Az egyszerűsített foglalkoztatás (EF) új szabályai – 21 pontban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkaszervezési ismeretek
Advertisements

Külföldi állampolgárok munkavégzése Magyarországon
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Az egyszerűsített foglalkoztatás alapvető szabályai
A nyugdíjazással kapcsolatos változások Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Dr. Papp Ildikó humán erőforrás szolgáltató központvezető.
A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló évi LXXX. törvény évi változásairól.
1 ONYF BM OEP Az EMMA működési modellje Munkavállalók adatai Munkáltatók adatai Munka- viszonyok adatai Munkavállalók EU FH OMMF KSH EMNY Központ Munkáltatók.
Az egyszerűsített foglalkoztatás legfontosabb szabályai
8. Tétel Vállalkozásában lehetősége nyílik alkalmanként foglalkoztatni még egy fodrászt. Határozza meg, hogy mely foglalkoztatási forma keretén belül.
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
Az egyszerűsített foglalkoztatás alapvető szabályai
Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
7. Tétel Ahhoz, hogy szalonja teljes körű szolgáltatást nyújtson, szüksége van további szépségápolással foglalkozó szakemberre (fodrász, kozmetikus, masszőr.
Tájékoztató Fórum Észak Kelet-Pest Megyei Leader Egyesület 2170 Aszód Pesti út
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Szolgáltató adóhatóság 2009’ Bevallások egyszerűsítése Elektronikus szolgáltatások bővítése TEÁOR és szakmakód konverzió Sajtótájékoztató február.
Elektronikus kérelem benyújtás
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
Társadalombiztosítási
Tájékoztató a évről szóló személyi jövedelemadó bevallás és elszámolás lehetőségeiről (2007. január 16.)
Az egyszerűsített foglalkoztatás megváltozott szabályai 2010
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
Munkajogi alapismeretek
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Tájékoztató a Karrier Híd programról Dr. Nagy Ágnes igazgató március 22. Békéscsaba.
Munkáltatói Fórum, A foglalkozási rehabilitációs ügyintézők tevékenységének bemutatása Előadó: Kissné Kovács Marianna foglalkozási rehabilitációs.
Sajtótájékoztató január 4. Dr. Szikora János elnök, APEH.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató december 4.
Közfoglalkoztatás ’2011 Szolnok, október 26. Dr. Czomba Sándor Foglalkoztatáspolitikáért felelős Államtitkár.
Horvát-Magyar Szakértői Akadémia szeminárium megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása, rehabilitációs projektek.
Az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatott munkavállalók országos statisztikája, a továbbfejlesztés irányai Munkaügyi Tanácsok Országos Konferenciája.
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
1. 2 Mi a hitel? 3 Mi a hitel? - válasz A hitel olyan pénzösszeg, amelyet az egyik fél a másiknak egy meghatározott lejáratra ad. A hitel visszafizetése.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
Amit a diákmunkáról tudni kell
A járulékfizetési kötelezettséget befolyásoló évközi változások Széll Zoltánné előadása.
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
Távmunkavégzés Távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet információtechnológiai vagy.
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Jáger László kirendeltségvezető
Álláskeresőként történő nyilvántartás
JÁRULÉKKEDVEZMÉNY az álláskeresők mikro-, kis-, és középvállalkozásoknál, valamint a civil szervezeteknél történő foglalkoztatásának támogatása (2005.
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
1 Az egyszerűsített foglalkoztatás alapvető szabályai április 22.
Tájékoztató az adózás rendjéről szóló törvény 2007-től hatályos változásairól.
Munkajogi ismeretek.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások év.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Met. módosítás július 01..
Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Dr. Kiss Mariann.
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
Rehabilitációs járadék,-hozzájárulás
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
Dr. Kiss Mariann Tájékoztatási Főosztály
dr. Barta Beáta főosztályvezető-helyettes
Előadás másolata:

Az egyszerűsített foglalkoztatás (EF) új szabályai – 21 pontban

1. Milyen munkát lehet vállalni EF-ban 1. Milyen munkát lehet vállalni EF-ban? - mezőgazdasági idénymunkát - turisztikai idénymunkát - alkalmi munkát. 2. Hány főt alkalmazhatnak naponta EF-ban? Az idénymunkánál bármennyit (a mezőgazdaságban és a turisztikában is). Az alkalmi munkánál létszámkorlát van, a vállalkozás méretétől függően: - főállású személyt nem foglalkoztató esetén: 1 főt - 1–5 főállású esetén: 2 főt - 6–20 főállású esetén: 4 főt - 20 főállású felett: a munkavállalói létszám 20%-át.

3. Mi alapján sorolják be a vállalkozást 3. Mi alapján sorolják be a vállalkozást? A vállalkozás tárgyhónapot megelőző hat havi létszámának átlagát kell alapul venni. 4. Túlléphető-e a napi létszámkorlát, ha több munkavállalóra van szüksége a munkáltatónak? Igen. A napi korlát túlléphető, csak az éves keret nem. Például egy vállalkozás minden nap foglalkoztathat egy-egy főt, vagy akár egy napig 365 főt.

5. Mennyi ideig alkalmazhat a vállalkozás egyazon munkavállalót egyszerűsített foglalkoztatással? Idénymunkánál legfeljebb 120 napig. Alkalmi munkánál pedig egy évben összesen 90 napig. Ha a munkavállaló többfajta EF-munkát is vállal egy évben (idény- és alkalmi munkát egyaránt), a munkaviszonya akkor sem haladhatja meg az évi 120 napot. Az időkeret kimerülése után a munkavállalók természetesen más munkáltatóknál folytathatják, így akár az év egészében dolgozhatnak „egyszerűsített formában”.

6. Mennyi ideig lehet folyamatosan dolgozni EF-ban? Idénymunkánál a 120 nap folyamatosan ledolgozható. Alkalmi munkánál a munkaviszony - legfeljebb 5 egymást követő nap, - egy hónapban legfeljebb 15 nap, - egy évben legfeljebb 90 nap lehet. 7. Hogyan jön létre az EF? 1. Először a munkáltatónak regisztrálni kell az ügyfélkapun (ha eddig nem volt ott még nyilvántartva). 2. Az APEH-nek bejelenti a munkáltató az EF-munkaviszonyt a felek megállapodása alapján (ezáltal jön létre ténylegesen a munkaviszony).

8. Hogyan lehet bejelenteni 8. Hogyan lehet bejelenteni? - ügyfélkapun keresztül elektronikus úton, - telefonon a 185-ös hívószámon, és - 2010. december 1-től SMS-ben. 9. Milyen adatok kellenek a bejelentéshez? - a munkáltató adószáma, - a munkavállaló adóazonosító jele és taj-száma, - a foglalkoztatás jellege (idény- vagy alkalmi), - a munkaviszony napjainak száma.

10. Módosítható-e vagy visszavonható-e a bejelentés, ha a munkavégzés valamilyen okból meghiúsul? Két órán belül van erre mód a bejelentés után akkor, ha csak aznapra, a bejelentés napjára alkalmazzák a munkavállalót. Ha a tervezett munka hosszabb egy napnál vagy másnap, a bejelentést követő napon kezdődik, akkor az adott nap reggel 8 óráig lehet módosítani. 11. Hogyan lehet módosítani vagy visszavonni a bejelentést? Függetlenül az eredeti bejelentés módjától, bármelyik úton: - ügyfélkapun keresztül elektronikusan, - telefonon a 185-ös hívószámon, és - 2010. december 1-től SMS-ben.

12. Mi történik, ha nem módosít a bejelentő a határidőig 12. Mi történik, ha nem módosít a bejelentő a határidőig? A munkáltatónak fizetnie kell: köteles az adott napra a közteher-fizetési kötelezettségének eleget tenni. 13. Kell-e írásbeli munkaszerződést kötni? Csak akkor, ha azt a munkavállaló kéri. Ilyen esetben ún. egyszerűsített munkaszerződést kell kötni, amelynek űrlapja letölthető az APEH vagy az ÁFSZ honlapjáról, illetve beszerezhető a munkaügyi kirendeltségeken. 14. Mikor nem jogosult a munkáltató EF-ra? Abban az esetben, ha a munkáltató havi adótartozása eléri a 300 ezer Ft-ot. A tartozás befizetése után azonban már alkalmazhat munkavállalókat EF-ban.

15. Van más feladata a munkáltatónak a munkakezdés előtt 15. Van más feladata a munkáltatónak a munkakezdés előtt? Meg kell győződnie arról, hogy a munkavállaló a munka elvégzésére alkalmas állapotban van-e. 16. A munkavállaló milyen ellátásra válik jogosulttá az EF-ban? nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra. 17. Mennyi az EF közterhe? A munkavállalónak nem kell semmilyen közterhet fizetnie. A munkáltató által fizetendő közteher egységesen, a munkabértől és napi munkaidőtől függetlenül: - idénymunkánál napi 500 Ft/fő (mezőgazdaság és turisztika) - alkalmi munkánál napi 1000 Ft/fő

18. Mikor kell megfizetni a közterhet 18. Mikor kell megfizetni a közterhet? A tárgyhónapot követő hónap 12-éig kell befizetnie munkáltatónak a közterhet. A bevallási kötelezettségnek is ugyanez a határideje. 19. Hogyan kell megfizetni a közterhet az adóhatóságnak? A bevallással egyidejűleg az állami adóhatóság által erre a célra meghatározott beszedési számlára kell átutalni vagy postai csekken befizetni (ez is az adóhatóságtól igényelhető). A munkáltatónak – a többi foglalkoztatási jogviszonytól eltérően – nem kell összesített jövedelemigazolást adnia az alkalmazott személy részére az elszámolási évet követő év január 31-éig.

20. Külföldiek foglalkoztathatók EF-ban? Igen: uniós állampolgárok a magyar munkavállalókkal azonos módon mindhárom fajta EF-munkára (mezőgazdasági és turisztikai idénymunkára, valamint alkalmi munkára is), harmadik országbeli állampolgárok csak mezőgazdasági idénymunkára. 21. Kell-e munkavállalási engedély a harmadik országból származó külföldi munkavállaló egyszerűsített foglalkoztatásához? Igen, de a munkavállalási engedélyt a munkaerő-piaci helyzet vizsgálata nélkül kell kiadni, ha annak időtartama nem haladja meg az évi 60 napot.

Köszönjük a figyelmet. További információ: www.ngm.gov.hu