Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner."— Előadás másolata:

1 A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner Zsuzsanna PTE BTK Társadalmi Kapcsolatok Intézete Közösségi és Szociális Tanulmányok Tanszék

2 Elöregedő társadalmak Kettős öregedési folyamat A demográfiai folyamatokat leíró mutatószámok a korösszetétel változásait írják le, de … (Vargha, 2015) Forrás: KSH

3 Elöregedő társadalmak A XXI. században a nyugdíjasok új generációja jelent meg, akik: képzettebbek, aktívabbak, mint elődeik.

4 Elvek Deficit modell --- Aktivitás elméletek

5 Elvek Idősekről való gondolkodást befolyásoló dokumentumok: Nemzetközi „Aktív idősödés” (WHO, 2002) Időskori biztonság Autonómia Függetlenség Egészség

6 Elvek Hazai „ Idősügyi Nemzeti Stratégia” (81/2009. (X.2.) OGY határozat) » a születéskor várható élettartam közelítése az európai uniós átlaghoz » az egészségben eltöltött évek számának növelése, » az aktív élet fenntartásának növelése » az időskori jövedelembiztonság megteremtése, » a társadalmi integráció erősítése » a különböző összehangolása » az idősek élethosszig való tanulásának támogatása,, » az „aktív idősödés” feltételeinek erősítése, » az idősödési folyamat „menedzsmentje” » a társadalmi szemléletváltás

7 Szabályok Magyarország Alaptörvénye (2011. április 25.) XIX. Cikk (1) „…Anyaság, betegség, rokkantság, fogyatékosság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség …” XVI. Cikk (4) „A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni.”

8 Szabályok 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról Szociális szolgáltatások az idősödő és az idős generáció tagjai számára

9 Gyakorlat Jogszabályváltozások hatásai Ellátásból kiszorulók Ellátottak fizikai, mentális állapota Intézmények feladatainak átalakulása Hosszú távú gondozás/gondoskodás

10 Gyakorlat Kinek kell a jövőben gondoskodni a rászoruló idősekről, hogy biztosított legyen a korosztály számár a magas színvonalú ellátás? A családnak és a helyi közösségeknek? Az önkéntes szektornak? A piaci szektornak? Az államnak?

11 Gyakorlat Ki és hogyan tudja igénybe venni a szolgáltatásokat? Elérhető-e az adott településen? Jogosult-e az elérhető szolgáltatások igénybevételére? Az elérhető szolgáltatásokat kívánja-e igénybe venni?

12 Gyakorlat A 80 éves és idősebb korosztály számának jelentős növekedése, milyen módon alakítja át a gondozás rendszerét? Valóban növekedni fog körükben a bentlakásos intézmények szolgáltatása iránti igény?

13 Gyakorlat Gondozás vs szakápolás Gondozás kihívásai: Demencia Krónikus megbetegedések és azok szövődményei

14 Gyakorlat - Intézmények Ellátás Multidiszciplináris megközelítés Humánerőforrás: képzés, továbbképzés A minőségi szolgáltatáshoz szükséges infrastruktúra (Szabó, 2013)

15 A jövő… A korosztály érdekérvényesítő képessége hogyan módosul? A prioritás miként változik? Otthon közeli ellátások? Okos otthonok (beágyazott rendszerek)? Informális szektor feladata tovább növekszik? A gondozást nyújtók támogatása ???

16 Click to add text. KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner."

Hasonló előadás


Google Hirdetések