Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Foglalkoztatási és Szociális Hivatal

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Foglalkoztatási és Szociális Hivatal"— Előadás másolata:

1 Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Sajtótájékoztató a munkaerő-piaci helyzet alakulásáról 2007. augusztus 2.

2 Országosan 70 ezer bejelentett álláshely várta a regisztrált álláskeresőket 2007 júliusában
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségein a munkaadók július hónap folyamán üres álláshelyet jelentettek be, melyből munkahely volt támogatás nélküli. Július hónapban a munkaközvetítéshez összesen 70 ezer álláshely állt rendelkezésre, ebből 29,1 ezer maradt betöltetlen.

3 Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségein bejelentett álláshelyek a nemzetgazdaság egészére becsült munkaerőigénynek mintegy 25–30%-át teszik ki. Ebből kiindulva egy átlagos hónapban 200–250 ezer üres álláshely becsülhető a nemzetgazdaság egészében.

4 Az üres álláshelyek betöltése több csatornán keresztül történik
az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségein a magánközvetítők, és a munkaerő-kölcsönzők segítségével, valamint önerőből (pl. újsághirdetés, pályázat stb.). A szervezett közvetítői tevékenység közel háromnegyede a munkaügyi kirendeltségeken történik.

5 Az Állami Foglalkoztatási Szolgálathoz tartozó hét regionális munkaügyi központ 167 kirendeltségén július végén összesen 412,2 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők száma. Ez az előző hónaphoz képest 9,6 ezer fős, az egy évvel korábbihoz képest 35,6 ezer fős növekedést jelent.

6 A szezonálisan kiigazított adatok szerint kismértékben csökkent a nyilvántartott álláskeresők létszáma 2007. júliusában a regisztrált álláskeresők létszámának szezonálisan kiigazított értéke 426,3 ezer fő volt, míg egy hónappal korábban 427,4 ezer főt tett ki. A foglalkoztatás és a munkanélküliség jellemzően szezonális jelenségek . Az időjárásnak kitett ágazatok miatt és az iskolaév által meghatározott ciklus következtében a nyilvántartott álláskeresők száma is erőteljes szezonális ingadozást mutat.

7 Az aktív foglalkoztatáspolitikai eszközökben résztvevők létszáma a második negyedévtől kezdődően folyamatosan emelkedik A foglalkoztatást elősegítő támogatásokban résztvevők érintett létszáma az első negyedév végéig tartó mérséklődést követően folyamatosan emelkedett: a májusi 56,8 ezer fős létszám 5,3%-kal haladta meg az előző havit. A legtöbben bér- és járulék jellegű támogatások 38,1% közhasznú foglalkoztatás 28,9% révén jutottak munkához.

8 2007. első öt hónapjában csaknem 38 ezer fő kapcsolódott be a különböző aktív foglalkoztatási programokba, a belépők fele közhasznú munkán dolgozott, és egynegyede bérjellegű támogatás igénybevételével talált munkalehetőséget.

9 A pályakezdők beáramlásának növekedési üteme az előző évhez képest csökkent
A nyilvántartott pályakezdő fiatalok létszáma a júliusi zárónapon főt tett ki, csaknem egynegyedével többet, mint júniusban. A év hasonló időszakának számát csupán 57 fővel haladta meg, mely stagnálásnak felel meg. A pályakezdők júliusi 7,8 ezer fős növekedése elmarad az ilyenkor szokásos értéktől.

10

11 A relatív mutatók átlagszámai mögött markáns területi különbségek húzódnak meg
Az egyes térségek helyzetének értékelését hivatottak megkönnyíteni a nyilvántartott álláskeresők relatív mutatói. Az egyik ilyen mutató a nyilvántartott álláskeresők számát a gazdaságilag aktív népesség százalékában mutatja be. A mutató kiválóan érzékelteti a régiók és a megyék munkaerő-piaci helyzetében tapasztalható rendkívül éles különbségeket, a főváros 3,1%-os adatától a Szabolcs megyei 20,6%-ig, miközben az országos átlag 9,4%.

12

13 A másik relatív mutató a nyilvántartott álláskeresők számát a munkavállalási korú népesség százalékában mutatja be Ennek a mutatónak az az előnye, hogy ezt akár településenként is meg lehet határozni. Az országos átlag (6,2%) és az egyes térségekre kapott értékek szintén jól mutatják az éles területi különbségeket.

14 A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez 2007. július


Letölteni ppt "Foglalkoztatási és Szociális Hivatal"

Hasonló előadás


Google Hirdetések