Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szociális foglalkoztatás aktualitásai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szociális foglalkoztatás aktualitásai"— Előadás másolata:

1 Szociális foglalkoztatás aktualitásai
Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2009. December 15. Pécs

2 Intézményen belüli foglalkoztatás
Átalakításra kerül a szociális foglalkoztatási támogatáshoz jutás feltételrendszere normatív alapú támogatás → pályázati alapú támogatás A foglalkoztatási támogatás pályázati alapúvá tétele elősegíti: a források szabályszerű felhasználását, a szakmai szempontok érvényre juttatását, a tárgyi és személyi feltételek szakmai kontrollját, párhuzamosságok kizárását.

3 a szociális foglalkoztatás engedélyezéséről és a szociális foglalkoztatási támogatásról szóló 112/2006. (V.12.) Korm. rendelet módosítása A szociális foglalkoztatás és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás finanszírozása évtől pályázati alapú lesz, ennek jogszabályi alapját hivatott megteremteni a módosítás. támogatása: 3000 millió forint, melyet további 2000 millió forinttal egészít ki a Munkaerőpiaci Alap. Munkaszerződések megszüntetésével járó munkáltatói kötelezettségek kompenzációjára szükséges összeg a támogatási alapból kerül megállapításra a szociális és gyámhivatalokhoz benyújtott igénylőlapokon legkésőbb március 1-jéig

4 támogatási időszak: 3 egymást követő naptári év
feladategység: az ellátott által ledolgozott 1 munkaóra feladatmutató: éves összmunkaóra szám

5 Feltételek a foglalkoztató szociális foglalkoztatási engedéllyel rendelkezik, és megfelel a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének vagy a szociális intézmény, illetve a fenntartó szociális foglalkoztatási engedéllyel rendelkező foglalkoztatóval megállapodást kötött, és e foglalkoztató megfelel a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének.

6 Feltételek Az általános pályázatot a szociális intézmény fenntartója elektronikus úton nyújthatja be az FSZH pályázatkezelő rendszerén keresztül. Intézményi társulás által fenntartott szociális intézmény esetén a társulási megállapodásban meghatározott, ennek hiányában a székhely szerinti helyi önkormányzat nyújthat be pályázatot.

7 Részletesen szabályozásra kerül a támogatási szerződés megkötésének, módosításának, megszűnésének, felbontásának, a támogatási folyósításának, az elszámolásnak és ellenőrzésnek, valamint az esetleges visszafizetésnek a feltételei és eljárási rendje. Az általános pályázat elbírálását követően ellátatlanul vagy részben ellátatlanul maradt területek ellátására a szolgáltató meghívásos pályázat útján kerül kiválasztásra. A foglalkoztatás tárgyi eszközeinek beszerzésére, fejlesztésre pedig fejlesztési pályázat írható ki, azok részére, akik már foglalkoztatási támogatásban részesülnek. Ezekben az esetekben a nyertes pályázókról az FSZH főigazgatója dönt.

8 Pályázat Mikor? 2009. December 14. hétfő A pályázatokat a pályázati kiírás közzétételét követő 15 napon belül lehet benyújtani. A hiánypótlásra nyitva álló határidő három munkanap. Ki? A fenntartó, aki előminősítő pályázaton befogadást nyert, ill. aki évben engedéllyel rendelkezett és támogatásban részesült.

9 Pályázat Döntés menete: bizottság véleményezi a pályázatokat, javaslatot tesz a az éves összmunkaóra számra (feladatmutató); a miniszter dönt a befogadásról az FSZH igazgatója a feladatmutatóról és a támogatási összegekről

10 Pályázat A munkaóra támogatás összege:
1/A pont: Az egy feladategységre jutó támogatás várható összege évre vonatkozóan kizárólag azon fenntartók esetében, akik csak munka-rehabilitációs foglalkoztatást szerveznek 372 Ft/munkaóra. 1/B pont: Amennyiben a fenntartó munka-rehabilitációs és/vagy fejlesztő – felkészítő foglalkoztatást egyaránt biztosít: a munkaóra várható összege évre vonatkozóan - a foglalkoztatás formájának részarányától függetlenül Ft/feladategységben határozható meg. A feladatmutató számításának módja: teljesített éves feladategységek száma szorozva az egy feladategységre jutó összeggel.

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Szociális foglalkoztatás aktualitásai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések