Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven."— Előadás másolata:

1 KIÜRÍTÉS

2 ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven működő ajtót alkalmazni nem szabad. A kiürítésre számításba vett nyílászáró szerkezetek - kivéve a legfeljebb 50 fő tartózkodására szolgáló helyiségeket - az arra minősített tolóajtók kivételével, csak a kiürítés irányába nyílhatnak és azokat - míg a helyiségben tartózkodnak - lezárni nem szabad. Nagy forgalmú és tömegtartózkodásra szolgáló építményben a 300 főnél nagyobb befogadóképességű helyiség ajtóit kilincs nélkül kell kialakítani úgy, hogy az egy mozdulattal nyitható és nyitott állapotban önműködően rögzíthető legyen.

3 ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonal kijáratainak nyílásába küszöböt, lépcsőt építeni - a nem tömegtartózkodásra szolgáló helyiség kivételével - nem szabad. Többszintes épületnek a kiürítésre számításba vett útvonalain éghető anyagok beépítéséhez, illetőleg elhelyezéséhez - jogszabályban nem szabályozott esetben - a tűzvédelmi hatóság hozzájárulása szükséges. A füstelvezetés lehetőségéről a kiürítésre számításba vett lépcsőház, közép- és zártfolyosó esetében gondoskodni kell.

4 ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítés céljára 50 főnél több személy esetében íves karú lépcsőt, továbbá csúszdát, hágcsót, felvonót - kivéve a biztonsági felvonót -, valamint 25%-nál meredekebb lejtőt számításba venni nem szabad. A nagy forgalmú és tömegtartózkodásra szolgáló építményben a kiürítésre számításba vett kijáratot, utat és folyosót irányjelző felirattal kell ellátni, amelyet - amíg az építményben személyek tartózkodnak - meg kell világítani.

5 KIÜRÍTÉSI SZÁMÍTÁSOK Az építmény kiürítésének szakaszai első szakasz: a veszélyeztetett helyiségek kiürítése, második szakasz: a veszélyeztetett tűzszkasz, illetve az építmény kiürítése. A kiürítés megengedett időtartamát, amely a helyiség, tűzszakasz, építmény tűzveszélyességi osztályától és a tűzszakasz, építmény tűzállósági fokozatától függ, az alábbi táblázat tartalmazza.

6 KIÜRÍTÉSI SZÁMÍTÁSOK

7 Haladási sebességek: A helyiségben egy főre jutó alapterület, m 2 Vízszintes haladású sebesség, [m/perc] Haladás lépcsőn, [m/perc] lefelé fölfelé 1-ig 16 10 8 1 felett 25-ig 30 20 15 25 felett 40 20 15 A kiürítés sebességét a táblázat értékei szerint kell figyelembe venni a helyiség alapterülete és a helyiségben számításba vett személyek alapján

8 A kiürítés időtartama az útszakaszok hossza alapján: ahol: t 1a : a helyiség kiürítésének időtartama a legtávolabbi tartózkodási helytől a hozzá legközelebb eső kijáratig terjedő útvonalon, [perc] S il : a fenti útvonalon az egyes útszakaszok hossza, az úttengelyeken mérve [m] v i : az egyes útszakaszokhoz tartozó haladási sebességek, [m/perc] t 1meg : a kiürítés első szakaszára megengedett időtartam a táblázat alapján.

9 A kiürítés időtartama az ajtó átbocsátó képessége alapján: ahol: t 1b : a helyiségnek vagy egy részének kiürítési időtartama az ajtók átbocsátó képessége alapján, [perc] N 1 : a kijáratonként eltávolítandó személyek száma [fo] k: a kijáratok átbocsátó képessége: 41,7 fõ * m -1 * min -1 (percenként 25 fo, 0,6 m-es sávnyílás szélességen), x 1 : az N1-hez tartozó kijáratok szélességeinek összege, [m]

10 Kiürítés a szabadba ahol: t 2a : az ellenőrzött tűszakasz vagy építmény kiürítési időtartama az útvonalak hossza alapján, [perc] t 1ma : a második t 2a értéket, a helyiségnek az első szakaszban számított kiürítési időtartamai közül a nagyobbik adja, [perc] S i2 : annak a helyiségnek a legtávolabbi kijáratától a szabadba vezető kijáratig vett útvonalainak együttes hossza az úttengelyen mérve, amely a t 1ma -val együttesen a legnagyobb t 2a értéket adja, [m] v i : a számításba vett útvonalhoz tartozó haladási sebességek [m/perc] t 2meg : a kiürítés második szakaszára megengedett időtartam, [perc]

11 További lehetőségek A kiürítés időtartama a lépcsők átbocsátóképessége alapján (többszintes tűzszakaszok, építmények esetén) A kiürítés időtartama a szabadba vezető ajtók átbocsátóképessége alapján Középmagas épületek kiürítése


Letölteni ppt "KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven."

Hasonló előadás


Google Hirdetések