Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából"— Előadás másolata:

1 A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Kruppa Attila A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából

2 OTSZ 2005  Az V. fejezet 39. paragrafus: (4) A tűzvédelmi szempontból jelentős villamos fogyasztók (füstmentes lépcsőház gépészete, hő- és füstelvezető berendezés, stb.) működését tűz esetén legalább 1 órán át kell biztosítani. (5) A tűzvédelmi célú gépészeti berendezések energiaellátását biztosító villamos kábelek működőképességét az adott berendezésre előírt kötelező működési időtartamig biztosítani kell.

3 Működőképesség fenntartása tűz esetén
A megvalósítás műszaki lehetőségei • Csatornákban, illetve aknákban elhelyezett kábelrendszerek • Kábelrendszerek integrált funkciótartással • Bevonattal, burkolattal ellátott kábelrendszerek • Aknában vagy csatornában elhelyezett, illetve integrált funkciótartással bíró tokozott sines elosztók

4 Kábelrendszerek integrált funkciótartással
Mit értünk integrált funkciótartással bíró kábelrendszer alatt? Kábel és vezeték integrált funkciótartással + Kábeltartó szerkezet integrált funkciótartással = Kábelrendszer integrált funkciótartással a DIN 4102 T.12-nek megfelelően

5 Tűzterhelési vizsgálat: Eupen Kábelművek AG - OBO Bettermann
Az Eupen AG szíves támogatásával

6 Tűzterhelési vizsgálat
Tűzálló kábelezés a tűzállósági vizsgálat előtt és után

7 Aktuális helyzet A tűzálló kábelezés fogalma széles körben ismert, a gyakorlatban egyre többször kiviteleznek ilyen rendszereket.

8 A problémák elsődleges forrása:
Aktuális helyzet A problémák elsődleges forrása: A tartószerkezet (szemben a kábellel) csak a megfelelő helyszíni szerelés következtében válhat tűzállóvá!

9 Esettanulmány I

10 Esettanulmány II

11 Esettanulmány III

12 Esettanulmány IV

13 Esettanulmány V

14 Esettanulmány VI

15 Kivitelezett munkák értékelése
- Az épületszerkezet, amihez rögzíteni kell a kábelezést, nem tűzálló (pl. trapézlemez) A tűzállóságot leeső építőelemek negatívan befolyásolják A dübelek nem tűzállóak, vagy nem megfelelőek A tűzálló tartószerkezet kialakítása nem felel meg az engedélyezettnek

16 Kivitelezett munkák értékelése
- Az alkalmazott kábel típusa nem felel meg az engedélyezettnek (Kábelspecifikus rendszer esetén) A tartószerkezeteket túlterhelik A kábelkötések kialakítása nem tűzálló Hiányos a dokumentáció

17 A problémák keletkezési helye: Tervezők
Hiányos adategyeztetés a különböző szakágak között. Az elkészült villamos terv nem tartalmazza a munka további fázisainak szakszerű előkészítését és kivitelezését lehetővé tevő információkat.

18 A problémák keletkezési helye: Kereskedők
A villamos tervek hiányos anyagkiírása alapján adnak a kivitelezőknek árajánlatot. A tervek hiányosságait akkor sem szívesen korrigálják, ha erre van lehetőségük (Ok: félelem a konkurrencia olcsóbb ajánlatától)

19 A problémák keletkezési helye: Kivitelezők
Hiányos villamos tervek és alulméretezett költségvetés birtokában kivitelezik a rendszert. Nem ismerik a tűzálló kábelezés kivitelezésének szabályait

20 A problémák keletkezési helye: Gyártók
Hiányos tájékoztatás a tűzálló termékek alkalmazási előírásáról. Hiányos tájékoztatás a tűzálló termékek vizsgálati dokumentációjáról.

21 A problémák keletkezési helye: Hatóságok
A jelenlegi szabályzás (OTSZ) tág teret enged a „kreativitásnak”. Az ellenőrzés lehetősége megfelelő dokumentáltság hiányában korlátozott.

22 Működésképtelen biztonsági rendszer
Következmény A hiányosságok eredménye: Működésképtelen biztonsági rendszer A kivitelezett kábelrendszer nem tűzálló, ezért éppen akkor nem lesz képes feladatát ellátni, amikor arra a legnagyobb szükség lenne

23 Javaslat a problémák kezelésére
Egzaktabb szabályozás: Megfontolandó az előírások differenciált változtatása (lazítás-szigorítás) és pontosítása. Intenzív felvilágosító munka. A tervezést, kivitelezést és ellenőrzést végző szakemberekhez ell kell juttatni a témával kapcsolatos információkat. Szigorúbb ellenőrzés. Az elkészült munkák dokumentálásával kell az ellenőrzés lehetőségét biztosítani.

24 Mit tesz az OBO a gyakorlat jobbításának érdekében?
Korrekt tájékoztatást adunk termékeinkről a villamos szakma minden szereplőjének. Folyamatosan dolgozunk a magyar nyelvű tájékoztató anyagokon és elvégeztetjük a szükséges tanúsítást, illetve bevizsgálást. Szaktudásunkkal a szakmai szervezetek és a hatóságok rendelkezésére állunk.

25 Vége az előadásnak KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából"

Hasonló előadás


Google Hirdetések