Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

6. rész: Otthoni vérnyomásmérés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "6. rész: Otthoni vérnyomásmérés"— Előadás másolata:

1 6. rész: Otthoni vérnyomásmérés
Szív az életért 6. rész: Otthoni vérnyomásmérés Klikk a folytatáshoz!

2 A betegek sokszor más vérnyomást mérnek otthon, mint az orvosi rendelőben az orvos.
Ennek oka lehet az is, hogy otthon rosszul mérnek. Ahhoz, hogy mindig megbízható eredményt kapjunk, célszerű tudni, hogyan mérjük meg helyesen vérnyomásunkat otthon.

3 1. A mérés előtt maradjon nyugalomban legalább öt percig, a mérést nyugodt körülmények között, egy normál magasságú asztalnál ülve végezze. Alkarját nyitott tenyérrel felfelé fektesse az asztalra úgy, hogy könyöke is feküdjön az asztalon. Mérés közben karját lazítsa el, ne mozogjon, ne beszélgessen.

4 2. Vegye le kardigánját, pulóverét, vagy zakóját, de egy vékony ing fennmaradhat, az általában nem zavarja a mérést. Mindenképpen kevésbé, mintha feltűrné ingujját és elszorítaná a verőerét.

5 3. A testmozgás, sportolás, evés, ivás, kávé, dohányzás és alkoholfogyasztás befolyásolják a vérnyomást, ezért, ha a nyugalmi vérnyomására kíváncsi, mérés előtt kerülje e tevékenységeket.

6 4. A mandzsetta szélességi és hosszúsági méretét a felkar kerületének megfelelően választjuk meg. Normál mandzsetták általában cm felkar kerületig teszik lehetővé a pontos mérést. Gyermekek és vastag karú felnőttek részére speciálisan beállított vérnyomásmérő és megfelelő méretű mandzsetta szükséges.

7 5. A méréshez a mandzsettát olyan szorosan és olyan formán kell felhelyezni, hogy teljes szélességében egyenletesen feküdjön a felkaron. A könyökhajlattól kb. két ujjnyira legyen.

8 6. Ha ún. félautomata vérnyomásmérője van, határozott, gyors mozdulatokkal pumpálja fel a nyomást a várható szisztolés érték fölé Hgmm-rel. Automata készüléknél állítsa be a fenti értékhez legközelebb eső számot. Így csökkentheti a mérés idejét.

9 7. Mindig ugyanabban az időben mérje vérnyomását, és vezessen naplót
7. Mindig ugyanabban az időben mérje vérnyomását, és vezessen naplót. Rajzolja meg vérnyomásának grafikonját.. Kezelőorvosának mutassa meg a naplót!

10 8. A pszichológiai tényezőket is figyelembe kell venni
8. A pszichológiai tényezőket is figyelembe kell venni. Azok, akik túlságos félelemmel figyelik saját értékeiket, inkább ne mérjék maguk vérnyomásukat, mert túlzott lelki reakciójuk befolyásolják az értéket.

11 Hogyan ne mérjünk? Mit ne tegyünk a vérnyomésmérés előtt és alatt?

12 Mérés előtt ne végezzen nehéz fizikai munkát!

13 Mérés előtt ne egyen, ne igyon!

14 Mérés előtt, alatt ne dohányozzon!

15 Mérés előtt ne vegyen forró fürdőt, vagy ne zuhanyozzon!

16 Mérés előtt, alatt kerülje az izgalmi állapotokat!

17 Az oszcillometriás elven működő vérnyomásmérők csak akkor adnak pontos eredményt, ha a szív ritmusa szabályos. Ritkán annyira gyenge lehet a pulzus, hogy méréséhez a hallgatózásos kiértékelés javasolt.

18 Következő részben a magas vérnyomás okairól lesz szó.


Letölteni ppt "6. rész: Otthoni vérnyomásmérés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések