A közigazgatási perek 2017. április 3..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
26. Jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat
Advertisements

KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Felkészülés a évi országgyűlési képviselő-választásra
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
Fogyasztói igényérvényesítés – bírósági eljárás
6. téma: A hatóság döntései
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
Szabálysértési méltányossági kérelem
Ingatlan-nyilvántartási jog Jogorvoslatok
Ügykezelői alapvizsga A közigazgatási hatósági eljárás szabályai
A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló CXL. törvény (Ket.) módosítása Az eljárási törvényt módosító rendelkezések.
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
Dr. Hegedűs Annamária Belügyminisztérium február 9.
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
Önkormányzati adóigazgatás aktualitásai március 4.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog. A tervezett előadások Az eljárás ügyészi szakasza A tárgyalás előkészítése Az első fokú tárgyalás Vád- és védőbeszédek.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
A felülvizsgálat előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A fellebbezési eljárás
Apasági (egyéb származási) perek,
Házassági perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A perújítás előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Bírósági felülvizsgálat Nappali tagozat Győr 2015.
A perújítás és a felülvizsgálat Dr. Nyilas Anna. Fogalma - jogerős bírósági ítélet megtámadására használható olyan rendkívüli perorvoslat, amelyet ált.
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény tervezete
Házassági perek sajátos szabályai Eljáró bíróság hatáskör járásbíróság illetékesség házassági perek szabályai köréből [Pp. XV. fejezet]: - vagylagos [Pp.
Győr-moson-sopron megyei kormányhivatal
A közigazgatási hatósági eljárás. A közigazgatás fogalma  A közigazgatás a közérdek érvényesítése céljából, a közhatalom birtokában végzett tevékenység.
A közigazgatási bíráskodás - A közigazgatási bíráskodás - Az eljáró bíróságok Polgári eljárásjog Polgári eljárásjogelőadás Dr. Pribula László egyetemi.
Bevezetés a jog- és államtudományokba 7. előadás A jogalkalmazás.
Közigazgatási hatósági eljárásjog
A közigazgatási perek I.
A Ket. jogorvoslási rendszere
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
Az általános közigazgatási rendtartás
Egyéb személyállapottal kapcsolatos perek
Jogorvoslatok nappali tagozat
Közigazgatási eljárás III.
A közigazgatási eljárás III. – Jogorvoslati rendszer
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások Szeptember 21. Dr. Molnár Judit.
Újratervezés a hazai közigazgatási eljárásjogban
A bírósági végrehajtás I.
Apasági (egyéb származási) perek,
Polgári ügyekben eljáró bíróságok
Az Európai Unió polgári eljárásjogának kialakulása, fejlődése Joghatósági szabályok az Európai Unióban Debrecen, november 16.
Illetékesség, kijelölés
Végrehajtási perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
26. Jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat
A közigazgatási bíráskodás alapjai
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
GONDNOKSÁGGAL KAPCSOLATOS PEREK SAJÁTOS SZABÁLYAI
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
Határozatok Fajtái Ítélet per érdemében ítélet teljességének elve
Polgári perjog előadás
Kompetenciák 1. Joghatóság
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog.
A civil szervezetek bírósági nyilvántartásával kapcsolatos eljárási szabályok módosulása Gyula, február 27. Előadó: dr. Réfi Edit.
A HÁZASSÁGI PEREK KÖZÖS SZABÁLYAI
Közbeszerzési Döntőbizottság
Szakfelügyeleti tapasztalatok
KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
Néhány ábra (Büntető eljárás- 2)
Előadás másolata:

A közigazgatási perek 2017. április 3.

= A közigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálata A közigazgatási perek = A közigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálata Jellemzői: - rendkívüli, - szervezeten kívüli - általános jellegű jogorvoslat - nincs halasztó hatálya - nem teljes felülvizsgálat.

Hatáskör és illetékesség HK: Közigazgatási és munkaügyi bíróság – 20 db ILL-i ok: az első fokon eljárt közigazgatási szerv székhelye (főszabály) + Specialitások: 1. Ha az első fokon eljárt közigazgatási szerv illetékességi területe több megyére terjed ki : a felperes belföldi lakóhelye, tartózkodási helye, belföldi székhelye. 2. Ha a határozat tárgya ingatlanhoz kapcsolódó jog vagy kötelezettség, ingatlanra vonatkozó jogviszony: az ingatlan fekvése. 3. Ha a határozat bejelentéshez vagy engedélyhez kötött: ahol a tevékenységet gyakorolják, vagy gyakorolni kívánják. 4. Ha az első fokon eljárt közigazgatási szerv illetékessége az egész országra kiterjed:Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (kizárólagos illetékesség)

Perindítás Feltételei: A keresetlevél tartalma: 1. Fellebbezési jog kimerítését követően 2. közléstől számított 30 napos határidő (igazolás van!) 3. elsőfokú közigazgatási határozatot hozó szervnél (A bírósához benyújtott keresetlevél specialitása) A keresetlevél tartalma: - Pp. 121. § + - a közigazgatási határozat száma - tudomásszerzés módja, ideje - utalás, hogy a jogi képviselő meghatalmazása a perre is kiterjed (- Végrehajtás felfüggesztése, tárgyalás tartása)

Felek a közigazgatási perben Felperes: - ügyfél - a hatósági eljárás egyéb részvevője (a rá vonatkozó rendelkezés vonatkozásában) - Ügyész Alperes: Közigazgatási szerv, aki a felülvizsgálni kért határozatot hozta (I. vagy II. fokú szerv)

Intézkedés a keresetlevél alapján Az elsőfokú közigazgatási szerv a keresetlevelet az ügy irataival együtt öt napon belül felterjeszti a másodfokú közigazgatási határozatot hozó szervhez, amely azokat - a keresetlevélben foglaltakra vonatkozó nyilatkozatával együtt - tizenöt napon belül továbbítja a bírósághoz. Ha a közigazgatási eljárásban ellenérdekű ügyfél szerepelt, a bíróság értesíti őt a beavatkozás lehetőségéről. Ha a közigazgatási határozat meghozatalára szakhatósági állásfoglalás alapulvételével került sor, az alperes a szakhatóságot perbe hívhatja, amely a perbehívást nem utasíthatja vissza.

Tárgyalás a közigazgatási perekben Főszabály: tárgyaláson kívüli eljárás De: Tárgyaláson jár el a bíróság, ha - a felek bármelyike kéri (Tárgyalás tartását az ügyfél - a keresetlevélben, a közigazgatási szerv a keresetlevélben foglaltakra vonatkozó nyilatkozatában kérheti.) - a bíróság dönt így. Nem lehet a pert tárgyaláson kívül elbírálni, ha - bizonyítást kell lefolytatni (kivéve okirati biz.) - ügyészi felhívás és felügyeleti intézkedés esetében, - ha a felperes az alperes kereseti ellenkérelmének kézhezvételétől számított nyolc napon belül írásban tárgyalás tartását kéri, illetve - ha a bíróság a per elbírálására már tárgyalást tűzött ki.

Határozatok a közigazgatási perekben A bíróság a megtámadott közigazgatás határozatot Hatályon kívül helyezi, és a határozatot hozó szervet új eljárásra, új határozat hozatalára kötelezi. Megváltoztatja Pl. örökbefogadással, szülői felügyeleti jogokkal kapcsolatos határozatok, ingatlanügyi hatóság egyes határozatai, adó-, vagy illetékkötelezettség megállapításáról rendelkező határozatok, a társadalombiztosítási határozatok, stb.

Perorvoslatok Fellebbezés: NINCS – főszabály! Kivétel: ha a közigazgatási pert olyan elsőfokú határozat bírósági felülvizsgálata iránt indították, amely ellen közigazgatási úton nincs helye fellebbezésnek és e határozatot a bíróság törvény alapján megváltoztathatja. Felülvizsgálat: VAN (általános szabályok szerint) Perújítás: VAN (általános szabályok szerint)

Köszönöm a figyelmet! Dr. Molnár Judit