Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása"— Előadás másolata:

1 A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása

2 Általános jellemzés A földrajzi kísérletekkel a természetben végbemenő jelenségeket és folyamatokat mesterséges környezetben végezzük el és figyeljük meg. A kísérletezés során a tényezők változtatásával dinamikusan szemléltethetők a különböző kölcsönhatások. A földrajzi kísérletek túlnyomó többsége modellkísérlet. A természeti kísérletek ritkák.

3 A földrajzi kísérletek alkalmazása
Demonstrációs kísérletek. A tanító végzi el. Pl. törvénymegállapító kísérletekkel a tanulók induktív úton haladva jutnak el az általánosításig. Bizonyító kísérletek. A tanító közli a természeti folyamat törvényszerűségeit, majd kísérletekkel igazolják. Pl. a síksági folyó kanyarogva folyik, különböző részein eltérő munkát végez > terepasztal

4 A földrajzi kísérletek alkalmazása
Tanulói kísérletek. A tanulók végzik el egyénileg, párosan vagy csoportosan. Az irányítás és az értékelés a tanító feladata. Gondos előkészítést igényel. Be kell tartani a kísérletek algoritmusát.

5 A kísérletek előkészítése
Törekedni kell arra, hogy a legegyszerűbb anyagokat és eszközöket használjuk, amelyekkel a jelenségeket jól be lehet mutatni. A kísérletet úgy kell megtervezni, hogy a tanulók jól lássák a jelenségeket. A kísérletek a jelenségek lényegére irányuljanak. Legyenek bennük természet- és környezetvédelmi szempontok is. A tanító előre végezze el a kísérleteket és állítsa be a pontos paramétereket!

6 A kísérletek végrehajtása
A kísérlet céljának meghatározása. Problémafelvetés > tanító. Válaszok > tanulók. Összefüggések megállapítása. Az eszközök bemutatása használata. A balesetveszély megbeszélése. Megfigyelési szempontok megadása. A kísérletezés közben a tanulók figyelmét a fontos jelenségekre kell irányítani.

7 A kísérletek végrehajtása
A tanulók mondják el látottakat. A tanító irányítsa a figyelmüket a lényegre. A látottak, hallottak alapján állapítsanak meg általánosításokat és törvényszerűségeket. A kísérlet rögzítése rajzban és írásban. A megismert törvényszerűségeket a valóságos folyamatokhoz kell kapcsolni. A tanulók munkájának az értékelése.

8 Jellemző földrajzi kísérletek az alsó tagozatban
A szél keletkezése. A szél munkája, a homokmozgás. A folyó felszínalakító tevékenysége. Eróziós folyamatok. Vulkánosság. A Föld forgása és keringése a Nap körül. Csapadékképződés.


Letölteni ppt "A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések