Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Merre tovább magyar mezőgazdaság?"— Előadás másolata:

1 Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Győrffy Balázs elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tata, november 14.

2 Idei eredmények Felemás évet zár a magyar mezőgazdaság: a növénytermesztés jó eredményeket ért el, egyes állattenyésztési ágazatokban viszont válság volt. A nyári betakarítású növények termésmennyisége 8 millió tonna volt, ez 20 %-kal haladta meg az elmúlt 5 év átlagát. Őszi búza: 5,28 millió tonna (az 5,14 tonna/hektáros termésátlag 22 %-kal volt magasabb az elmúlt 5 év átlagánál).

3 Idei eredmények A kukoricatermés elérheti a 9 millió tonnát (33 %-kal haladhatja meg az elmúlt 5 év átlagát). Napraforgó: 1,8 millió tonna (ezzel elsők vagyunk az EU-ban). Ez kedvező a GDP szempontjából (a II. negyedévi 2,6 %-os növekedésből 0,4 %-ot adott az agrárium).

4 Idei eredmények Piaci zavarok, alacsony felvásárlási árak (sertés- és tejágazat). A szarvasmarha-állomány nőtt (+2 %), a sertésállomány viszont csökkent (-3 %). Az utóbbi hónapokban némileg normalizálódott a helyzet. Növekvő globális kereslet az állati fehérjék iránt.

5 Támogatások Támogatás nélkül a termelők zöme veszteséges lenne, pedig a támogatást fejlesztésre kellene fordítani. Vélhetően 2020 után is lesznek agrártámogatások, de a rendszer átalakulhat, és szigorodhatnak a feltételek. Vidékfejlesztési Program (VP): 1300 milliárd Ft. A források 70 %-ára kiírták a pályázatokat. A tervek szerint 2017 közepéig megjelenik az összes VP kiírás.

6 CETA A Visegrádi Országok agrárkamarái több ponton is aggályosnak tartják a megállapodást. Beruházási bírósági rendszer Eltérőek a termelési normák (takarmányozás, tartástechnológia), ezért a tengerentúlon olcsóbban állítanak elő bizonyos termékeket. Invazív fajok bejutása GMO

7 Őstermelői igazolvány
Új, kártya alapú igazolványok Hamisítás ellen védett, tartósabb, így öt évig hatályos. Az igazolvány egyben adathordozó is Kamarai okostelefonos alkalmazás, internetes felület a nyilvános adatok lekérdezéséhez Az igazolvány a gazdaságfehérítést is szolgálja.

8 Áfacsökkentés A NAK évek óta szorgalmazza az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését. A sertés termékpályán bevezetett áfacsökkentés igazolta a várakozásokat. Üdvözöljük az áfacsökkentés irányába tett lépéseket, javasoljuk ezt kiterjeszteni más termékekre, termékpályákra is.

9 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Merre tovább magyar mezőgazdaság?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések