Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló."— Előadás másolata:

1 Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló kormányrendelet

2 Pénzforgalmi intézmények (1) A számviteli törvény alá tartoznak, a szerint készítik a beszámolót, annak mérlegét és eredménykimutatását is, de a pénzforgalmi szolgáltatás tekintetében a pénzügyi intézményekre vonatkozó számviteli kormányrendelet szerint járnak el. Az idevonatkozó bevételt, ráfordítást és mérlegtételeket külön be kell mutatni.

3 Pénzforgalmi intézmények (2) Számviteli politikában külön szabályzatként készítendő: = szolgáltatás elkülönítési szabályzat a pénzforgalmi szolgáltatás vonatkozásában = szigorú számadású bizonylatok kezelésére szabályzat = konszolidációs szabályzat (ha anyavállalat) = fiókszabályzat (ha fióktelep és központ kapcsolat áll fenn)

4 Pénzforgalmi intézmények (3) Kiegészítő mellékletben további információk = pénzforgalmi szolgáltatásból származó >> eszközök, források, bevételek, ráfordítások és költségek, mérlegen kívüli kötelezettségek >> külön kiemelve az ügyfelek pénzeszközeit, = általános igazgatási költségek, = további, a hitelintézeti számviteli kormányrendelet szerinti információk.

5 Árutőzsdei szolgáltatók (1) A számviteli törvény alá tartoznak, a szerint készítik a beszámolót, annak mérlegét és eredménykimutatását is, de a tőzsdei bizományi ügyletek tekintetében = a befektetési vállalkozásokra vonatkozó számviteli kormányrendelet szerint járnak el, ha közraktárjegy, árujegy, vagy elszámolási határidős, opciós ügylet a tárgya (alapvetően közvetítőként való elszámolás, a pénzmozgás könyvelendő, illetve a közraktárjegy és árujegy esetén még az ÁFA), = a számviteli törvény előírásai szerint járnak el, ha pénzügyi instrumentumtól eltérő áru a tárgya (alapvetően egy saját számlás vételként és eladásként kell elszámolni, az ÁFA- vonzattal együtt.) Az idevonatkozó bevételt, ráfordítást és mérlegtételeket külön be kell mutatni.

6 Árutőzsdei szolgáltatók (2) Számviteli politikában külön szabályzatként készítendő: = szolgáltatás elkülönítési szabályzat az áru- tőzsdei szolgáltatási tevékenység vonatkozásában = szigorú számadású bizonylatok kezelésére szabályzat = konszolidációs szabályzat (ha anyavállalat) = fiókszabályzat (ha fióktelep és központ kapcsolat áll fenn)

7 Árutőzsdei szolgáltatók (3) Kiegészítő mellékletben további információk = az árutőzsdei szolgáltatásból származó >> eszközök, források, bevételek, ráfordítások és költségek, mérlegen kívüli kötelezettségek >> külön kiemelve a bizományi ügyletek kapcsán az árutőzsdei szolgáltatóhoz került, ügyfelek tulajdonát képező pénzeszközöket és vagyontárgyakat, = kapott és adott biztosítékok, fedezetek, = további, a befektetési vállalkozásokra vonatkozó számviteli kormányrendelet szerinti információk.

8 Befektetési alapkezelők (1) A számviteli törvény alá tartoznak, a szerint készítik a beszámolót, annak mérlegét és eredménykimutatását is, de az egyedi portfoliókezelés tekintetében a befektetési vállalkozásokra vonatkozó számviteli kormányrendelet szerint járnak el. Az idevonatkozó bevételt, ráfordítást és mérlegtételeket külön be kell mutatni.

9 Befektetési alapkezelők (2) Számviteli politikában külön szabályzatként készítendő: = szolgáltatás elkülönítési szabályzat az egyedi portfoliókezelés vonatkozásában = szigorú számadású bizonylatok kezelésére szabályzat = konszolidációs szabályzat (ha anyavállalat) = fiókszabályzat (ha fióktelep és központ kapcsolat fennáll)

10 Befektetési alapkezelők (3) Kiegészítő mellékletben további információk = a portfoliókezelésből származó vagy közvetlenül annak céljára szolgáló >> eszközök, források, bevételek, ráfordítások és költségek, mérlegen kívüli kötelezettségek >> külön kiemelve a megbízásos jogviszonyból eredően a szolgáltató rendelkezése alá került, ügyfelek tulajdonát képező pénzeszközöket és vagyontárgyakat, ügyletek értékét, = kapott és adott biztosítékok, fedezetek, = vállalt tőke- és hozamígéret, tőke- és hozamgarancia, = további, a befektetési vállalkozásokra vonatkozó számviteli kormányrendelet szerinti információk, = a kezelt befektetési alapok neve, típusa, nettó eszközértéke.

11 Hatálybalépés 2010. január 1-jétől kötelező alkalmazni, De! már a 2009. évi beszámoló elkészítésénél is alkalmazhatók.


Letölteni ppt "Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló."

Hasonló előadás


Google Hirdetések