Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FOGYASZTÓK TÁJÉKOZTATÁSA. Az élelmiszerek csomagolásán, címkéin feltüntetett információkban a magyar fogyasztók hány százaléka bízik mindig, néha, illetve.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FOGYASZTÓK TÁJÉKOZTATÁSA. Az élelmiszerek csomagolásán, címkéin feltüntetett információkban a magyar fogyasztók hány százaléka bízik mindig, néha, illetve."— Előadás másolata:

1 FOGYASZTÓK TÁJÉKOZTATÁSA

2 Az élelmiszerek csomagolásán, címkéin feltüntetett információkban a magyar fogyasztók hány százaléka bízik mindig, néha, illetve soha? (A válaszadók százalékában.) Forrás: Nielsen piackutató vállalat

3 Mennyire jól értik meg az élelmiszerek csomagolásán látható címkék táplálkozással kapcsolatos információit? (A válaszadók százalékában.) Forrás: Nielsen piackutató vállalat

4 FOGYASZTÓK MEGTÉVESZTÉSÉNEK TILALMA A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. tv. (feketelista, átlagfogyasztó) Az Európai Parlament és Tanács 1924/2006/EK rendelete a az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról Magyar Élelmiszerkönyv Az élelmiszerekről jelöléséről szóló 19/2004. (II.26.) FVM-ESzCsM- GKM r. Az étrend-kiegészítőkről szóló 37/2004. (IV.26.) ESzCsM

5 ÁTLAGFOGYASZTÓ Az átlagfogyasztó az ésszerűen tájékozott, kritikus, ésszerű figyelmességgel és körültekintéssel eljáró fogyasztót jelenti. A fogyasztó ésszerűtlen képzettársítása nem tekinthető alkalmasnak az ügyleti döntés torzítására ( bolognai) A szubjektív, szélsőségesen túlzó kijelentések, amelyek nem szó szerint értendőek („szárnyakat ad”)

6 A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat Termék elhelyezése, polccímke (tejföl-frissföl, sajt-csízió, tejszín-növényi alapú habkészítmény, csokoládé-bevonó) Termékről adott tájékoztatás (csomagoláson képi, vagy grafikai úton megjelenítésre kerül egy gyümölcs, de a termék kizárólag aroma hozzáadásával készült, a tojás megnevezése alternatív, vagy szabad állattartásra utal, ugyanakkor a terméken levő kódszám (3) a ketreces tartást igazolja, helyben előrecsomagolt élelmiszereken feltüntetett súly, húskészítmények nevében egy adott állat neve akkor tüntethető fel, ha a termék hústartalmának legalább 70 %-a az adott állatfajtából származik, ) Tápanyag-összetételre vonatkozó állítások ( energiaszegény, zsírszegény, zsírmentes, alacsony cukortartalmú, cukormentes, nátriumszegény, vagy sószegény, élelmi rostban gazdag, fehérjeforrás, vitaminokban gazdag)

7 Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (nfh.hu) Pozitív lista ellenőrzés alapján-, kérésre Nemzeti Fogyasztói Termékkosár Termékre, szavazat alapján (Bogádi Hús Kft. Pécsi Sütőip. Kft.) Fogyasztóbarát embléma Pályázat 2012.05.31.


Letölteni ppt "FOGYASZTÓK TÁJÉKOZTATÁSA. Az élelmiszerek csomagolásán, címkéin feltüntetett információkban a magyar fogyasztók hány százaléka bízik mindig, néha, illetve."

Hasonló előadás


Google Hirdetések