Az egészséges táplálkozás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Advertisements

8. rész. A koleszterin Klikk a folytatáshoz. A koleszterinről sűrűn írnak a sajtóban, gyakran foglalkoznak vele a televízióban is. Nem véletlenül, hiszen.
Emberformáló folyamatok Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Vállalati gazdasági kérdések Pékakadémia2010.április.20.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Klikk a folytatáshoz!. Mi a vércukor? A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, idegen szóval glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél 4,5 - 6,5 mmol/l.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep bemutatása 9.a 4. csoport.
Búvárok csoport: - Babos Gréta - Lajtai Barnabás - Nagy Bianka - Süte Tamás Keszthely, március 22. Klikkelve lépj tovább!
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
Hypertonia Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I.(szerk.)Népegészségügyi orvostan 140 és/vagy 90 Hgmm-t elérő és az.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
9. rész. Egészséges táplálkozás 9.1. Kalóriaszükséglet Klikk a folytatáshoz.
A háztartások életszínvonala. Tartalom 1.Bevezetés 2.Jövedelmi helyzet 3.Szegénység vagy társadalmi kirekesztődés 4.A háztartások fogyasztása 5.Összegzés.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje
Az időskorúak dialíziskezelésének epidemiológiája
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép
Dohányzás,nikotin függőség
Egészséges táplálkozás
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
Valószínűségi kísérletek
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
Becslés gyakorlat november 3.
A napsugárzás jótékony hatásai:
6. rész: Otthoni vérnyomásmérés
9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Szervezetfejlesztés II. előadás
Környezetgazdaságtan 1
A mozgási elektromágneses indukció
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Család és iskola Nevelés.
Kognitív viselkedés-tréning cukorbetegek és veszélyeztetettek számára
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Felhasználóképzés a kórházban
A légkör anyaga és szerkezete
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
A szállítási probléma.
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Tóalmási Mesevár Óvoda és Konyha
A humán genom projekt.
A gazdasági fejlettség mérőszámai
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Előadás másolata:

Az egészséges táplálkozás ASG Gépgyártó Kft. Támop-6.1.2-11/1-2012-0138 2800 Tatabánya, Mészáros u. 4. Az egészséges táplálkozás

Táplálékpiramis

Az egészséges táplálkozás A szervezet működésének alapja a táplálkozás. A szervezetbe kerülő legtöbb tápanyagot először le kell bontani egyszerűbb építő kövekre, majd ezekből újra fel kell építeni, szintetizálni kell a bonyolultabb, csak az emberi szervezetre jellemző molekulákat. Ezek a vér, illetve a szövetek közötti folyadék közvetítésével jutnak el a végfelhasználás helyére, a sejtekbe.

Életfenntartó energiaszükséglet A táplálék felvételéhez és lebontásához kémiai formában raktározott energiára van szükség, amelyeket szintén a tápanyagoknak kell tartalmazniuk. Energiát igényel még a sejt és izom mozgások megvalósítása, az anyagcsere közbeeső termékeinek felvétele illetve leadása, szállítása, a növekedés, a kopások pótlása, a szaporodás, az enzimek pótlása.

Nem mindegy, hogy mit eszünk! Az elfogyasztott táplálék összetétele, minősége, mennyisége, a táplálkozás gyakorisága alapvetően meghatározza közérzetünket, jólétünket és betegségeinket. Egy egészséges felnőtt ember évente fél tonna élelmet fogyaszt el. Ez a mennyiség alaposan igénybe veszi az emésztéssel foglalkozó gyomor-béltraktust. A bélcsatorna kb. 7,5 - 8 méter hosszú csőrendszer, melynek felületét a bélboholy-rendszere kb. 200 négyzetméternyi területre növeli.

Nem mindegy, hogy mit eszünk! Egy ország lakosságának táplálkozása jelentősen befolyásolja az egészséget és az életkor alakulását. Magyarországon a férfiak átlagéletkora tíz, a nőké hét-nyolc évvel alacsonyabb, mint tőlünk pár száz kilométerrel nyugatabbra. Azokban az országokban élő emberek nem csupán tovább élnek mint mi, hanem hosszabb ideig maradnak egészségesek is! Az EGÉSZSÉGRE KÁROS HATÁSOK megközelítően 43 %-a az életmódból ered - a többi kár genetikai eredetű (27%), környezeti ártalom (19%) és az egészségügyi ellátás hibája (11 %). A 18-19. század elején végzett néprajzi megfigyelések egyértelműen bizonyítják, hogy a mai betegségeink túlnyomó többsége táplálkozás okozta civilizációs betegség – az élelmiszerek túlzott feldolgozása.

A szervezet tápláltsága Alapvetően a testtömeg és a testmagasság aránya. BMI = testtömegindex A civilizált országokban manapság a mozgásszegénység és a túltáplálás jellemző, aminek eredményeként a gyermekek egynegyede túlsúlyos.

A túlzott energiabevitel következményei Elhízás – testzsír %-os aránya nő. Férfiaknál 25-28%-ot, nőknél 32-36,5%-ot meghaladja az elhízott ember. A többletenergia depózsír formájában halmozódik fel.

A kövérség veszélyei Növeli a magas vérnyomás, koronáriás szívbetegség, a felnőttkori diabetesz, az epekövesség degeneratív izületi betegségek, a műtéti altatás és sebészi beavatkozás kockázatát!!!

Tippek az egészséges életmódhoz Több zöldségköret tészta helyett Mindig reggelizz! Fontosak a rostok (gyümölcsök) Aludj eleget! Alkoholt csak módjával Igyál sok vizet! Figyelj a túlzott nassolásra Többször keveset Mindig egyél fehérjét!

Fontosak a vitaminok! A szervezetre gyakorolt hatásuk: Elősegíti a sejtek anyagcseréjét, fokozza azok ellenálló- és regenerációs képességét. Védi és fertőzésekkel szemben ellenállóvá teszi a hámréteget, gátolja a hámréteg kiszáradását és a szőrzet kihullását. Elősegíti a sebgyógyulást. Szabályozza a faggyúmirigyek működését. Befolyásolja a glükogénképzést. Hat a pajzsmirigy működésére. Akne kezelésére alkalmazzák. Az öregedés folyamatában a külső tényezők pl. a napfény öregedést okozó hatásának kivédésében jelentős. Megköti az aktív szabadgyököket, mivel az A- vitamin előanyaga a β - karotin antioxidáns hatású. A β - karotin semlegesíti a szervezetben termelődő és a külső forrásból származó szabadgyököket. Elnyomja a bőrben ultraviola sugárzás hatására keletkező aktív oxigénmolekulákat.

Egészséges életmód A táplálkozás mellett nagyon fontos a lelki béke és a rendszeres testmozgás is! Ép testben ép lélek!