Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS"— Előadás másolata:

1 EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

2 Mit jelent egészségesnek lenni?
Válaszd ki a felsorolt kijelentések közül azt a 3 legfontosabb megállapítást, amelyek szerinted az egészséges embert jellemzik! Soha nem beteg. Képes az autóbusz után szaladni, anélkül, hogy kifulladna. Könnyen alakít ki barátságokat. Rendszeresen spórtól. Kerüli a dohányzást és a drogokat. Kényelmes otthona van. Képes a problémák megoldására. Kerüli a sok adalékanyagot tartalmazó élelmiszereket. Soha nem tűnik lehangoltnak. Szép alakja van Erős hite van. Mindig jól érzi magát. 13. Odafigyel az élelmiszerek összetételére és kalória tartalmára 13. Odafigyel az élelmiszerek összetételére és kalória tartalmára

3 Mit tehetsz egészséged érdekében? - korszerű tanácsok -
Az egészséges táplálkozás a vásárlással kezdődik. A só fogyasztás mérséklése legyen szívügyed! Egyél naponta többször is zöldséget és gyümölcsöt! Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek! Ügyelj a zsiradékok mennyiségére és minőségére! Az édességeket, desszerteket csak mértékkel fogyaszd! Tej, tejtermék fogyasztása naponta ajánlott! 8. A sport nem helyettesíthető! Mit tehetsz egészséged érdekében?

4 A kiegyensúlyozott étrend kérdései

5 SZÉNHIDRÁTOK SZÉNHIDRÁTOK

6 FEHÉRJÉK FEHÉRJÉK

7 ZSÍROK ZSÍROK

8 ÉDESSÉGEK ÉDESSÉGEK

9 A SÓ

10 VITAMINOK VITAMINOK

11 FOLYADÉK FOLYADÉKOK

12 TÁPLÁLÉKPIRAMIS 18% zsírok édesség 25% fehérje 57% szénhidrát
édesség18% zsírok édesség

13 Számítsd ki a testsúlyodnak megfelelően a napi kalória szükségletedet!
Feladat: Számítsd ki a testsúlyodnak megfelelően a napi kalória szükségletedet! Feladat Számítsd ki testsúlyodnak megfelelően a napi kalória szükségletedet!

14 Tévhitek és tények Tévhit:
A zöldségek és gyümölcsök egészséges élelmiszerek, míg a zsírok egészségtelenek. Tévhit: a zöldségek és gyümölcsök egészséges élelmiszerek, míg a zsírok egészségtelenek.

15 A helyesen összeállított étrendben a zöldségek
Tévhitek és tények Tény: A helyesen összeállított étrendben a zöldségek és gyümölcsök nagyobb, míg a zsírok kisebb mennyiségben fordulnak elő. Tény: A helyesen összeállított étrendben a zöldségek és gyümölcsök nagyobb, míg a zsírok kisebb mennyiségben fordulnak elő.

16 Naponta egy alma a doktort távol tartja.
Tévhitek és tények Tévhit: Naponta egy alma a doktort távol tartja. Tévhit: Naponta egy alma a doktort távol tartja.

17 A kiegyensúlyozott táplálkozás egyik alapelve a
Tévhitek és tények Tény: A kiegyensúlyozott táplálkozás egyik alapelve a gyümölcsfogyasztás, de ez a mennyiség – bár több a semminél - nem elegendő. Optimálisan napi 4 alkalommal ajánlott gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani. Tény: A kiegyensúlyozott táplálkozás egyik alapelve a gyümölcsfogyasztás, de ez a mennyiség – bár több a semminél - nem elegendő. Optimálisan napi 4 alkalommal ajánlott gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani.

18 Minden barna kenyér rosttartalma nagy.
Tévhitek és tények Tévhit: Minden barna kenyér rosttartalma nagy. Tévhit: Minden barna kenyér rosttartalma nagy.

19 hogy malátával színezett. Ezért érdemes vásárláskor megnézni a termék
Tévhitek és tények Tény: Nem minden sötétebb színű kenyér, péksütemény készül teljes kiőrlésű lisztből, mert lehetséges, hogy malátával színezett. Ezért érdemes vásárláskor megnézni a termék összetételét is. Tény: Nem minden sötétebb színű kenyér, péksütemény készül teljes kiőrlésű lisztből, mert lehetséges, hogy malátával színezett. Ezért érdemes vásárláskor megnézni a termék összetételét is.

20 Csak úgy tudok lefogyni, ha kihagyok
Tévhitek és tények Tévhit: Csak úgy tudok lefogyni, ha kihagyok egy – két étkezést, elsősorban a reggelit. Tévhit: Csak úgy tudok lefogyni, ha kihagyok egy – két étkezést, elsősorban a reggelit.

21 A bőséges reggeli elengedhetetlen még fogyókúra esetében is.
Tévhitek és tények Tény: Ezzel a „módszerrel” nem lehet lefogyni, sőt kifejezetten helytelen táplálkozási szokásokat lehet kialakítani. A bőséges reggeli elengedhetetlen még fogyókúra esetében is. Tény: Ezzel a „módszerrel” nem lehet lefogyni, sőt kifejezetten helytelen táplálkozási szokásokat lehet kialakítani. A bőséges reggeli elengedhetetlen még fogyókúra esetében is.

22 Közmondások Akkor becsüli az ember az egészséget,amikor nincs. Jobb egészségesen szegénynek lenni, mint betegen gazdagnak. Egészséges, mint hal a vízben. A kutya is füvet eszik, mikor beteg. Rövid a torkosság, hosszú a betegség. Árt a szépségnek. A szem a lélek tükre. A víz a legjobb ital.

23 Házi feladat: A kalóriatáblázat segítségével határozd meg azt a kalória mennyiséget amelyet a tegnap elfogyasztott élelmiszerek által bevittél a szervezetedbe. A kapott értéket hasonlítsd össze a testsúlyodnak megfelelő kalória szükséglettel! Házi feladat: A kalóriatáblázat segítségével határozd meg azt a kalória mennyiséget amelyet a tegnap elfogyasztott élelmiszerek által bevittél a szervezetedbe. A kapott értéket hasonlítsd össze a testsúlyodnak megfelelő kalória szükséglettel!


Letölteni ppt "EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS"

Hasonló előadás


Google Hirdetések