Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság."— Előadás másolata:

1 TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK

2 BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság idejére- a 2009. augusztus 1.-én vagy azt követően bekövetkező keresőképtelenség esetén- a távolléti díj 70 %-a(a korábbi 80% helyett) jár, oly módon, hogy ez az összeg adó- és járulékköteles is. A munkavállaló csak akkor veheti igénybe a betegszabadságot, ha az orvos betegállományba veszi a munkavállalót.

3 TÁPPÉNZ Táppénz a betegszabadságra való jogosultság lejártát követő naptól, az igazolt keresőképtelenség időtartamára jár, legfeljebb azonban a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át, a biztosítási jogviszony ( munkaviszony) megszűnését követően, a 2009. augusztus 1-jén vagy azt követően kezdődő keresőképtelenség esetén 30 napon át (a korábbi 45 napon át)jár az ún. passzív táppénz. A táppénz minden naptári napra jár, ideértve a szabadnapot, a heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot is.

4 A táppénz mértéke 2009. augusztus 1-től :  kétéves, folyamatos biztosítási idő esetén a napi átlagkereset 60 %-a (a korábbi 70 % helyett),  két évnél rövidebb biztosítási jogviszony esetén a napi átlagkereset 50%-a (a korábbi 60% helyett), azzal, hogy a táppénz napi összegének maximumát nem haladhatja meg.

5 TÁPPÉNZ MAXIMUMA : 2009. augusztus 1-től: A táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 400 %-a harmincad részének megfelelő összeget, azaz a táppénz napi összege maximum 9.533 Ft lehet. Havi összege nem haladhatja meg a táppénz első napján érvényes minimálbér négyszeresét, 2009-ben 286 000 Ft- ot.

6 PASSZÍV TÁPPÉNZ IDŐTARTAMA: 30 nap (a korábbi 45 helyett) PASSZÍV TÁPPÉNZ MAXIMUMA: Az ún. passzív táppénz maximális, egy napra járó összege nem haladhatja meg a minimálbér 150 %-nak harmincad részét, azaz a passzív táppénz napi összege maximum 3.575 Ft lehet. Havi összege nem haladhatja meg a minimálbér másfélszeresét, azaz 107 250 Ft-ot.

7 ÚTI BALESET: 2010. január elsejétől az üzemi baleseten belül külön fogalom az úti baleset. Útinak az a baleset minősül, amely a biztosítottat munkába menet vagy onnan hazafelé éri, s emiatt válik keresőképtelenné. Úti baleset esetén a baleseti táppénz mértéke 90%, az üzemi baleset egyéb esetiben a baleseti táppénz mértéke változatlanul 100%.

8 Egészségügyi szolgáltatási járulék: A fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék 2008. január 1-jétől nem a megszerzett jövedelemhez igazodik, hanem tételes összegű, havi összege 2009-ben 4500 forint (napi összege 150 forint). Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a kötelezett lakóhelye szerint illetékes adó és pénzügyi ellenőrzési hivatalnál (APEH) kell teljesíteni.

9 AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYA: Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az átmeneti jelleggel egy másik uniós (EGT) tagországban tartózkodó számára az orvosilag szükséges ellátások igénybevételére jogosít, ennek megfelelően a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak.

10 AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYA: A Kártyát a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP) adja ki, kérelemre a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személyek részére. A Kártya természetesen bármely REP kirendeltségnél igényelhető és kiadása térítésmentes, kivéve azon eseteket, ha megsemmisül, megrongálódik, elvész, vagy ellopják. Ilyen esetekben igazgatási szolgáltatási díj fizetendő. A Kártya érvényessége:  alapvetően a kiállítástól számított 36 hónap végéig érvényes.  A 17. életévüket be nem töltött, Magyarországon élő magyar állampolgárok a Kártyát nagykorúságuk betöltésének napjáig, de legfeljebb 36 hónapig tartó érvényességgel kapják meg.


Letölteni ppt "TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság."

Hasonló előadás


Google Hirdetések