Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5."— Előadás másolata:

1 Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap 2006. július 5.
Az ÉMI Kht. Központi Laboratóriumának vizsgáló tevékenysége Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató

2 Az ÉMI Kht. telephelyeinek országos hálózata

3 A Központi Laboratórium szervezeti felépítése
Tudományos igazgató Központi laboratóriumvezető Központi Labotatórium Nyugat-magyarországi Regionális Divízió VESZLAB Veszprémi MÁ GYŐRLAB Győri MÁ Épületszerkezeti és Energetikai Divízió SZIGLAB ÉPSZLAB AKULAB Épületszerkezeti TO Mérnöki Iroda GETOLAB Épületgépészeti és Energetikai TO Dél-magyarországi Regionális Divízió PÉCSLAB Pécsi MÁ SZEGLAB Szegedi MÁ Építéskémiai, Tűzvédelmi és Nukleáris Létesítmények Divízió ATEVLAB RADLAB Nukleáris Létesítmények TO TŰZLAB Tűzvédelmi TO VEGYLAB Vegyészeti és Alkalmazástechnikai TO Észak- és Kelet-magyarországi Regionális Divízió MISKLAB Miskolci MÁ DEBLAB Debreceni MÁ Anyag- és Szerkezettudományi Divízió TARTLAB Tartószerkezeti és Mélyépítési TO MECHLAB Mechanikai TO

4 Építési termékek alkalmazása
Forgalomba hozni (továbbforgalmazni vagy beépíteni csak megfelelőség-igazolással rendelkező, építési célra alkalmas építési terméket szabad. Építési terméket építménybe betervezni akkor szabad, ha arra jóváhagyott műszaki specifikáció van. Építési célra alkalmas a termék, ha a gyártó utasításainak és az építészeti-műszaki terveknek megfelelő, szakszerű beépítést követően, a termék teljes tervezett élettartama alatt, rendeltetésszerű használat és előírt karbantartás mellett, az építmény – amelybe a termék beépítésre kerül – kielégíti az alapvető követelményeket.

5 Jóváhagyó szervezet Építőipari műszaki engedély kiadására és visszavonására a miniszter által feljogosított jóváhagyó szervezetek jogosultak. A jóváhagyó szervezetekről a miniszter tájékoztatót ad ki a minisztérium hivatalos lapjában.

6 Megfelelőség igazolása
A szállító feladata a termékre előírt megfelelőség igazolási eljárás eredményeként kiállított megfelelőség igazolásnak (megfelelőségi tanúsítvány vagy szállítói megfelelőségi nyilatkozat) a termékhez való csatolása. A megfelelőség igazolási eljárást a termékre vonatkozó jóváhagyott műszaki specifikáció határozza meg. Az eljárásban vizsgálatokkal és bizonyítási eljárásokkal kell megállapítani, hogy a termék megfelel a rá vonatkozó műszaki specifikáció előírásainak.

7 A megfelelőség igazolás módozatai
Megfelelőségi tanúsítvány (1) A termék megfelelőségének igazolása egy kijelölt tanúsító szervezet által az alábbiak alapján: A gyártó feladatai: gyártásellenőrzés az üzemben vett mintáknak a gyártó által végzett további vizsgálata az előírt vizsgálati terv szerint. A kijelölt tanúsító szervezet feladatai: - A termék első típusvizsgálata - Az üzem és a gyártásellenőrzés alapvizsgálata; - A gyártásellenőrzés folyamatos felügyelete, értékelése és jóváhagyása; - A műszaki specifikáció, illetve meghatározott esetben, az üzemben, a kereskedelmi forgalomban vagy az építkezés helyszínén vett minták szúrópróbaszerű vizsgálata. (1+)

8 Szállítói megfelelőségi nyilatkozat
Első lehetőség (2) A gyártó feladatai: termék első típusvizsgálata gyártásellenőrzés műszaki specifikáció, illetve meghatározott esetekben, az üzemben vett minták vizsgálata az előírt vizsgálati terv szerint. (2+) A kijelölt tanúsító szervezet feladatai: A gyártásellenőrzés tanúsítása az alábbiak alapján: - az üzem és a gyártásellenőrzés alapvizsgálata - a műszaki specifikáció, illetve meghatározott esetekben, a gyártásellenőrzés folyamatos felügyelete, értékelése és jóváhagyása. (2+)

9 Második lehetőség (3) a termék első típusvizsgálata egy kijelölt vizsgálólaboratórium által; gyártásellenőrzés a gyártó által.

10 Harmadik lehetőség (4) A termék első típusvizsgálata a gyártó által; Gyártásellenőrzés a gyártó által.

11 CE megfelelőségi jelölés alkalmazása
Építési termékre CE megfelelőségi jelölés csak akkor helyezhető el, ha a megfelelőség igazolása - honosított harmonizált szabvány vagy - európai műszaki engedély alapján történt és a termék megfelel valamennyi rá vonatkozó jogszabályban meghatározott alapvető követelménynek. A terméket a megfelelőség igazolás mellett a szállítónak megfelelőségi jelöléssel kell ellátnia. A CE megfelelőségi jelöléssel jogszerűen ellátott import termékek korlátozás nélkül hozhatók forgalomba.

12 Az MSZ EN 17025 szerint akkreditált laboratórium
Jelölés Tartalom Érvénybelépés dátuma MUL-01 Helyi iratkezelés MUL-02 Vizsgálati minták kezelése

13 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5."

Hasonló előadás


Google Hirdetések