Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

REGIONÁLIS KÉPZÉS 2019.11.22. REGIONÁLIS KÉPZÉS.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "REGIONÁLIS KÉPZÉS 2019.11.22. REGIONÁLIS KÉPZÉS."— Előadás másolata:

1 REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS

2 Szakszervezet jogállása, jogai és kötelességei

3 Vonatkozó szabályozások
- Polgári törvénykönyv (1959. évi IV. törvény) - Munka törvénykönyve ( évi XXII. örvény) - Egyesülési törvény (1989. Évi II. törvény) - Vállalati szintű Kollektív Szerződések

4 Szakszervezet A SZAKSZERVEZET
Munkavállalók minden olyan szervezete, amelynek elsődleges célja a munkavállalók munkaviszonnyal kapcsolatos érdekeinek előmozdítása és megvédése.

5 Szakszervezet jogai és kötelességei
Csak a Szakszervezet jogosult Kollektív Szerződés-t kötni!

6 Szakszervezet jogai és kötelességei
- szakszervezet joga, hogy a munkaszervezeten belül szerveket működtessen, és ezek működésébe tagjait bevonja - szakszervezet joga, hogy a munkavállalókat anyagi, szociális és kulturális, valamint élet- és munkakörülményeiket érintő jogaikról és kötelezettségeikről tájékoztassa - szakszervezet joga, hogy a munkaviszonyt érintő körben tagjait a munkáltatóval szemben, illetve állami szervek előtt, meghatalmazás alapján élet- és munkakörülményeit érintő kérdésekben bíróság, más hatóság, illetve egyéb szervek előtt képviselje

7 Szakszervezet jogai és kötelességei
- Szakszervezet a munkáltatótól minden olyan kérdésben tájékoztatást kérhet, amely a munkavállalók munkaviszonnyal összefüggő gazdasági és szociális érdekeivel kapcsolatos. - szakszervezet jogosult a munkáltatói intézkedéssel kapcsolatos álláspontját, véleményét a munkáltatóval közölni, illetve konzultációt kezdeményezni

8 Szakszervezet jogai és kötelességei
- szakszervezet jogosult ellenőrizni a munkakörülményekre vonatkozó szabályok megtartását, - Ellenőrzés során észlelt hibákra és mulasztásokra a végrehajtásért felelős szervek figyelmét felhívhatja.

9 Szakszervezet jogai és kötelességei
- szakszervezet jogosult a munkavállalókat, illetve az érdekképviseleti szerveket közvetlenül érintő jogellenes munkáltatói intézkedés ellen kifogást benyújtani

10 Szakszervezet jogai és kötelességei
- Munkáltató köteles biztosítani annak lehetőségét, hogy a szakszervezet az általa szükségesnek tartott információkat, felhívásokat, valamint a tevékenységével kapcsolatos adatokat a munkáltatónál szokásos, vagy más megfelelő módon közzétegye. - szakszervezet joga, hogy munkaidő után, illetve munkaidőben a munkáltató helyiségeit érdekképviseleti tevékenysége céljából használhassa.

11 Szakszervezet jogai és kötelességei
- szakszervezetnek joga van munkaidő kedvezményt igénybe venni, mely idő alatt a tisztségviselőket távolléti díj illeti meg.

12 Szakszervezeti tagok védelme
- a munkáltató nem követelheti, hogy a munkavállaló szakszervezeti hovatartozásáról nyilatkozzék -a munkavállaló alkalmazását nem lehet attól függővé tenni, hogy tagja-e szakszervezetnek, avagy nem - tilos bármely jogosultságot vagy juttatást valamely szakszervezethez való tartozástól, illetve az attól való távolmaradástól függővé tenni - a munkavállaló munkaviszonyát tilos megszüntetni vagy a munkavállalót bármilyen más módon hátrányos helyzetbe hozni, megkárosítani szakszervezeti hovatartozása vagy szakszervezeti tevékenysége miatt.

13 Szakszervezeti tagok védelme
- szakszervezeti testület előzetes egyetértése, véleménye szükséges a szakszervezeti tisztséget betöltő munkavállaló kirendeléséhez, más munkáltatónál történő foglalkoztatásához, munkaviszony munkáltató által történő rendel felmondással történő megszüntetéséhez, illetve rendkívüli felmondással történő megszüntetéséhez.

14 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "REGIONÁLIS KÉPZÉS 2019.11.22. REGIONÁLIS KÉPZÉS."

Hasonló előadás


Google Hirdetések