Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÖMÖRÍTÉS. Fogalma A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. A tömörítési arány függ a fájl típusától,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÖMÖRÍTÉS. Fogalma A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. A tömörítési arány függ a fájl típusától,"— Előadás másolata:

1 TÖMÖRÍTÉS

2 Fogalma A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. A tömörítési arány függ a fájl típusától, átlagosan 2-4 szeres.

3 Elve A tömörítések többek között a fájlban levő ismétlődéseket használják ki. Azok a fájlok, amelyek nem annyira „rendezettek'', kevésbé tömöríthetőek.

4 Szükségessége A számítógépes alkalmazások egyre nagyobb adatállományokkal dolgoznak,ezek tárolása azonban hely- illetve időigényes is. Gazdasági okok is közrejátszottak a tömörítés elterjedésében.

5 Alkalmazhatósága A tömörítés nagyon hasznos lehet. Minél hatékonyabb annál több munkát,időt igényel. Nincs „optimális'' tömörítés.

6 Lépései Becsomagolás: Az tömörített állomány létrehozása az eredeti megtartása mellett. Kicsomagolás: Az tömörített (becsomagolt) állomány visszaállítása eredeti állapotába.

7 Adatvesztés szempontjából a tömörítés lehet: veszteségmentes A kicsomagolt adat pontosan megegyezik a tömörítés előttivel és nem jár információvesztéssel. Szöveges dokumentumok vagy programok tömörítésére használjuk. A veszteséges tömörítéshez képest lassabb, kevésbé hatékony, ellenben garantálható a tömörített adatok százszázalékos visszaállíthatósága.

8 Veszteséges A kicsomagolt adat csak hasonlít az eredeti adathoz. Ezt a módszert használjuk a képek, hangok és videók tömörítése esetén. A visszaállított kép minősége rosszabb, mint az eredetié,. Akár nagyságrendekkel is javítja a tömörítési hatékonyságot, ráadásul nagy sebességgel dolgozik. Ennek azonban az ára hogy az alkalmazott módszertől függően 1-10 százaléknyi adatvesztés lép fel.

9 Képtömörítés Többnyire olyan információkat hagynak el a képből, amelyek nélkül az emberi szem, az eredetivel csaknem azonos jelként fog fel. Ezekre az algoritmusokra jellemző, hogy minőségromlás nélkül képesek az eredeti anyagot akár tized, vagy kisebb részére is tömöríteni.

10 Hangtömörítés MP3: Az eljárás: egyrészt azt használja ki, hogy vannak az emberi fül számára nem hallható hangok, tehát ami ezen tartományon kívül esik, azt le lehet vágni. Aztán vannak olyan hangok, amik elnyomnak más hangokat; ezeket az úgynevezett takart hangokat is el lehet hagyni. Aztán még alkalmazzák a Huffmann-eljárást is.

11 Mozgókép/Video tömörítés Az eljárások alapelve a legtöbb esetben az, hogy a mozgókép egymást követő álló képkockákból áll, és ezek gyakran csak kevéssé térnek el az őket megelőző, őket követő képkockáktól; tehát ha csak a változást tároljuk le, akkor a szükséges adatmennyiség nagyságrendekkel csökkenthető. Az eljárások abban különböznek, hogy milyen módon igyekeznek megtalálni ezen hasonlóságokat és eltéréseket; milyen módon határozzák meg azt, hogy az eredeti képet, vagy pedig az előzőektől való különbséget használják.

12 Tömörítő programok: WinRAR WinRAR (általános fájltömörítő): két különböző formátumú archívumot képes létrehozni: ◦ ZIP archívumok: fő előnye a népszerűsége. Egy archívumban egy ZIP fájl maximális mérete 2 GB. ◦ RAR archívumok :lényegesen jobb tömörítést nyújt, mint a ZIP. Másik fontos tulajdonsága a többkötetes archiválás támogatása. A RAR formátumnak van néhány olyan fontos tulajdonsága, ami a ZIP-ben hiányzik. A RAR formátum gyakorlatilag korlátlan mérető fájlokat tud kezelni.

13 Tömörítő programok: SFX Önkitömörítő archívum: SFX (SelF- eXtracting): ◦ olyan tömörített állomány, amely egyesítve van egy végrehajtható modullal, amit az állomány kicsomagolására használunk a végrehajtás során.Az önkitömörítő archívumok mérete kicsit nagyobb, mint a zip vagy rar állományok mérete.

14 Tömörítési eljárások Huffman kód RLE tömörítés (Run Lenght Encoding – Ismétlődési-hossz kódolás) LZ tömörítés LZW tömörítés

15 Huffman-kód


Letölteni ppt "TÖMÖRÍTÉS. Fogalma A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. A tömörítési arány függ a fájl típusától,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések