Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Klikk a folytatáshoz!. Mi a vércukor? A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, idegen szóval glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél 4,5 - 6,5 mmol/l.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Klikk a folytatáshoz!. Mi a vércukor? A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, idegen szóval glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél 4,5 - 6,5 mmol/l."— Előadás másolata:

1 Klikk a folytatáshoz!

2 Mi a vércukor? A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, idegen szóval glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél 4,5 - 6,5 mmol/l között változik. Étkezés után emelkedik, és két órán belül visszatér a normálishoz.

3 Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha a vércukor éhgyomri szintje 6 mmol/l-t rendszeresen meghaladja, étkezés után ez az érték általában 11 mmol/l fölé emelkedik, és 2 óra múlva nem tér vissza a kiindulási szintre.

4 Mi emeli a vércukrot? A vércukor két módon emelkedhet: – szénhidráttartalmú táplálék felvétel esetén, – a szervezet működészavara révén a máj fokozott cukorleadása által. (Ilyenkor kora reggel, éhgyomorra is észlelhető vércukorszint emelkedés)

5 Mi szabályozza a vércukor szintjét? Mi az inzulin? A vércukor szintjét a szervezet bonyolult, összehangolt mechanizmusa tartja egyensúlyban, amelyen belül a legfontosabb szerep a hasnyálmirigy szigetsejtjeiben termelődő hormonnak, inzulinnak jut.

6 Emésztőenzimeket választ ki, amelyek a nyombélbe jutnak, ahol segítik a táplálék lebontását. Hasnyálmirigy Speciális sejtjei inzulint termelnek.

7 Hogyan alakul ki a II. típusú cukorbetegség? A felnőtt- vagy időskori cukorbetegség feltételez ugyan bizonyos fokú hajlamot, de elsősorban az életmód zavaraira vezethető vissza.

8 Az ember szervezete sokszázezer éven keresztül megszokta a fizikai tevékenységet, az állandó jövés-menést, gyaloglást és a jelentős erőkifejtéssel járó munkavégzést. Az utóbbi 4-5 évtizedben az emberek mozgása nagymértékben lecsökkent,…

9 …többnyire ülő életmódra váltottak. Ugyanakkor a kevesebb mozgás révén csökkenő energiaigényt figyelmen kívül hagyva közel ugyanannyi táplálékot fogyasztanak. A szénhidrátfogyasztás energia felvételt jelent.

10 Energia felvétel és energia leadás egyensúlya esetén a hasnyálmirigy inzulintermelése normális. =

11 Energia felvétel, felhasználás nélkül testsúlygyarapodáshoz vezet.

12 Minél több zsírsejt van a szervezetben a hasnyálmirigynek annál több inzulint kell előállítania a normális vércukorszínt fenntartásához, bizonyos idő után a hasnyálmirigy kimerül.

13 Nagyon gyakori, hogy a hasnyálmirigy folytatja az inzulin termelését, sőt néha a normálisnál nagyobb mennyiségben is, viszont a szervezet nem tudja kellőképpen hasznosítani, aminek viszonylagos inzulinhiány a következménye.

14 Csak az utóbbi évtizedben került felismerésre, hogy a II. típusú cukorbetegség esetén nemcsak a vércukorszint emelkedésről van szó, hanem a vércukor mellett megemelkedik a vérzsírok szintje, a vérnyomás. Ezek, a szív- és érrendszeri megbetegedések legfontosabb kockázati tényezői.

15 Nagyerek károsodása: érszűkület, magas vérnyomás.

16 A kisebb erek belső felszínén cukorral kapcsolódó fehérjék rakódnak le, melyek a vérkeringés zavaraihoz vezetnek, s nyomukban nehezen gyógyulnak a sebek. Leginkább a szem és a vese ereit károsítják.

17 Cukorbetegség gyanúja esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Vér és vizeletvizsgálattal megállapítják a cukorszintet és a betegség típusának megfelelő kezelési módot. A nem kellően megválasztott kezelési forma, az edukáció hiánya életet veszélyeztető szövődményekhez vezethet.

18 Ha valaki mindent megtesz annak érdekében, hogy a mai élet káros oldalait kiküszöbölje, ezzel egyúttal mindent megtett a cukorbetegség megelőzéséért, vagy a már kialakult cukorbetegség feltartóztatásáért. Mi tehát a konkrét teendő?

19 A nem inzulinnal kezelt — túlnyomórészt túlsúlyos vagy kövér — II. típusú cukorbetegek esetében mindennél fontosabb: — a diétás kezelés, — fokozott testedzéssel kiegészítve. >>>> folytatjuk


Letölteni ppt "Klikk a folytatáshoz!. Mi a vércukor? A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, idegen szóval glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél 4,5 - 6,5 mmol/l."

Hasonló előadás


Google Hirdetések