Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály"— Előadás másolata:

1 Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
A vis maior pályázatokkal kapcsolatos ügyintézés gyakorlati tapasztalatai Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály

2 Jogszabály 9/2011. (II. 15.) Korm. rendelet a vis maior támogatás felhasználásának részletes szabályairól

3 Tapasztalatok Heves megyében az országos átlag szerint alakul a vis maior bejelentések száma. A Belügyminisztériumhoz továbbított pályázatok szinte 100%-ban elfogadásra kerülnek. A folyósított támogatás általában nem éri el az igényelt támogatást. Legjellemzőbb az ár- és belvízvédelmi védekezés. Gyakori az utakban, ár- és belvízvédelmi műtárgyakban bekövetkezett kár. Ritkább az épületekben, támfalakban bekövetkező károsodás. Katasztrófavédelmi szúnyoggyérítés nem jellemző.

4 A vis maior támogatás célja
A vis maior támogatás célja az egyes természeti károkból adódó, indokolt és szükséges védekezéssel összefüggő kiadások részbeni vagy teljes megtérítése, a helyi önkormányzat tulajdonában lévő épületben, építményben, partfalban vagy a helyi önkormányzat vagyonkezelésében és az állam tulajdonában lévő, kötelező feladatellátást szolgáló épületben a vis maior események okozta károk helyreállításának és a katasztrófavédelmi szúnyoggyérítéssel összefüggő kiadások részbeni támogatása. A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás.

5 Támogatás igénybe vehető:
Az előre nem látható természeti vagy más eredetű erők által fenyegető veszély bekövetkezésének lehetősége miatt szükségessé váló, indokolt védekezés kiadásainak részbeni vagy teljes támogatása. A helyi önkormányzat tulajdonában lévő kötelező önkormányzati feladatok ellátását szolgáló vagy helyi önkormányzat által törvény alapján kötelezően működtetett a) épületet, b) építményt, c) partfalat d) vagy a helyi önkormányzat vagyonkezelésében és az állam tulajdonában lévő kötelező önkormányzati feladatok ellátását szolgáló épületet sújtó, előre nem látható természeti vagy más eredetű erők által okozott károk helyreállításának részbeni támogatására. Katasztrófavédelmi szúnyoggyérítés többletkiadásainak részbeni támogatására, ha a szúnyogok által okozott ártalom óránkénti mértéke a népegészségügyi feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalnak nyilatkozata szerint csípésszámban kifejezve személyenként meghaladja az 50 csípést.

6 Ár- és belvízvédelmi védekezés
Feltételek a kár bekövetkeztének közvetlen veszélye a másodfokú védekezési fokozat elrendelése A védekezési munkálatok megkezdése. A támogatás mértéke: részbeni vagy teljes.

7 Épület, építmény károsodása
Feltételek helyi önkormányzat tulajdonában vagy vagyonkezelésében áll kötelezően működtetett, vagy kötelező feladatot ellátó épület, építmény vagy partfal előre nem látható természeti vagy más eredetű erők által okozott károk helyreállítására vonatkozik. A támogatás mértéke: részbeni, 10%-os önerő szükséges.

8 Utak, hidak, komp- és révátkelőhelyek károsodása
Feltételek a károsodás helyi közlekedés biztonságát veszélyezteti előre nem látható természeti vagy más eredetű erők által okozott kár (vis maior esemény) kizárólag eredeti állapot helyreállítása A támogatás mértéke: részbeni

9 A bejelentés Az esemény bekövetkeztétől, vagy a tudomásra jutástól számított 7 napon belül. EBR42 rendszerben (ebr42.otm.gov.hu) 1/A melléklet – Bejelentő adatlap vis maior eseményről. „Vis maior esemény rövid leírása” Előzetes helyszíni vizsgálat menete

10

11 Elérhetőségek EBR 42 rendszer: Vis maior bejelentéssel kapcsolatos kérdésekhez: Telefon: 36/


Letölteni ppt "Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály"

Hasonló előadás


Google Hirdetések