tóth Anita Fanni - dr. Hegedűs Ágnes - dr.Benkő Zsuzsanna Illetékesség Gyár. 23. § (1) bekezdés Csak az anya lakóhelye található a településen, a gyermeké nem... Nem a lakcímnyilvántartásban szereplő lakóhely, vagy tartózkodási hely az irányadó, hanem a gyermek tényleges tartózkodási helye. Kámánné dr. Tóth Anita Fanni - dr. Hegedűs Ágnes - dr.Benkő Zsuzsanna

Az eljárás megindulása Az iskola az értesítést a 102. igazolatlan óra után küldi... Gyer. 91/G. § (2) bekezdés Hivatalból indul az eljárás, 15 munkanapon belül döntést kell hozni. Az iskola értesítése a gyermek nagykorúvá válása után érkezik meg... 18. életévében a tanév végéig fennáll a tankötelezettség (Kt. 6. § (3) bekezdés), 19. életévben már nem. A gyermek bizonyíthatóan külföldön tartózkodik... Legfeljebb a MÁK-ot értesíti a jegyző, de a gyámhatósági eljárást meg kell szüntetni. Kámánné dr. Tóth Anita Fanni - dr. Hegedűs Ágnes - dr.Benkő Zsuzsanna

Az eljárás megindulása Külföldi állampolgárságú gyermek, személyi azonosító adatait nem ismerjük... Első lépés:Gyvt. 4. § - a törvény hatálya, Második: a személyi adatok beszerzése, Sikertelenség esetén az eljárás megszüntetése (Ket. 31. § a) vagy e) pont) Kámánné dr. Tóth Anita Fanni - dr. Hegedűs Ágnes - dr.Benkő Zsuzsanna

Az eljárás megindulása Nem állami fenntartású iskola nem jelez a jegyző felé... A nem állami fenntartású iskolának is van jelzési kötelezettsége. védelembe vétel mellett szabálysértési eljárást is kell folytatni... Igen. védelembe vett gyermek, az iskola 47 igazolatlan órát jelzett, a felülvizsgálat során a családgondozó jelezte, hogy már az 50 órát meghaladta az igazolatlan hiányzás. Kell-e az iskolától is kérni az 50 igazolatlan hiányzásról a jelzést... Figyelmeztető végzés – az iskoláztatási támogatás felfüggesztésére irányuló eljárás csak az iskola 50 órás jelzésére indul. Kámánné dr. Tóth Anita Fanni - dr. Hegedűs Ágnes - dr.Benkő Zsuzsanna

A tényállás tisztázása A szülő/törvényes képviselő az idézésre nem jelenik meg, nincs együttműködési nyilatkozat... Az igazolatlan hiányzások megszüntetése érdekében kötelező a védelembe vétel, nem szükséges együttműködést vállalni, de kötelező megtenni, figyelmeztetni kell a szülőt, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján dönt a gyámhatóság. iskola igazgatója a jelzés mellé nem csatolja a tankötelezettség nem teljesítésének okait és a tankötelezettség teljesítésének előmozdítására irányuló javaslatát... Az eljárás megindul a jelzésre, az igazgató haladéktalan hiánypótlásra szólítható föl, mert küldeni kell a gyermekjóléti szolgálatnak. Kámánné dr. Tóth Anita Fanni - dr. Hegedűs Ágnes - dr.Benkő Zsuzsanna

A tényállás tisztázása A gyermekjóléti szolgálat 10 munkanapon belül nem tudja elkészíteni a pénzfelhasználási tervet... A gyermekjóléti szolgálat nem hatóság, nem lehet meghosszabbítani a válaszadás határidejét (15/1998. (IV. 30.) NM. rend. 22/A. § (2) bekezdés) Viszont ez a 10 munkanap a jegyző eljárási határidejét meghosszabbítja. Kámánné dr. Tóth Anita Fanni - dr. Hegedűs Ágnes - dr.Benkő Zsuzsanna

A tényállás tisztázása A tárgyalásra kit kell idézni és kinek kell értesítést küldeni... Már védelembe vett gyermek esetén csak a gondozó szülőt kell idézni, mindenki mást csak értesíteni kell a tárgyalás időpontjáról (Gyer. 91/P. § (2) bekezdés) Védelembe nem vett gyermek esetén a Gyer. 86. § (3) bekezdés szerinti személyek (szülők, gyermek, családgondozó) vesznek részt a tárgyaláson és ezt követően születik döntés (Gyer. 91/P. § (4) bekezdés). Az értesítettek meg nem jelenése nem akadályozza a döntés meghozatalát! Kámánné dr. Tóth Anita Fanni - dr. Hegedűs Ágnes - dr.Benkő Zsuzsanna

A tényállás tisztázása védelembe vett, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek esetében is kell tárgyalás... A tárgyalás megtartása a szülők számára kötelező, de a családi pótlékot természetben fogja kapni a család. Javítóintézetben, előzetes letartóztatásban van a fiatal, már 39 órát mulasztott és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül... A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény nem szüntethető meg, az igazolatlanul mulasztott órák száma nem emelkedik. Kámánné dr. Tóth Anita Fanni - dr. Hegedűs Ágnes - dr.Benkő Zsuzsanna

Kámánné dr. Tóth Anita Fanni - dr. Hegedűs Ágnes - dr.Benkő Zsuzsanna A döntés Emelt összegű iskoláztatási támogatás folyósítása felfüggeszthető-e... Sem a Gyvt., sem a Gyer. nem tartalmaz erre nézve eltérő szabályokat. Védelembe vétel, felfüggesztés, eseti gondnok rendelés esetén hogyan alakul a fellebbezési határidő, az értesítés jogerőről, meg lehet-e állapítani részjogerőt... A fellebbezésre nyitva álló idő 5 munkanap (Gyer. 91/P. § (4) bekezdés), értesítést küldeni kell a jogerőre emelkedésről, mindhárom rendelkezés egyszerre válik jogerőssé, nincs részjogerő. Kámánné dr. Tóth Anita Fanni - dr. Hegedűs Ágnes - dr.Benkő Zsuzsanna

Kámánné dr. Tóth Anita Fanni - dr. Hegedűs Ágnes - dr.Benkő Zsuzsanna A döntés végrehajtása Az iskoláztatási támogatás felfüggesztésének megszüntetését követően a támogatást természetben kell nyújtani. Az eseti gondnok hogyan fér hozzá... A megszüntetésről szóló határozat tartalmazza az eseti gondnok feladatait is: a felfüggesztés időtartamával megegyező számú hónapig, minden hónap 5. napjáig a jegyző kifizeti az eseti gondnok részére (Gyer. 91/N. § (7) bekezdése), Az elszámolás pontos szabályait nem állapítja meg a Gyer, de a NEFMI GYGYF útmutatója szerint a gyermek nevére kiállított számlával és az átvétel (tanúval való) igazolásával történik. Kámánné dr. Tóth Anita Fanni - dr. Hegedűs Ágnes - dr.Benkő Zsuzsanna

Javaslatok, észrevételek 17, 18 éves fiatalok esetében célszerű lenne mérlegelési jogkört adni a védelembe vétel elrendelésére; késve érkezik az iskola igazgatójától az értesítés; Kámánné dr. Tóth Anita Fanni - dr. Hegedűs Ágnes - dr.Benkő Zsuzsanna

Munkatársaim nevében is köszönöm a figyelmüket! Kámánné dr. Tóth Anita Fanni - dr. Hegedűs Ágnes - dr.Benkő Zsuzsanna