Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly"— Előadás másolata:

1 9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly
Szív az életért 9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly Klikk a folytatáshoz

2 Hogyan határozhatjuk meg a kívánatos testsúlyt?
A legegyszerűbb módszer ennek megítélésére az ún. Broca féle képlet használata, melyben a centiméterekben kifejezett testmagasságból kivonunk százat, és az így kapott értéknek a 10%-át, és ez fogja jellemezni az ideális testsúlyt.

3 Pl. egy 170 cm-es egyén ideális testsúlya 70 kg – 7 kg = 63 kg.

4 A Broca-képletnél pontosabban jellemzi az elhízás mértékét az ún
A Broca-képletnél pontosabban jellemzi az elhízás mértékét az ún. testtömegindex (TTI). Bonyolultsága miatt itt nem részletezem. Ha valakinek a súlya az ideális testsúlyt 20%-kal haladja csak meg, akkor az illető egyén eldöntheti, hogy akar-e fogyni, vagy sem.

5 Keresse meg, hogy az Ön testsúlya az ábra mely részére esik!

6 Ha a testsúly 20-40%-kal haladja meg az ideális testsúlyt, akkor mindenképp szükséges a fogyókúrát elkezdeni az egészségmegőrzés és betegségmegelőzés érdekében.

7 Ilyenkor a napi kalóriabevitel lehetőleg kevesebb legyen, mint a napi kalória felhasználás.
Ez általában kcal között van. Emellett elérhető a folyamatos fogyás.

8 Ha a testsúly több mint 40%-kal haladja meg az ideális testsúlyt, akkor intézetben szükséges elkezdeni a fogyókúrát, ilyenkor ajánlják az alacsony energiájú étrendet. A testsúlycsökkenés csak akkor lesz tartós, ha a csökkent kalória bevitel folyamatos marad.

9 Minél magasabban van az egészséges sáv felett valakinek a testsúlya, annál nagyobb az elhízásból adódó egészségi problémák kialakulásának kockázata.

10 A kutatások azt mutatják, hogy a zsír testen belüli elhelyezkedése is lényeges tényező a felnőttek elhízásból adódó egészségi kockázatának meghatározásában. A hasi területen lerakódó „zsírpárna” nagyobb egészségi kockázatot jelent, mint a csípőn, combon található.

11 A napi gyakorisággal végzett testmozgás segít a hasi zsírfelesleg csökkentésében és ezáltal csökkenti az ezzel összefüggésbe hozható egészségi problémák kialakulásának valószínűségét is.


Letölteni ppt "9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly"

Hasonló előadás


Google Hirdetések