Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szenzorok Ellenállás változáson alapuló szenzorok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szenzorok Ellenállás változáson alapuló szenzorok."— Előadás másolata:

1 Szenzorok Ellenállás változáson alapuló szenzorok

2 Szenzorok A szenzorok olyan jelatalakitok, amelyek mennyiseget, tulajdonsagot, vagy feltetelt (nem villamos jeleket, mint pl. mechanikus, kemiai, termikus, magneses, optikai jeleket), villamos jelle alakitanak at (egyes esetekben pneumatikussa). A szenzorok az automatizalasban az emberi erzekszerveket helyettesitik.

3 Ellenállás alapú szenzorok Nyúlásmérő- bélyeg Ellenállás hőmérőFényérzékelő ellenállás

4 Nyúlásmérő-bélyeg Nyújtó, vagy nyomóerő hatására megváltoztatják ellenállásukat. Alkalmas rugalmas deformáció és rezgés mérésére is. Kialakítását tekintve van: –Halszálka mintázatú –Huzalos (aktív és kompenzáló bélyegekkel) –Rozettás kivitelű (körkörös elrendezés)

5 Nyúlásmérő-bélyeg jellemzői –Névleges terhelés: az az erő, amellyel a működési tartományon belül terhelhető –Alsó mérési határ: az a minimális erő, amelytől kezdve a nyúlásmérő bélyeg megfelel a követelményeknek –Cellatényező (érzékenység): a névleges és a nulla terhelésnél mért kimeneti feszültségek különbségének, valamint a nyúlásmérő bélyeg tápfeszültségének hányadosa mV/V-ban mérve.

6 Nyúlásmérő-bélyeg alkalmazása Wheatstone-híd, mellyel nem csak ellenállásokat,hanem ellenállás-változásra visszavezethető nem-elektromos mennyiségeket (hőmérsékletet,erő, deformáció, nyomás elmozdulás) is lehet mérni.Általában a híd négy ellenállásból áll, melyeket egy négyzet oldalai mentén helyezünkel; a hidat az egyik átló mentén tápláljuk egyenfeszültséggel, a másik átlójára pedig egygalvanométert kötünk.

7 Nyúlásmérő-bélyeg alkalmazása  Wheatstone-híd:

8 Fényérzékelő ellenállás A fotoellenállás lényegében egy kadmium szulfid (CdS) ellenálláscsík, aminek az ellenállása a rá eső fény intenzitásától függően változik. Nagy fényerősség esetén az ellenállása alacsony, sötétben pedig nagy

9 Fényérzékelő ellenállás  Az anyaga polikristályos félvezető.  Jelleggörbéje tág határok között lineáris.  Hőmérsékleti tartománya -20 OC-tól +70OC-ig.  Az érzékelő alapellenállása a fémes hozzávezető kontaktus méretével állítható be, tehát az átalakító alapellenállása nem a lapka átmérőjétől és vastagságától, hanem hozzávezető kontaktus méretétől függ.

10 Ellenállás hőmérő  A fémek ellenállása a hőmérsékletváltozás hatására, tág hőmérséklet határok között lineárisan változik.  A fémes anyagokból készített hőmérséklet érzékelők az ellenállás hőmérők.  Az „α” hőmérsékleti tényező megmutatja, hogy 1OC változás mekkora ellenállás változást idéz elő az egységnyi keresztmetszetű anyagban.

11 Ellenállás hőmérő  Előnyük, hogy linearitásuk miatt nincs szükség szálkorrekcióra.  Hátrányuk:  –Hogy pontszerű mérésre nem alkalmasak  –Radioaktív környezetben nem alkalmazható, mert a radioaktív sugárzás jelentősen megváltoztatja a fémek ellenállását

12 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Szenzorok Ellenállás változáson alapuló szenzorok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések