Élelmiszer csomagolások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
XXI. Országos Főépítészi Konferencia augusztus , Kecskemét Ipari melléktermékek hasznosítása építőanyagipari célra, különös tekintettel az.
Advertisements

Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
A nyomonkövetési dokumentáció javasolt adattartalma: I
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
TIENS DiCHO Csodás otthon DiCHO termékekkel. DiCHO Di Di – jelentése: csökkentés Cho Cho – jelentése: házimunka A DiCHO tehát a házimunkák könnyed csökkentését.
FOGYASZTÓK TÁJÉKOZTATÁSA. Az élelmiszerek csomagolásán, címkéin feltüntetett információkban a magyar fogyasztók hány százaléka bízik mindig, néha, illetve.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
1 RÁTAI BALÁZS A konverziós rendelet értelmezése Budapest, május 9.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Internet tudományos használata
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
OLVASÓSZOLGÁLATI TEREK
Egészséges táplálkozás
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
A régészeti örökség védelmének szabályrendszere
Az iskolai könyvtár telepítése, térszervezése és felszerelése
Gyűjtőköri szabályzat
Vezetékes átviteli közegek
A dietetikai tevékenység értékelése fekvőbeteg intézményekben a személyi minimumfeltételek teljesülése tükrében Erdélyi-Sipos Alíz MSc Főtitkár, Magyar.
ELŐNYÖK – megbízható működés
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.

Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Magyar Tudományos Művek Tára
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
SZÁMVITEL.
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Colorianne Reinforce-B
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Környezeti teljesítményértékelés
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
KATRIN 2D DWG SZIMBÓLUMOK ÉS GDL KÖNYVTÁR
Innovációs képesség és jólét összefüggései
A márkázás Marketing gyakorlat 6..
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
A könyvtár mint rendszer
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
RUGÓK.
Önköltségszámítás.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Élj ökosan – generációkon át II.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Northwind Traders Kik vagyunk?
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Hagyományos megjelenítés
A program értékelése Kerekasztal beszélgetés
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Élelmiszer csomagolások Készítette: Lévai László

Tartalom Élelmiszerek és csomagolástechnika napjainkban Mit nevezünk élelmiszernek? Az élelmiszercsomagolás szerepe Információk a csomagoláson A csomagolóanyagok sokfélesége Csomagolószer és az élelmiszer kölcsönhatása Csomagolószer és élelmiszerbiztonság Hagyományos élelmiszercsomagolások Intelligens élelmiszercsomagolások

Élelmiszerek és csomagolástechnika napjainkban Forradalmian új anyagok és technikák megjelenése, melyek új fogyasztói szokásokat idéznek elő. (pl. műanyagok) Megbízható márkanevek kialakulása Különböző fogyasztói csoportok kielégítésére szolgáló egységcsomagolások elterjedése - csoportcsomagolás - nagyfogyasztói csomagolás szett csomagolás Minőségüket hosszabb ideig megőrző termékek utáni kereslet megnövekedése

Mit nevezünk élelmiszernek? Élelmiszernek tekinthető – az Élelmiszer Törvény (ÉT) szerint – minden olyan növényi, állati vagy ásványi eredetű anyag, amely változatlan, előkészített vagy feldolgozott állapotban emberi fogyasztásra alkalmas. Hazánkban nem számítanak élelmiszernek a gyógyszerek, a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyagok és készítmények, a tápszerek, a gyógyvizek, az ásványvizek és a nem csomagolt ivóvíz.

Az élelmiszercsomagolás szerepe Az élelmiszercsomagolás: Az ÉT alapján az élelmiszer csomagolás, az a tevékenység, melynek során az élelmiszert - a fogyasztó távollétében – meghatározott mennyiségben úgy helyezik a csomagolóanyagba, hogy annak felnyitása vagy megsértése nélkül a tartalom ne legyen megváltoztatható.

Csomagolóanyag: Az élelmiszerrel érintkező, rendszerint fogyasztásra alkalmatlan anyag, amely védi az élelmiszert a szennyeződésektől a tápérték- és minőségcsökkentő hatásoktól. Típusai: - mechanikai jellegűek - klimatikusak - biológiai Fontos funkciója: - a termék csomagolásán található információ (pl.: összetevők) - reklámhordozás - csomagolási konstrukció - könnyű nyithatóság és visszazárhatóság (főleg folyékony termékeknél)

Információk a csomagoláson Objektív tájékoztatást nyújt a termékről és felvilágosítást ad a csomagolás kezelési módjáról. Az információk különböző csoportjai: - szöveges információk - termékazonosítást szolgáló vonalkód - környezetvédelemmel összefüggő jelölések - egyéb jelölések, piktogramok Az élelmiszerek esetében fel kell tüntetni: - az élelmiszer pontos megnevezését - az előállítót, vagy a forgalmazó nevét - a termék minőség megőrzési időtartamát

Az energiatartalmat csak különleges táplálkozási igényeket kielégítő és táplálkozási javaslattal előállított élelmiszerek esetében kell feltüntetni. Nem szükséges feltüntetni: - az árat Zárjegy: Általános fogalom, zárjegy az a terméken elhelyezett papír alapú kísérő jel, jelzés, ami igazolja azt, hogy a termék legálisan került előállításra (megfizették adótartalmát), továbbá minőségi biztosítást, biztosítékot is jelent.

A csomagolóanyagok sokfélesége A célcsoport igényeihez igazodva a gyártók a legmegfelelőbb csomagolóanyagot alkalmazzák. A csomagolást elsősorban a termék fizikai és kémiai tulajdonsága szabja meg. Fontosak a záró tulajdonságú csomagolószerek előállítása az élelmiszercsomagolásnál. Ilyenek például: - vízgőzzáras - aromazáras - zsírálló

Előnyös lehet a vízgőzáteresztő tulajdonság pl Előnyös lehet a vízgőzáteresztő tulajdonság pl. „a nemespenészes” szalámik illetve sajtoknál használt viszkóz fólia. Kombinált csomagolóanyagok használata (aszeptikus csomagolás) - tartós tejek - gyümölcslevek

Csomagolóanyagok típusai Fóliák Tálcák Kerek dobozok Dobozok Műanyag gyümölcssorolók Netz hálók Táskák Papírtermékek Egyszer használatos edények Egyéb csomagolóanyagok

Fóliák Stretch fóliák BOPP Fóliák Bandázsoló fólia Zsugorfóliák Többrétegű fóliák

Ready to cook – aluminium Tálcák Standard PS habtálcák Hegeszthető tálcák Ready to cook – aluminium tálcák (többféle) Deli tálcák – alátétek sajt csomagolásához Ativopack tálcák Süteményes tálcák Nedvszívó betétek

Dobozok Polisztirol hőmegtartó dobozok Jégkrém tortákhoz Fagylaltokhoz Thermo dobozok Ételes dobozok Salátás dobozok Habosított polisztirol dobozok Mikrózható dobozok Géppel hegeszthető dobozok KIT dobozok zöldséghez és gyümölcsköz

Műanyag gyümölcssorolók Dinnyéhez Körtéhez Avokádóhoz Kiwihez Almához, paradicsomhoz, kerek gyümölcsökhöz Őszibarackhoz, datolyaszilvához

Netz hálók Extrudált netz: PE granulátumból készül, alkalmas kézi és gépi csomagolásra is. Szövött netz: Alkalmas kézi és gépi csomagolásra is. Fokhagyma netz: Extrudált netz PE granulátumból, külön a fokhagyma csomagolásra.

Táskák Cascade Grilltasakok Papírzacskók Ingvállas táska Vákuumtasakok

Papírtermékek Papírtálcák Kalappapír

Egyszer használatos edények Eldobható evőeszközök és keverőlapkák Műanyag evőeszközök

Csomagolószer és az élelmiszer kölcsönhatása A csomagolószer nem károsíthatja az élelmiszert, miközben közvetlenül érintkezik vele Valamint az élelmiszer sem károsíthatja a csomagolószert, nem oldhat ki belőle anyagokat, illetve nem is duzzaszthatja azt.

Csomagolás és élelmiszerbiztonság Magyarországon a csomagolóanyagok felhasználhatóságát az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet engedélyezi (OÉTI). Feltételei: - nem kerülhetnek az élelmiszerekbe az élelmiszert negatívan befolyásoló anyagok - bizonyos esetekben kis mennyiségű kioldódás engedélyezett - az átkerülő komponensek határértékei szigorúan szabályozottak

A legkritikusabb anyagfajták a műanyagok. (maga a polimer nem káros, csak az összetevői, amik kioldódhatnak) - lágyítók - pigmentek - töltőanyagok vagy katalizátorok Legjobb példa: PVC

Hagyományos élelmiszercsomagolások Az élelmiszeriparban igen sokrétű lehet - az alkalmazott technológia, - a csomagolóeszközök, - az alkalmazott gépek - és az anyagok különfélesége miatt. A leggyakrabban alkalmazott csomagolási típusok a - vákuumcsomagolás - védőgázas csomagolás - aszeptikus csomagolás

A csomagolóeszköz előállítása is jellemző lehet: - formázó - töltő - záró (akkor beszélünk róla, ha ezen műveletek mindegyikét egy berendezés végzi – pl.: hőformázott műanyag poharak és tégelyek)

Intelligens élelmiszercsomagolások Lényegesen hozzájárulnak a csomagolás védelmi és értéknövelő funkciójához Aktív adalékanyagaikkal a termék minőségét hosszabb ideig megőrzik Nagyon elterjedt csomagolási típus A jövőben főleg az élelmiszercsomagolások területén számíthatunk erre a megoldásra

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!