Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A napsugárzás jótékony hatásai:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A napsugárzás jótékony hatásai:"— Előadás másolata:

1 A napsugárzás jótékony hatásai:
2. Miért jó barátunk a Nap? A napsugárzás jótékony hatásai: jókedvre derít meleget ad világít gyógyít erősíti a csontokat

2 A Nap az élet forrása. Az élet sosem alakulhatott volna ki bolygónkon a Nap által közvetített energia nélkül.

3 A növények és az egész élővilág élete a napfénytől függ!
A fény csíráztatja, gyarapítja és irányítja - szabályozza a növények életét. A növények mindig az éltető napfény felé fordulnak, akárcsak ez a napraforgó.

4 szén-dioxid + víz táplálék + oxigén A növények zöld színtesteik segítségével hasznosítják a napsugarak energiáját, amelyet kémiai energiává alakítanak, táplálékot készítenek belőle.

5 Az átalakítás – fotoszintézis - során a felvett
zöldalgák oxigéntermelése Brazília esőerdőit „Földünk tüdejének” is nevezhetjük… Az átalakítás – fotoszintézis - során a felvett szén-dioxid beépül a raktározandó táplálékba (pl. szőlőcukor - keményítő), a víz elbontásából megmaradó oxigén pedig kibocsátásra kerül a környezetbe.

6 A növényevő állatok a növények elfogyasztásával ezt, a már táplálékba épített energiát szerzik meg, és építik belőle tovább saját szervezetüket.

7 Az állatevő állatok még több energiát igényelnek, így ők más állatokat fogyasztanak táplálékként, hogy még nagyobb táplálékmennyiséget, így nagyobb energiaszintet élvezhessenek. Így alakulnak ki az életközösségekben a táplálkozási láncok Bizony, az egész nem más, mint harc a napenergiáért!

8 A napjainkban bolygónk fő energiaforrásait biztosító nem megújuló energiahordozók, a kőolaj – földgáz és az ásványi szenek sem alakulhattak volna ki, ha az évmilliókkal ezelőtt élt élőlények nem építik testükbe a napsugárzás energiáját. Olyan ez, mintha ezek az üzemanyagok magukba tömörítenék sok ezer év, erdők és más élőlények testébe kötött napenergiáját. Kár, hogy ilyen gyorsan, gondolkodás nélkül elhasználjuk, sőt sokszor elpazaroljuk őket!

9 Még mi emberek is a táplálékokban a fotoszintézis által elraktározott napenergiát fogyasztjuk. A táplálék elégetésével (lassú égés) visszanyerhető az elraktározott energia. Jelenleg nem ismerünk ennél hatékonyabb energiatárolási lehetőséget.

10 A Nap az egész szervezetünkre összetett hatást gyakorol!
A látható fény nélkül képtelenek lennénk a körülöttünk lévő világot ilyen részletességgel érzékelni. Melegséget érzünk az infravörös - hősugarak miatt, amelyek a Föld zordabb hőmérsékleti viszonyait is élhetővé teszik. Lebarnulunk az ibolyán túli - UV sugárzás miatt, így védekezünk a Nap további káros hatása ellen. Az UV sugárzás egyben fertőtlenít is, mert megöli a kórokozókat.

11 D-vitamin termeléséhez (különösen a napos vidékeken)!
A napsugárzásnak (UVB sugárzásnak) köszönhetően a bőrünk aktív D-vitamint készít, amely segítségével a szervezetünk kalciumot képes felvenni, amely a csontokat, a fogakat és az izomzatot erősíti, így nem leszünk betegek (angolkórosak). Ehhez azonban nincs szükségünk túlzott napozásra, hiszen naponta elenyésző mennyiségű napsugárzás is elegendő a D-vitamin termeléséhez (különösen a napos vidékeken)!

12 Kedves gyerekek! A napsugárzás tehát gyógyít, növeli a szervezetetek védekező képességét, erősíti a csontokat és az izomzatot, meleget és fényt ad, mindeközben pedig jó kedvre derít és örömet okoz. De ne felejtsétek el, hogy okosan tartózkodjatok a Napon, mert az erős napsugárzás veszélyes lehet az egészségetekre!

13 Válaszolj a kvízkérdésekre!
Melyek a napsugárzás jótékony hatásai? (több válasz is lehetséges) gyógyít b. erősíti a csontokat c. fáradttá tesz Válasz: A napsugárzás gyógyít, növeli a szervezetünk védekező képességét, erősíti a csontokat és az izomzatot, meleget és fényt ad, és mindeközben jó kedvre derít, és örömet okoz. A fotoszintézis során a felvett …………………………… beépül a raktározandó táplálékba. cukor b. szén-dioxid. c. oxigén. Válasz: A fotoszintézis során a felvett szén-dioxid beépül a raktározandó táplálékba (pl. szőlőcukor - keményítő), a víz elbontásából megmaradó oxigén pedig kibocsátásra kerül a környezetbe. Mi emberek is a táplálékban elraktározott ………………………… fogyasztjuk. napenergiát b. meleget . c. gyógyító hatást Válasz: Még mi emberek is, a táplálékokban elraktározott napenergiát fogyasztjuk. A táplálék elégetésével (lassú égés) visszanyerhető az elraktározott energia. Jelenleg nem ismerünk ennél hatékonyabb energiatárolási lehetőséget. Milyen vitamint termel a bőrünk a napsugárzásnak köszönhetően? A-vitamint b. C-vitamint c. D-vitamint Válasz: A napsugárzásnak (UVB sugárzásnak) köszönhetően a bőrünk aktív D-vitamint készít, amely segítségével a szervezetünk kalciumot képes felvenni, (amely a csontokat, a fogakat és az izomzatot erősíti), és nem leszünk betegek (angolkórosak).


Letölteni ppt "A napsugárzás jótékony hatásai:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések