Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

RUGÓK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "RUGÓK."— Előadás másolata:

1 RUGÓK

2 A rugók olyan gépelemek, amelyek mechanikai energia felvételére és tárolására alkalmasak. A tárolt energiát erő vagy nyomaték formájában képesek leadni. Felhasználásuk: energiatárolás, - dinamikai hatások csökkentése, - rezgéscsillapítás.

3 A rugók csoportosítása Igénybevétel szerint:
- húzó, nyomó, hajlító, csavaró és nyíró, vagy ezek valamilyen kombinációja. Anyaguk szerint: - fémes (melegen alakított rugóacél, rozsdamentes ötvözött acél, rugalmas rézötvözet, foszforbronz), - nem fémes (műanyag, gumi, kompozit).

4 A rugók tulajdonságainak kifejezésére több jellemzőt is használnak
A rugók tulajdonságainak kifejezésére több jellemzőt is használnak. A legfontosabb a rugó karakterisztika. A rugó karakterisztika a terhelés (F) hatására létrejött alakváltozást (f) mutatja. A karakterisztika jellegét mindenkor a rugó anyaga és kialakítása (konstrukciója) határozza meg.

5 a) progresszív gumirugó,
b) lineáris hengeres nyomórugó, c) degresszív tányérrugó köteg.

6 A rugóra jellemző az egységnyi elmozdulás létrehozásához szükséges erő nagysága, azaz a rugómerevség (s) is, amely azonban csak lineáris karakterisztika esetén állandó, egyébként elmozdulás függő, ahogy az előző ábrasor is mutatja. Lineáris esetben - húzó és nyomó rugónál: s=F/f, - forgató rugónál: s=M/ϕ, ahol: F-nyomóerő [N], f-összenyomódás [mm], M-forgatónyomaték [Nm], ϕ- szögelfordulás [radián].

7 Fémrugók A fémrugóknak számos típusa van attól függően, hogy milyen funkciót kell megvalósítaniuk és a funkció milyen nagyságú erőt és elmozdulást igényel. Alapvető típusok: - csavarrugók (húzó és nyomó igénybevételre), - csavaró- és torziós rugók, - laprugók (hajlító igénybevételre), - tányérrugók, - gyűrűs rugók.

8 A nyomó csavarrugók készülhetnek: - hideg- és meleg alakítással, majd befejező hőkezeléssel, - kör- és négyszög keresztmetszettel. A nyomó csavarrugók funkcionális állapotai: a) terheletlen, b) előfeszített, c) üzemállapot, d) menetre zárt

9 Az igénybevétel jellegének megfelelően a terhelés felvételére húzó csavarrugóknál különböző rugóvégződéseket alkalmaznak.

10 A húzórugók karakterisztikája lineáris, a rugómerevség az előzőekhez hasonlóan számítható.

11


Letölteni ppt "RUGÓK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések