Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK."— Előadás másolata:

1 TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK 1. Képek: Ridley Scott: Gladiátor – Russel Crowe

2 TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság Mottó „Hazai építészetünk tragédiája, de létezésnek ezideig elért színvonalának pozitív megalapozottsága is, hogy oly sokszorosan kicsiny nemzeti jövedelemarányunkkal szeretnénk lépést tartani olyan építészetekkel, amelyek mögött léptékkel nagyobb és pénzügyi lehetőségek s e lehetőségekkel arányos igényrendszerek állnak.” (Finta József) Finta József műhelye ( szerk. Raffai Zsuzsa – Mundus Magyar Egyetemi Kiadó, Bp., 1997 ) – 17.o. 2.

3 TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság A beruházási folyamat mint transzformáció Igények Eszközök Erőforrások Termékek, szolgáltatások, (épületek) 3.

4 TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság Megrendel ő és (projekt)irányító 4.

5 TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság Az építés 4 eszközrendszere (szintje) 1. hatalmi / politikai 2. intézményi / humán 3. gazdasági / pénzügyi 4. anyagi / technológiai 5. 2 1 3 4

6 TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság 6.

7 TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság 7.

8 TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság I. HATALMI / POLITIKAIeszközök Ideológiaképzés – stratégiai tervezés –szabályalkotás, (jogszabály, norma, szabvány, stb.) Rendelkezés az erőforrások felett – döntésképesség – felelősség- és kötelezettségvállalás – utasítás joga Szervezetek és egyének értékelése – ennek függvényében az erőforrások elvonása és kiosztása (támogatások) A figyelemirányítás és tematizálás lehetősége – a média irányítása – kommunikácós elsőbbség 8.

9 TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság 9.

10 TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság INTÉZMÉNYI / EMBERI er ő források A feladatok megtervezése - a szakterületek meghatározása - szakemberek és csoportjaik megnyerése Az együttműködés szabályozása – a döntések meghozatala – az eredményesség és hatékonyság feltételeinek megállapítása A munkák szervezése és irányítása - motiválás és vezetés – ellenőrzés, értékelés, jutalmazás, büntetés Az egyének és munkacsoporok közötti kommunikáció és szakmai kapcsolatok irányítása – az eredmények bemutatása 10.

11 TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság 11.

12 TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság III. GAZDASÁGI PÉNZÜGYI eszközök erőforrások és költségek meghatározása (számszerű és időbeli becslése) a források (fedezetek és kedvezmények) felkutatása és biztosítása a pénzeszközök optimális átalakítása (szolgáltatássá, árúvá, építéssé) a folyamatos fizetőképesség fenntartásával és a kifizetési ütemezés optimalizálásával a gazdasági folyamatok követése (adminisztrációja), elszámolás, az eredmények kimutatása, a folyamatok elemzése és utókalkulációja 12.

13 TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság 13.

14 TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság IV. M Ű SZAKI / TECHNOLÓGIAI eszközök telek, infrastruktúra, épületállomány, épület, épületrész épületszerkezetek, berendezések, felszerelések belsőépítészeti elemek, bútorok, tárgyak, termékek speciális technológiai berendezések, eszközök, készletek és anyagok 14.

15 TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság Az eszközök használatáról A négy eszköz egyben egyfajta hierarchia is – a műszaki/technológiai eszközrendszer alapozza meg a gazdasági hasznot a szervezetek / intézmények működését és a politikai / hatalmi felépítményt Mind a négy eszközt ismerni kell annak, aki a beruházásban nem csak végrehajtó, de alakító szerepet kíván vállalni Az eszközöket csak együtt lehet eredményesen alkalmazni: bármelyik megelőzi a másikat, kibillen az egyensúly és felborul a szekér (hiába a politikai / hatalmi eszközrendszer elsőbbsége) 15.

16 TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság A jó munkához megfelel ő eszközök és megfelel ő társak kellenek 16.


Letölteni ppt "TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések