Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor."— Előadás másolata:

1 A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei
Dr. Pál Tibor

2 Környezeti számvitel - hol a helye?
Hibái: - az erőforrásokat szabad javakként kezeli - csak pénzügyi kategóriákban gondolkodik - az időtényező alkalmazása

3 Elvárások és lehetőségek: mit szeretnénk és mit kaphatunk?
- Környezeti (hivatalos) - Környezetvédelmi? - Öko - Zöld (népszerű) - stb. - a maga teljességében ragadja meg a vállalkozások helyzetét ® könyvvizsgálók szerepe - döntési alternatívák esetén szempontokat biztosít - eszközrendszert fogalmaz meg (ktg-haszon elemzés)

4 A környezeti számvitel eszközei
nem számszerűsíthető tényezők számbavétele ökológiai könyvvitel és mérlegek ökokontrolling környezeti célú elemzések környezeti mérőszámok ellenőrző listák bench marking

5 Irányzatok a zöld számvitelben
Halványzöld megközelítés: Az általános információk, költségek és kötelezettségek nyilvánosságra hozatalát igényli. Sötétzöld megközelítés: A vállalkozás által a környezetre gyakorolt minden hatás valamennyi költségének és eredményének számba vételét követeli meg.

6 A hazai gyakorlat Halványzöld vagy sápadtzöld?
Kezdeti lépések a 90-es években: - a kiegészítő melléklet tartalmának bővítése - adózással összefüggő előírások

7 Korábbi elvárások : A kiegészítő mellékletben való bemutatás igénye:
a környezetvédelmi garanciális kötelezettségek fedezetére a tárgyévben, az előző évben képzett céltartalékok, a tárgyévben, illetve az előző évben környezetvédelmi garanciális költségként elszámolt összegek, a mérlegben nem szereplő környezetvédelmi károk, kötelezettségek várható összege, a környezetvédelmet közvetlenül szolgáló tárgyi eszközök nyitóállománya, növekedése, csökkenése, átsorolásai, halmozott értékcsökkenése és annak változásai, a veszélyes hulladékok mennyiségi és értékadatai, állományváltozásai, a környezetvédelemmel kapcsolatos várható kötelezettségek.

8 2001-től be kell mutatni: A környezetvédelemnek a vállalkozó pénzügyi helyzetét meghatározó, befolyásoló szerepét, a vállalkozó környezetvédelemmel kapcsolatos felelősségét; a környezetvédelem területén történt és várható fejlesztéseket, az ezzel összefüggő támogatásokat; a környezetvédelem eszközei tekintetében a vállalkozó által alkalmazott politikát; a környezetvédelmi intézkedések bevezetését, a munkák állását.

9 A könyvvizsgáló szerepe és felelőssége
Kockázati tényezők felismerése és értékelése hulladékok megsemmisítéséhez kötődő kiadások szankciók, büntetések lehetősége jövőbeni költségek eszközök értékvesztése (értékcsökkenése), környezeti károk következtében Kockázati tényezők becslése ® standardok alapján Sajátos kockázatok kezelése a vállalatvezetés magatartása befektetések vizsgálata vállalati szabályozáshoz kötődő kockázatok jogi helyzetek értékelése


Letölteni ppt "A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor."

Hasonló előadás


Google Hirdetések