(A Szerződéskötési Szabályzat tükrében)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Végh Nóra Nemzetközi referens, az EPSA 2013 hazai projektkoordinátora Nemzeti Közszolgálati Egyetem.
Advertisements

AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓS OSZTÁLY Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága Budapest, április 16.
Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése A szakképzési megállapodás és a szakmaszerkezeti döntés Helyszín dátum Nemzeti Fejlesztési.
Hazai társfinanszírozási támogatási szerződés megkötésének folyamata Nagyváradi Alíz, TEÜ, PVEI Partneri szeminárium magyar partnerek részére Budapest,
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
Rugalmasabb, egyszerűbb befektetések márciustól Dr. Bejó Ágnes.
Hazai társfinanszírozási támogatási szerződés megkötésének folyamata
A közbeszerzési törvény változásai
A közbeszerzési törvény módosítása I.
Támogatási Szerződés előkészítése  az előkészítést a Közreműködő Szervezet és a kedvezményezett programmenedzserei közösen végzik  az előkészítés formanyomtatvány,
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
A pénzügyi és gazdálkodási felelősségvállalás szabályozása
Önkormányzati Pénzügy „Változások”-2010 Budapest
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
ÜZEMBENTARTÓI BALESETVIZSGÁLAT első tapasztalatok
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
A referencia – intézmények működésének eljárásrendje Harkány, 2009.november 13.
A költségvetési tervezés megbízhatóságához és megalapozottságához szükséges belső kontrollok kialakítása és működtetése Összeállította: Kiss Péter pénzügyi.
Szemelvények a Kbt. legfrissebb módosításaiból február 10. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
Projekt adatlaphoz csatolandó dokumentumok 1. célterület Nyilatkozat a Helyi Akciócsoporttal való együttműködésről Nyilatkozat honlapon történő megjelenésről.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
HEFOP/ /2 Szerződéskötési alapismeretek. HEFOP/ /22 Tartalomjegyzék Szerződéskötés folyamata Támogatási szerződés.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Gyura Gábor Szanálási keretrendszer – Piaci konzultáció
1055 Budapest, Nagy Ignác utca 16. ▪ Tel.:  Társasági Törvény, 2006  Konkrét gyakorlati következmények Mit kellett már megtennünk? Mire,
SZOLGÁLTATÁS SZERVEZÉSI IRODA SZOLGÁLTATÁS TELJESÍTÉS FOLYAMATA KÉSZÍTETTE: IFKOVICS KÁLMÁN KUCZORA ATTILA.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A cégeket érintő közbeszerzési szabályok jelentősebb változásai az új Kbt. alapján Előadó: dr. Starcsevics Balázs közbeszerzés tanácsadó Első Magyar Önkormányzati.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkajogi ismeretek.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Vacha Ferenc fejlesztési koordinátor Az elektronikus ügyintézés törvényi háttere és gyakorlata.
Célja A minősítés célja a közalkalmazott munkaköri feladatai ellátásának megítélése, az ezt befolyásoló ismeretek, képességek, személyi tulajdonságok.
A közbeszerzések helyzete Magyarországon január 6. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.
TVI Az országos népszavazás pénzügyi előkészítése, a pénzügyi elszámolásokkal kapcsolatos feladatok.
Nemzeti Energetikusi Hálózat
Röviden a közbeszerzésről
Pályázati információs nap Június 15.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
A közigazgatási eljárás II.
Met. módosítás július 01..
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Szociális foglalkoztatás aktualitásai
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Előzetes piaci konzultáció
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
A folyamatba épített ellenőrzés
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Dr. Kovács László főtitkár
Pécs, december 5. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
a logger-használat kérdései
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési szabályok változása és
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Közbeszerzési Hatóság
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
Előadás másolata:

(A Szerződéskötési Szabályzat tükrében) Mintaszerződések formai és tartalmi elemei, speciális követelménystruktúra és felelősségek (A Szerződéskötési Szabályzat tükrében)

MINTASZERZŐDÉSEK BEVEZETÉSE I. Ütem Szabályzat hatályba lépését követő 30 nap: 2017. július 01-ig Első körben kb. 10-15 db mintaszerződés közzététele JIF alhonlapján: http://semmelweis.hu/jogigfoig/mintaszerzodesek/ - blanketta: lebonyolító szervezeti egység - előkészítés és a JIF részére kiadásra való megküldés a szabályzat hatálybalépését követő 60 napon belül.

ÚJ MINTASZERZŐDÉSEK ALKALMAZÁSA folyamatosan A JIF jogi vizsgálati hatáskörébe tartozó további (új) mintaszerződés előkészítéséről az azt alkalmazni kívánó szervezeti egység gondoskodik. Megküldés: jog@semmelweis-univ.hu - A mintaszerződés jogi vizsgálatáról és jogilag ellenjegyzettnek minősülő mintaszerződésként annak közzétételéről a JIF gondoskodik, amelynek határideje: 8 nap. (1.3.1. (7) bekezdés) - A mintaszerződések változásáról, új mintaszerződésekről és azok alkalmazásának a kezdeti időpontjáról, valamint korábbi mintaszerződések megszüntetéséről a kötelezettségvállaló szervezeti egységek vezetői és a pénzügyi ellenjegyzők tájékoztatást kapnak. (2.3. (7) bekezdés)

FOGALMI ELHATÁROLÁS Mintaszerződés: szerződéssablon - Kizárólag a JIF adhatja ki, szerződés egyedi elemeit + általános rendelkezéseit egybeszerkesztve tartalmazza Blanketta: szerződéssablon A JIF által vagy jóváhagyásával kerülhet kiadásra, csak a szerződés egyedi elemeit tartalmazza, az általános szerződési feltételek az SE honlapján közzétett tartalommal válnak a szerződés részévé.

KÖTELEZŐ-E HASZNÁLNI? Mikor áll fenn szerződéskötési kötelezettség? egyszerűsített szerződés (elegendő megrendelés és annak írásbeli visszaigazolása) - bruttó 100 ezer Ft < nettó 1 MFt árubeszerzésnél (kiadással járó kötváll.) - nettó 5 MFt < (bevétellel járó kötváll.) szerződéskötési kötelezettség nettó 1 MFt < (kiadás), nettó 5 MFt < (bevétel), ingyenes jogügyletek Az SE által kezdeményezett kötelezettségvállalásokkor, amennyiben van az adott ügyletre releváns kiadott mintaszerződés, annak alkalmazása kötelező (1.3.1. (5) bekezdés) - Csak és kizárólag a JIF által közzétett szerződéssablont lehet mintaszerződésként használni! - Eltérés lehetséges, de ebben az esetben egyedi szerződésnek minősül!

LEHETŐSÉG=FELELŐSSÉG A mintaszerződés egyedi elemeinek kitöltéséről, vagy az egyedi szerződés megszövegezéséről a szakmai előkészítésért felelős szervezeti egység és az előkészítő gondoskodik. (1.3.1. (6) bekezdés) Csak az egyedi elemeket lehet kitölteni, DE a megfelelő szerződésmintát kell kiválasztani (Ha bizonytalan, kérje a JIF segítségét!) Kizárólag a megfelelően, hiánytalanul kitöltött szerződésminta minősül jogilag ellenjegyzettnek!

LEHETŐSÉG=FELELŐSSÉG Mintaszerződés alkalmazása esetén a pénzügyi ellenjegyzés magában foglalja annak igazolását is, hogy a szerződésen az Egyetem részéről kötelezettségvállalóként névvel, beosztással feltüntetett személy, a szerződés aláírására kötelezettségvállalóként ténylegesen jogosult. (2.2. (2) bekezdés) Felelős: szakmai előkészítő, kötelezettségvállaló, pénzügyi ellenjegyző

FORMAI KÖVETELMÉNYEK A szerződések megkötésére, amennyiben van a JIF által közzétett mintaszerződés, úgy az alkalmazandó. Amennyiben nincs vonatkozó mintaszerződés; vagy a megkötendő szerződés jellege, tartalma azt megkövetelik vagy a felek eseti megállapodása indokolja, a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) szabályainak megfelelő, folyamatos oldalszámozással ellátott egyedi szerződést készít elő az előkészítő. (1.7.1. a)-b) pont)

TARTALMI ELŐÍRÁSOK Szabályzat 1.7.2. pontjában előírt követelményeknek való megfelelősséget kell biztosítani! Erről a JIF gondoskodik, A tartalom szabadon nem változtatható és csak korlátozottan bővíthető (pl. feladat részletes leírása)

SZERZŐDÉSMINTA BEMUTATÁSA

MIKOR KELL JOGI VIZSGÁLATRA KÜLDENI? Jogi vizsgálathoz és jogi ellenjegyzéshez (jogi ellenjegyzés) kötöttek: a nettó 3 millió Ft-ot elérő kiadással járó szerződések, a nettó 3 millió Ft-ot elérő bevétellel járó szerződések. (1.3.3. (2) bekezdés) /az egyedi szerződéseket egyébként amennyiben eléri az 1 MFt-ot, jogi vizsgálatra kell küldeni + az ingyenes jogügyleteket/

SZERZŐDÉSKÖTÉS FOLYAMATA I. (3 MFt alatt) Egyszerű, Gyors, Hatékony Lépések: Megfelelő mintaszerződés kiválasztása, letöltése JIF alhonlapjáról Minta kitöltése, egyeztetés a partnerrel Jóváhagyás (nyomtatás), pénzügyi ellenjegyzés, kötelezettségvállalás Szkennelt példány megküldése a szerződéses kataszterbe Nincsen szükség jogi vizsgálatra, jogi ellenjegyzésre! A szerződés jogilag ellenjegyzettnek minősül!

SZERZŐDÉSKÖTÉS FOLYAMATA II. (3 MFt-ot elérő) Egyszerűbb, Gyorsabb, Hatékonyabb, mint az egyedi szerződések! Lépések: Megfelelő mintaszerződés kiválasztása, letöltése JIF alhonlapjáról Minta kitöltése, egyeztetés a partnerrel, tervezet véglegezése Jogi vizsgálatra megküldése a tervezetnek A JIF, amennyiben a jogi vizsgálathoz szükséges melléklet hiánytalanul kitöltve megküldésre került, az abban feltüntetett adatok alapján a szerződés tervezetet: mintaszerződés alkalmazása esetén 5 munkanapon belül vizsgálja meg; egyéb esetben 8 munkanapon belül véleményezi. (2.1.2.2. (3) bekezdés) 4. Esetleges hiánypótlás, visszamutatás 5. Partnerrel történő újabb egyeztetés, ha szükséges 6. Jóváhagyás (nyomtatás), pénzügyi ellenjegyzés, kötelezettségvállalás 7. Szkennelt példány megküldése a szerződéses kataszterbe

JOGHATÁS A szabályzat hatálybalépésével egyidejűleg létrehozott és a JIF által folyamatosan aktualizált, a JIF alhonlapon közzétett „mintaszerződések” adatbázisban található mintaszerződések a szabályzat hatályba lépésének napjától jogi szempontból megfelelőnek tekintendők. Ezért azokat a mintaszerződéseket, amelyek csak a szerződéses alapadatok kitöltésével módosultak és nettó 3 millió forintot el nem érő, illetve meg nem haladó kiadással járnak, külön jogi szignóval, illetve ellenjegyzéssel nem kell ellátni. (2.3. (6) bekezdés)

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET Dr. Farkas Gábor polgári és gazdasági jogi igazgató