Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

8. rész. A koleszterin Klikk a folytatáshoz. A koleszterinről sűrűn írnak a sajtóban, gyakran foglalkoznak vele a televízióban is. Nem véletlenül, hiszen.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "8. rész. A koleszterin Klikk a folytatáshoz. A koleszterinről sűrűn írnak a sajtóban, gyakran foglalkoznak vele a televízióban is. Nem véletlenül, hiszen."— Előadás másolata:

1 8. rész. A koleszterin Klikk a folytatáshoz

2 A koleszterinről sűrűn írnak a sajtóban, gyakran foglalkoznak vele a televízióban is. Nem véletlenül, hiszen a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik legfontosabb rizikótényezője.

3 Mi az a koleszterin? A koleszterin a vérben keringő zsírféleség. A szervezet számos működésében szerepet játszik, a cukorhoz hasonlóan a vér élettani alkotórésze is. Akkor válik az egészséget fenyegető problémává, ha a vérszintje túlságosan magasra emelkedik.

4 Tudni kell még, hogy a koleszterin- anyagcserében létezik „jó” (HDL) és „rossz” (LDL) koleszterin. A „rossz” koleszterin lerakódhat az artériák belhártyája alatt, és az érfal elmeszesedését, szűkületét. okozza. A „jó" koleszterin - azaz a HDL - az egyes vérzsírokat, az LDL-koleszterint kivonja a vérből, és visszaszállítja a májba.

5 A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében ezért előnyös, ha a „jó” koleszterinek (HDL) aránya nő, és a „rossz” koleszteriné (LDL) csökken.

6 Sokan csak akkor szereznek tudomást magas koleszterinszintjükről, ha már komoly tünetek jelentkeznek, a vér koleszterinszintjéről pedig egyetlen csepp vérből is tájékozódhatunk. A patikákban kaphatóak koleszterin- meghatározó készülékek, de a felkészült háziorvosi rendelők is rendelkeznek ezzel az eszközzel.

7 A koleszterin más vegyületekkel együtt felhalmozódhat a vérerek belhártyája alatt és érelmeszesedést okozhat. A kialakult koleszterin-lerakódások miatt csökken az artériákban a véráramlás, sőt az artériák olykor el is záródnak.

8 A szívizom vérellátását biztosító koszorúerekben képződő koleszterin- lerakódások anginát vagy szívinfarktust okozhatnak. A vérben keringő koleszterin mennyiség kb. 80%-a a májban, a szervezet saját „koleszteringyárában” termelődik; kb. 20% a táplálékkal jut a szervezetbe.

9 Az örökletes tényezőket természetesen nem befolyásolhatjuk, az életmód megváltoztatásával azonban csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata. Tanácsos ellenőriztetni a vér koleszterinszintjét.

10 A vér koleszterinszintjét kizárólag vérvizsgálattal határozzák meg. – Mi a teendő, ha az érték kisebb, mint 5,2 mmol/l? Ez azt jelenti, hogy a koleszterinszint normális. Kb. 5 év múlva vagy háziorvosa tanácsára ismételje meg a vizsgálatot.

11 – Mi a teendő, ha az érték 5,2 - 6,5 mmol/l között van? Ez határérték-tartomány, ahol szükséges átgondolni, mit lehetne tenni a koleszterinszint csökkentése érdekében (pl. életmód-változtatással, sportolással), Ebben az esetben már évente, vagy az orvos tanácsára ellenőriztetni kell a koleszterinszintet.

12 Mi a teendő, ha az érték 6,5-7,8 mmol/l? Ez a koleszterinszint már magasnak számít, nagy a veszélye a szív- és érrendszeri megbetegedésnek. Életmód-változtatással próbálja csökkenteni ezt az értéket és forduljon kezelőorvosához, aki szükség esetén további vizsgálatokat végeztet.

13 7,8 mmol/l fölött a koleszterinszint rendkívül magas. Mielőbb a kezelőorvos tanácsát kell kérni. Elképzelhető, hogy az orvos gyógyszeres kezelést ír elő. Pontosan követni kell az orvosa utasításait, de ne feledkezzünk meg az egészséges életmódról sem; íly módon fokozhatjuk a gyógyszer hatásosságát.

14 Hogyan normalizálható a koleszterinszint? Szigorú rendszabályok betartásával általában három hónapon belül látványos eredmény mutatkozik, ám ha ez nem hozza meg a kívánt eredményt, akkor gyógyszeres kezeléshez kell folyamodni. A modern gyógyszereknek kevés mellékhatásuk van, s ha betartjuk a következő előírásokat máris sokat tettünk egészségünk megőrzéséért.

15 Jó, ha étrendünket változatossá tesszük...

16 ...ha csökkentjük étrendünk zsírtartalmát,...

17 ...ha több rostokban gazdag élelmiszert fogyasztunk,..

18 … ha több zöldséget és gyümölcsöt eszünk,

19 …ha megőrizzük ideális testsúlyunkat...

20 …ha nem feledkezünk meg a rendszeres testedzésről...

21 …ha nem fogyasztunk alkoholt...

22 ..ha sürgősen lemondunk a dohányzásról!


Letölteni ppt "8. rész. A koleszterin Klikk a folytatáshoz. A koleszterinről sűrűn írnak a sajtóban, gyakran foglalkoznak vele a televízióban is. Nem véletlenül, hiszen."

Hasonló előadás


Google Hirdetések