Bukarest 2008. április1 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége -

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

A kollektív szerződés szabályozása. Bevezetés  Munkaügyi kapcsolatok rendszerének egyik legfontosabb eleme.  Munkafeltételek – helyi viszonyok.  Állam.

MUNKAÜGYI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSEK Dr. Tihanyi Tamás
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Munkaszervezési ismeretek
A közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkajogi szabályozás
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon

8. Tétel Vállalkozásában lehetősége nyílik alkalmanként foglalkoztatni még egy fodrászt. Határozza meg, hogy mely foglalkoztatási forma keretén belül.
Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai és a 2012
A Kollektív szerződéskötés a reprezentatív szakszervezetek között
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Munkaügyi Kapcsolatok, Kollektív Szerződés.
A munkaviszony jogellenes megszüntetése december Dudás Katalin.
A munkaszerződés december Dudás Katalin. A munkaszerződés szerepe jogviszony-alapító jogviszony-alapító tartalommegállapító tartalommegállapító.
2010. december Dudás Katalin
A munkaszerződés elméleti kérdései. A munkaszerződés megkötése
Munkajogi alapismeretek
Munkaerő-piaci és foglalkozási információk nyújtása munka iránt érdeklődőknek Időpont: Helyszín: Polgármesteri Hivatal „B” épület 5350, Tiszafüred, Kossuth.
Utazási iroda alapítása
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
VMKH MMSZSZ Munkaügyi Felügyelősége Munkaügyi ellenőrzés
A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai és a évi jogszabályváltozások Katonáné Papp Ágnes munkaügyi igazgatóhelyettes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
Amit a diákmunkáról tudni kell
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
Munkaszervezési ismeretek
Távmunkavégzés Távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet információtechnológiai vagy.
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Közszolgálati jogviszony létesítése
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A munkaviszony megszüntetése
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
Vizes szektorban kötött kollektív szerződések elemzése TÁMOP A-13/ Madár Gyula - Dr. Nemeskéri Gyula Ergofit Kft Győr, Június 25.
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Előadó: dr. Kártyás Gábor
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA GYULAVÁRI TAMÁS
P est Megyei Kormányhivatal M unkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének M unkaügyi Felügyelősége Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
A közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkajogi szabályozás dr. Szabó Melinda szociális igazgatási szakreferens Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Szociális.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkajogi ismeretek.
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
Katonáné Papp Ágnes főosztályvezető-helyettes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési.
A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.
MUNKAIDŐ 2. rész.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Met. módosítás július 01..
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
A munkaviszony megszűnése, megszüntetése
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
A munka díjazása.
Előadás másolata:

Bukarest április1 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége -

Bukarest április2 A munkáltató tájékoztatási kötelezettségének irányai - munkavállalók felé, - - a külföldön munkát végzők felé, - a kölcsönzött munkavállalókkal kapcsolatos, - a szakszervezet és az üzemi tanács felé a kölcsönzött munkavállalók foglalkoztatásáról szóló tájékoztatási kötelezettségek

Bukarest április3 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége a munkavállaló felé A munkáltató a munkaszerződés megkötésével egyidejűleg köteles tájékoztatni a munkavállalót: a napi munkavégzéshez szükséges, illetve a kapcsolódó - az Mt.-ben tételesen felsorolt - lényeges információkról. Fontos hangsúlyozni, hogy a tájékoztatási kötelezettségnek a munkáltató a munkaszerződés megkötésekor - és nem később - köteles eleget tenni. A tájékoztatás történhet szóban, azonban a tájékoztatást a munkaszerződés megkötésétől számított 30 napon belül írásban is a munkavállaló rendelkezésére kell bocsátani.

Bukarest április4 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége a munkavállaló felé A munkáltató - a tájékoztatási kötelezettség alapján a munkaszerződés megkötésekor az alábbiakról köteles tájékoztatni a munkavállalót: a) az irányadó munkarendről, b) a munkabér egyéb elemeiről, c) a bérfizetés napjáról, d) a munkába lépés napjáról, e) a rendes szabadság mértékének számítási módjáról és kiadásának, illetve f) a munkáltatóra és a munkavállalóra irányadó felmondási idő megállapításának szabályairól, g) arról, hogy a munkáltató kollektív szerződés hatálya alá tartozik-e, valamint

Bukarest április5 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége a munkavállaló felé h) a munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezet megnevezéséről, illetőleg arról, hogy a munkáltatónál működik-e üzemi tanács (központi üzemi tanács, üzemi megbízott). A munkáltató továbbá az alábbiakról köteles tájékoztatni a munkavállalót: i) a munkaköri feladatokról, j) a munkakör betöltéséhez szükséges iskolai végzettségről (kivéve, ha ezt jogszabály határozza meg).

Bukarest április6 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége a munkavállaló felé Az a), b), c), e) és f) pont alatti tájékoztatás jogszabály, illetve kollektív szerződés rendelkezésére történő hivatkozással is megadható; ebben az esetben elegendő a jogszabály, illetve a kollektív szerződés megfelelő szakaszát feltüntetni a tájékoztatóban a szöveges kifejtés helyett. Kollektív szerződésre való utalás esetén a munkáltatónak gondoskodnia kell arról, hogy a munkavállaló a mindenkor hatályos kollektív szerződés szövegét megismerhesse.

Bukarest április7 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége a munkavállaló felé A d), i) és j) pontokban foglaltakat sem jogszabály, sem kollektív szerződés nem pótolhatja. A tájékoztatási kötelezettség nem csupán a munkaviszony létrejöttekor a munkáltatót terhelő egyszeri kötelezettség, hanem a tájékoztatásadás teljesítése folyamatos kötelezettséget jelent a munkáltató számára: a tájékoztatási kötelezettség körébe tartozó kérdések változásáról a munkáltató legkésőbb a változás hatálybalépését követő 30 napon belül köteles írásban tájékoztatni a munkavállalót. Pl. jogszabály változásából kollektív szerződés kötéséből vagy módosításából, a munkáltató döntéséből, stb. adódó változásról. Ugyanígy a változás hatálybalépését követő 30 napon belül köteles írásban tájékoztatni a munkáltató a munkavállalót a munkáltató megnevezésének, lényeges adatainak változásáról.

Bukarest április8 Tájékoztatási feladatok külföldön történő munkavégzés esetében a munkavállaló felé A munkáltató a munkaszerződés megkötésével egyidejűleg köteles tájékoztatni a munkavállalót a napi munkavégzéshez szükséges, illetve kapcsolódó - az Mt.-ben tételesen felsorolt - lényeges információkról. Külföldön történő munkavégzés esetén a munkáltatót a fent kifejtetteken túlmenően további tájékoztatási kötelezettség is terheli: a) a külföldi munkavégzés helyéről, illetve tartamáról, b) a pénzbeli és a természetbeni juttatásokról, c) a díjazás és egyéb juttatás pénzneméről, továbbá d) a hazatérésre vonatkozó szabályokról. Mindkét tájékoztatót a kiutazást megelőzően írásban kell átadni a munkavállalónak.

Bukarest április9 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége munkaerő kölcsönzésnél a munkavállaló felé Munkaerő-kölcsönzésnek minősül az a tevékenység, amelynek keretében a kölcsönbeadó a vele kölcsönzés céljából munkaviszonyban álló munkavállalót ellenérték fejében munkavégzésre a kölcsönvevőnek átengedi. A kölcsönbeadó az a munkáltató, aki a vele kölcsönzés céljából munkaviszonyban álló munkavállalót munkavégzésre, kölcsönzés keretében ellenérték fejében a kölcsönvevőnek munkavégzésre átengedi és munkáltatói jogait, illetve kötelezettségeit a kölcsönvevővel megosztva gyakorolja. A kölcsönvevő az a munkáltató, aki a kölcsönzés keretében átengedett munkavállalót foglalkoztatja és munkáltatói jogait, illetve kötelezettségeit a kölcsönbeadóval megosztva gyakorolja.

Bukarest április10 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége munkaerő kölcsönzésnél a munkavállaló felé Fontos szempont, hogy a munkaviszony létesítésekor már a munkaszerződésben rögzíteni kell, hogy az kölcsönzés céljából jött létre, mert ha a munkaszerződés ezt nem tartalmazza, illetve nem ebben állapodtak meg a felek, utóbb a munkaszerződés nem módosítható ennek érdekében. A kölcsönzés időtartama nem korlátozott, az szólhat pár napra, de akár évekre is. Az elvégzendő munkák köre sincs behatárolva. A munkaerő-kölcsönzés keretében a kölcsönvevő munkáltató nem kölcsönözheti tovább más munkáltatónak a munkavállalót.

Bukarest április11 A kölcsönbeadónak és a munkavállalónak kötelező erővel a munkaszerződésben meg kell állapodniuk az alábbiakban: a) abban, hogy a munkaszerződés vagy a távmunkát végző foglalkoztatására irányuló munkaszerződés kölcsönzés céljából jön létre, b) a munkavállaló személyi alapbérében, c) a munkavégzés jellegében vagy a munkakörben. A munkaszerződésnek továbbá tartalmaznia kell: - a felek nevét, illetve megnevezését, - a kölcsönbeadó nyilvántartásba vételi számát, - munkavállaló és a kölcsönbeadó lényeges adatait. Tájékoztatási kötelezettség a munkaszerződés megkötésekor és a feltételekben bekövetkező változás esetén:

Bukarest április12 Tájékoztatási kötelezettség a munkaszerződés megkötésekor és a feltételek változása esetén A kölcsönbeadó, mint munkáltató legkésőbb a munkaszerződés megkötésétől számított 2 héten belül (tehát nem a 30 napos határidő az irányadó) köteles a munkavállalót írásban tájékoztatni az a)-j) pontokban rögzített feltételekről; változás esetén pedig legkésőbb a változás hatálybalépését követő 1 hónapon belül köteles írásban tájékoztatni a munkavállalót: a) a munkavégzés helyéről, b) a kölcsönvevőnél irányadó munkarendről, c) a munkabér egyéb elemeiről, d) a bérfizetés napjáról, e) a munkába lépés napjáról, f) a rendes szabadság mértékének számítási módjáról és kiadásának, illetve g) a jogviszony megszüntetésének az Mt. XI. fejezet által meghatározott szabályairól, h) a kölcsönbeadóra és a munkavállalóra irányadó felmondási idő megállapításának szabályairól, i) a munkaviszony megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésének szabályairól, továbbá j) arról, hogy a kölcsönbeadó kollektív szerződés hatálya alá tartozik-e.

Bukarest április13 A munkáltató a tájékoztatási kötelezettségének a munkaszerződésben is eleget tehet. Az alábbiak tekintetében a tájékoztatás jogszabály, illetve a kölcsönbeadóra kiterjedő hatályú kollektív szerződés rendelkezésére történő hivatkozással is megadható: - a munkabér egyéb elemeiről, - a bérfizetés napjáról, - a rendes szabadság mértékének számítási módjáról és kiadásának szabályairól, - a kölcsönbeadóra és a munkavállalóra irányadó felmondási idő megállapításának szabályairól, - külföldön történő munkavégzés esetén a pénzbeli és a természetbeni juttatásokról, és a díjazás és egyéb juttatás pénzneméről.

Bukarest április14 A kölcsönbeadó további tájékoztatási kötelezettsége: A kölcsönbeadó köteles - legkésőbb a munkavégzés tényleges megkezdése előtt - írásban tájékoztatni a munkavállalót az alábbiakról: a) a kölcsönvevő neve, székhelye, telephelye, cégjegyzékszáma, vagy ha ez utóbbi adat helyett jogszabály más nyilvántartási formát ír elő, ennek a száma (pl. egyesület, alapítvány esetében a nyilvántartást vezető bíróság neve és a szervezet nyilvántartási száma); b) a kölcsönvevőnél mely szerv vagy személy gyakorolja a munkavállaló vonatkozásában a munkáltatói jogkört; c) a munkába járás, szállás és étkezés feltételei; d) a munkarendre, a munkaidőre és pihenőidőre vonatkozó szabályok; e) az elvégzendő munkára vonatkozó alkalmazási feltételek.

Bukarest április15 A kölcsönbeadó tájékoztatási kötelezettsége nem folyamatos foglalkoztatás esetén Ha a kölcsönbeadó a munkaviszony fennállása alatt a munkavállaló foglalkoztatását nem biztosítja folyamatosan - eltérő megállapodás hiányában -, legkésőbb a következő munkavégzés megkezdése előtt 48 órával köteles közölni a munkavállalóval: - következő foglalkoztatásának helyét, - kezdő időpontját, várható tartamát, illetve - a munkavállaló jelentkezésére vonatkozó kötelezettségeket.

Bukarest április16 A kölcsönvevőt terhelő tájékoztatási kötelezettség az üzemi tanács és a szakszervezetek felé A kölcsönvevőnek a kölcsönzés keretében foglalkoztatott munkavállalók - létszámáról - és foglalkoztatási feltételeiről a nála működő üzemi tanácsot, illetve képviselettel rendelkező szakszervezetet rendszeresen, - de legalább félévente egy alkalommal tájékoztatnia kell.

Bukarest április17 A munkáltató tájékoztatási kötelezettségének megsértése, jogorvoslat A munkaügyi ellenőrzésről szóló évi LXXV. törvény (a továbbiakban: Met.) 3. § (1) bek. a) pont alapján a munkaügyi ellenőrzés kiterjed a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó rendelkezések megtartására is. Amennyiben a munkáltató a tájékoztatási kötelezettséget több munkavállaló tekintetében szegi meg, a Met. 7. § (1) bek. alapján munkaügyi bírság kiszabásának van helye.

Bukarest április18 Köszönöm a figyelmet Tarsoly Imréné