Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Környezeti teljesítményértékelés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Környezeti teljesítményértékelés"— Előadás másolata:

1 Környezeti teljesítményértékelés
Dr. Szigeti Cecília Dr. Torma András: Környezetmenedzsment rendszerek című tankönyve alapján:

2 Mi a cél kapott adatok / eredmények kiértékelése grafikus számszaki
kapott adatok / eredmények rendszerezése környezetvédelmi program összeállítása adatok / eredmények / programok kommunikálása megvalósítás előkészítése megvalósítás ellenőrzés javítás

3

4

5 Indikátorok kiválasztása
abszolút mérőszámok: közvetlenül mért adat, Pl.: évi felhasznált vízmennyiség m3-ben, relatív mérőszámok: valamihez viszonyított mennyiségek, Pl.: egy legyártott termékre eső vízfelhasználás, m3/termékegység, normalizált/indexált: számított eredmény, mely az adott értéket egy bázisértékhez (Pl.: bázisév felhasználása) viszonyít, aggregált információk: a mérőszámok csoportosítása révén áll elő. Például a különböző gyáregységekben keletkező veszélyes hulladék összegzése, de ide tartoznak például az ökopont rendszerek aggregált mutatói is, súlyozott mérőszámok: minőségi értékelés kategóriája. A naturális mennyiségeket súlyozhatjuk különböző faktorok, például a hozzá kapcsolódó környezeti tényező súlya szerint, minőségi információk: nem kvantifikálható jellemzők, például a rend és tisztaság általános helyzete adott területen.

6

7 Jó mérőszám jellemzői releváns, érthető, mérhető, aktuális,
informatív, „érzékeny”.

8 KTÉ Easy

9 Feladat Készítsék el az egyikük lakásának/albérletének/kollégiumi szobájának ökotérképét, készítsenek időjárás jelentést és fényképeket is. Értékeljék grafikusan és indikátorok segítségével /működési (10 db) és irányítási és teljesítmény mérőszámok (5 db), melyek között legyen abszolút, relatív, indexált, súlyozott és minőségi!/ Építsék fel a KTÉ Easy rendszert nagy vonalaiban, a korábban bemutatott lépések kidolgozásával!


Letölteni ppt "Környezeti teljesítményértékelés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések