Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása."— Előadás másolata:

1 Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása

2 VEZ.1. standard Az egészségügyi szolgáltató vezetője felelős a működéséért és a hatályos jogszabályok, és egyéb szabályozók betartásáért és betartatásáért, valamint a partnerekkel történő kapcsolattartásért VEZ.1. standard magyarázata Az egészségügyi szolgáltató a hatékony működéshez és a küldetés teljesítéséhez a felső vezető és vezető munkatársai meghatározottak. A felső vezető felelős az egészségügyi szolgáltató zavartalan és gazdaságos működtetéséért, a betegellátás optimalizálásáért, mely magába foglalja a betegellátáshoz szükséges személyi, tárgyi, építészeti és szakmai háttér biztosítását, és a menedzsment folyamatokat is.

3 VEZ.2. standard Az egészségügyi szolgáltató vezetői szintjei meghatározottak. Megfelelően képzett személyek vezetik az egészségügyi szolgáltató szervezet egységeit. VEZ.2. standard magyarázata Az egyes szervezeti egységeket a megfelelő szolgáltatási teljesítmény eléréséhez szükséges kvalifikált személy vezeti. Az egyéni felelősségi és hatáskörök írásban rögzítettek. VEZ.2. standard felülvizsgálati szempontjai 1. Az egészségügyi szolgáltató szervezet minden szervezeti egységét megfelelő képzettséggel, gyakorlattal rendelkező vezető irányítja. 2. A vezetők feladata, hatásköre, jogköre, felelőssége írásban rögzített.

4 GAZDÁLKODÁS AZ ERŐFORRÁSOKKAL - HUMÁN ERŐFORRÁS MENEDZSMENT (HEM) Az egészségügyi szolgáltatónak küldetése teljesítéséhez és a betegszükségletek kielégítéséhez megfelelő összetételű, gyakorlott, és megfelelően képzett munkatársakra van szüksége. Az egészségügyi szolgáltató vezetői együttműködnek annak érdekében, hogy az osztály- és szolgáltatásvezetők ajánlásai alapján meghatározzák a szükséges munkaerő számát, összetételét és képzettségét.

5 A személyzet toborzását, alkalmazását, szakmai fejlesztését, értékelését tervezni szükséges aszakmai vezetők bevonásával. A feladatok, szakmai hatáskör meghatározásánál a képzettségi előírásokat és gyakorlati időt figyelembe kell venni. A kompetenciákról, a feladatokról a munkatársakat írásos formában kell tájékoztatni. Az egészségügyi szolgáltatónak lehetőséget kell biztosítaniuk a munkatársak továbbképzésére, illetve személyes és szakmai előmenetelér

6 HEM.1. standard Az egészségügyi szolgáltató kidolgozza és megvalósítja a szolgáltató humán erőforrás menedzsmentjének eljárását. HEM.2. standard A munkaerő toborzás és a munkaerő felvétel dokumentált eljárásban meghatározott.

7 HEM.2. standard magyarázata Az egészségügyi szolgáltató szervezet vezetői a betegszükséglet kielégítése érdekében gondoskodnak az ellátáshoz szükséges képzettségű munkatársak alkalmazásáról. A munkaerő szükséglet kielégítését különböző módszerekkel biztosítják. A munkatársi felvételre eljárást dolgoznak ki, amely magába foglalja a munkatársak tájékoztatását az elvárásokról, valamint a munkakör betöltéséhez szükséges elvárásoknak való megfelelés vizsgálatát

8 HEM.3. standard A munkatársak feladata, felelőssége, hatásköre névre szóló munkaköri leírásban meghatározott. HEM.3. standard magyarázata A munkahelyi vezető a munkaköri követelmények és a munkatárs kompetenciájának összhangjával elkészíti a névre szóló munkaköri leírást, amelyet ismertet és elfogadtat a munkatárssal. A feladatok változásakor a munkaköri leírások aktualizálásra kerülnek.

9 HEM.4. standard A munkatársak teljesítményét a munkaköri leírásban meghatározottaknak megfelelően rendszeresen értékelik. HEM.4. standard magyarázata Az egészségügyi szolgáltató szervezet meghatározza a munkatársak teljesítményét értékelő eljárást. A rendszeres értékelés biztosítja, hogy a munkatársak megfeleljenek az elvárásoknak. A munkahelyi vezető évente legalább egy, minden munkatársra kiterjedő dokumentált értékelést végez, amelynek eredményét a munkatárssal ismerteti.

10 HEM.5. standard Az egészségügyi szolgáltató szervezet a hatályos jogszabályok figyelembevételével éves képzési tervet készít és megvalósítja azt HEM.5. standard magyarázata Az egészségügyi szolgáltató szervezet a munkatársak szakmai fejlődése érdekében képzési tervet készít. Az oktatási és képzési szükséglet megtervezése során figyelembe veszi az egészségügyi szolgáltató szervezet folyamatainak jellegét, a munkatársak készségét, a szervezet kultúráját és a betegek elvárásait. A képzési terv tartalmazza a szakmai, az etikai, a minőségügyi és a munkabiztonsági követelmények oktatását is. A képzési, továbbképzési tervek megvalósulását értékelik, és a következő éves terv készítésénél figyelembe veszik.

11 HEM.6. standard Minden munkatárs munkavégzésére irányuló jogviszonya dokumentált, és az ehhez kapcsolódó munkaügyi-, és személyzeti adatok rendelkezésre állnak. HEM.6. standard magyarázata A munkatársakról személyi nyilvántartást vezetnek, mely megfelel a hatályos jogszabályoknak, tartalmazza a munkatárs képzettségét, gyakorlatát, az értékeléseket, a szakmai képzettséget igazoló okiratok (engedély, nyilvántartás) másolatát. A nyilvántartások aktualizálását folyamatosan végzik.


Letölteni ppt "Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések